Läppärilaukku nahkapaperista

Opiskeluitani varten ostin itselleni käytetyn kannettavan koneen, ja sitä varten taas minun piti ommella jonkinlainen laukku tai läppärisuoja. Ihan hirveästihän tätä ei tarvitse kantaa ympäriinsä näinä aikoina, mutta en uskaltanut luottaa että kannettava tietokone pysyisi kovinkaan siistinä pelkästään sellainaan repussakaan.

Minulla oli nahkapaperia kahdessa eri värissä, ja päätin yhdistää nämä värit samaan suojaan. Ehkä tästä olisi tullut hieman tyylikkäämpi vain yhdellä värillä, joten kannattaa miettiä millaisen itse oikein haluaakaan.

Nahkapaperi, mitä siis voi ommella?

Nahkapaperi on siis selluloosasta ja lateksista tehtyä nahkan tyylistä ommeltavaa materiaalia. Sitä saa nykyään monipuolisesti sekä askartelu- että ompelukaupoista. Myös värivalikoimaa on jo paljon.

Alla on enemmän ohjeita nahkapaperin työstämiseen ja vinkkejä läppärilaukkuun. Jos nahkapaperin ompeleminen tai askartelu siitä kiinnostaa, lue myös seuraavat ohjeet:

Läppärilaukku Kaava

Nahkapaperin ompeleminen

Nahkapaperia voi ommella aivan tavallisella ompelukoneella. Minä valitsin neulaksi paksumman 110 neulan, sekä langaksi vielä paksua tikkauslankaa. Tavallinenkin lanka kyllä sopii.

Jotta ompelu olisi oikeasti edes jossain suunnassa siedettävää, kannattaa nahkapaperi kastella kunnolla ennen ompelua. Jos siitä haluaa vanhan näköisen, voi kastelun jälkeen vielä rytistää palaa ihan niin paljon kuin itse tykkää. Nahkapaperi ei siitä enää täysin oikene, joten kannattaa miettiä kunnolla etukäteen mitä haluaa.

  • Kastele nahkapaperi ennen ompelua
  • Käytä nahkaneulaa, tai muuta paksua neulaa
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan paksua tikkauslankaa
  • Älä käytä nuppineuloja, sillä niistä jää aina reikä nahkapaperiin, eikä sitä saa peitettyä
  • Käytä nuppineulojen tilalla klipsejä tai muita pidikkeitä (pyykkipoikakin sopii)

Läppärilaukun kaava

Suoraa kaavaa minulla ei ole, koska laukun muodot riippuvat juuri sinun läppäristäsi. Tässä kuitenkin ohjeet, miten tehdä oma kaava

  • Aseta läppärisi nahkapaperin päälle.
  • Mittaa jokaiselle sivuille vähintään 5 cm saumanvarat
  • Piirrä muoto nahkapaperiin lyijykynällä, tai leikkaa suoraan viivoittimella ja pyöröleikkurilla

Omassa kaavassani oli kaksi pitkää suorakulmiota. Näistä muodostuu sekä laukun etu- että nurjapuoli, ja suoja taittuu siis eteen kaksinkerroin. Lisäksi leikkasin vielä kaksi erillistä taskua, molemmat saman levyisinä kuin nuo isommatkin palat. Ainoastaan taskujen pituus vaihteli.

Ompelujärjestys

  • Ompele ensin taskut ja muut osat
  • Ompele vasta viimeisenä kaikki palat yhteen, ja samalla voi ommella kuminauhan myös poikittain sivusta sivuun
Läppärilaukku Ompeluvinkki
Musta Laukku Nahkapaperista
Läppärilaukku Nahkapaperista

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Teippikuusi ikkunassa

  Nyt jo toisena vuonna peräkkäin teimme lasten kanssa joulukuuset teipistä. Emme ole jouluaattoa kotona, joten pieni kuusen oksa saa

Neulottu pipo ja ohje tupsun tekoon

Marttojen innoittamana olen vuosien tauon jälkeen kaivanut puikot ja langat esiin. Ensin neuloin Novitan ohjeella pipon itselleni, ja siitä tuli