Vegaaniset Pinaattiletut Luomuna
| | | |

Vegaaniset pinaattiletut, sekä lettukestit luomuna

Kaupallinen yhteistyö Hyvä merkki-kampanja ja Pro Luomu

Viime vuosina on paljon puhuttu, kuinka paljon voimme itse vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen, ilmastonmuutokseen ja nyt jopa pörriäisten katoamiseen. Moni onkin askarrellut hyönteishotelleja, ja sellainen löytyy meidänkin pihalta. Hotelleja tärkeämmäksi olemme kuitenkin arvottaneet pihasta löytyvät pörriäisiä keräävät kasvit, sekä omaan ruokaamme käytettävät ruoka-aineet.

Oman pihan myötä puolisoni on siis opiskellut omatoimisesti viljelykiertoa, kuinka pitää pörriäiset tyytyväisenä ja kuinka houkutella niitä juuri meidän pihaamme auttamaan sadon kasvamisessa. Näihin samoihin asioihin panostetaan myös meidän lähes kaikkien tuntemassa Luomu-merkissä. Eli luomua ostamalla pelastaa samalla myös pölyttäjiä ja matoja.

Itseäni helpottaa kaupassa huomattavasti, kun tiedän että luomua ostamalla tuen samalla myös viljelykiertoa, ja tiedän ettei tuotteisiin ole käytetty pölyttäjiä tuhoavia kemikaaleja. Toisaalta tiedän myös, että me saamme samalla puhtaampaa ruokaa, sekä että luonto ja pellot voivat paremmin luomutuotannon ansiosta.

Ostamalla luomua, ostan siis itselleni puhtaamman omatunnon, sekä toki lapsilleni luonnonvaroja myös tulevaisuudessa.

Kaikkea emme voi, tai emme edes halua kasvattaa itse, joten siksi on hienoa että voin ostaa luomua myös ihan lähikaupasta. Luomumerkin ansiosta paketista näkee jo nopeasti että tuote on oikeasti luomua, eikä omaa aikaa kulu jokaisen tuotteen ja sen elinkaaren selvittämiseen. Joskus olen tehnyt sitäkin, mutta nykyään luotan ostoksissani eniten juuri luomumerkkiin.

Vegaaniset Luomupinaattiletut
Täytetyt Vegaaniset Letut Iuomuna

Luomun käyttö arjessa

Huomaan itse ostavani enemmän luomua kuin puolisoni, mutta toisaalta siten saatan myös saada vakiinnettua luomutuotteita osaksi perustarvikkeitamme. Me ostamme eniten luomuna jauhoja, hiutaleita, puuroja, papuja, tofuja, kasvimaitoja, sekä muita kuivia aineita.

Lisäksi näissä perustuotteissa ja niitä käyttämällä huomaakin yhtäkkiä syövänsä aika ison osan ruoastaan luomuna, ja se vasta ilahduttaakin omatuntoani ja kriittistä minääni. Näistä perustarvikkeista kun saa hyvin koottua myös aterian, tai pidettyä vaikka lettukestit.

Uusin luomutuote jonka löysin kampanjan tiimoilta, oli luomuhillosokeri. Omaa satoa korjatessa sain siis ensimmäistä kertaa tehtyä omaa hilloa luomusokerilla. Tämä oli suuri ilo, ja se toki kelpasi lapsillekin ennätyksellisen hyvin. Nyt tätä kirjoittaessani ensimmäinen hillopurkki on nimittäin jo syöty, ja talven aikana sitä täytyy tehdä pakasteiden antimista vielä lisää.

Luomuletut vegaanisena

Teimme siis lettuja kolmella eri tavalla ja eri täytteillä. Lettuihin löytyy helposti aineet luomuna. Täytteitä voi vaihdella itse, ja ohjeista löytyy myös kaksi eri kokoista taikinaa. Itse lisäsin kaikkiin taikinoihin myös luomukikhernejauhoja, joka tuo taikinaan sekä proteiinia, että pitää myös sitä paremmin kasassa. Sen voi korvata myös luomukaurahiutaleilla tai muilla luomujauhoilla, jos niitä löytyy kaapista.

Täyteläiset Luomuletut Vegaanina
Luomuletut Vegaanitäytteillä

Täytetyt vegaaniset luomuletut

Nämä täytetyt letut sopivat joko brunssille, lounaaksi tai vaikka iltapalaksi. Täytteitä voi valita kauden kasvisten mukaisesti, ja mitä luomuhylly tarjoaa juuri sillä hetkellä. Myös sienet sopivat lettuihin hyvin.

Noin 4-6 isoa lettua

 • 5 dl luomukauramaito
 • 3 dl luomuvehnäjauhoja
 • 1 dl luomukikhernejauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 dl vissyä tai kuplavettä
 • 1 rkl luomurypsiöljyä
 • 1 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet pienesti kerrallaan luomukauramaidon sekaan, koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vielä kuplavesi ja luomurypsiöljy. Anna turvota noin 30 min.

Paista lettuja pannulla tasaisella lämmöllä noin pari minuuttia kummaltakin puolelta.

Lettujen kasvistäytteet

 • 200-300 g Luomutofua, pala tai valmiiksi murennettu
 • 2-3 luomuporkkanaa raasteena tai viipaleina
 • luomukaalia
 • herneitä

Vegaaninen jugurttikastike, luomu

 • soijajugurtti, luomu
 • luomu sitruunan mehu
 • pippuria
 • 1 valkosipulin kynsi

Purista tofusta enimmät vedet pois ja kuivaa se talouspaperin tai pyyhkeen avulla. Revi se pieniksi paloiksi. Jos tofua ei ole maustettu, tee siihen kastike luomusoijakastikkeesta, sitruunan mehusta ja luomurypsiöljystä. Paista tofua kuumalla pannulla öljyssä, kunnes se muuttuu täysin rapeaksi. Kaada sekaan juuri tekemäsi soijakastike ja ota pannu pois liedeltä.

Täytä lettu jugurttikastikkeella, tofulla ja juuresraasteella.


Luomu Ja Vegaaniset Pinaattiletut
Vegaaniset Pinaattiletut Luomutaikina

Vegaaniset luomupinaattiletut

Koko perheen suosikki on toki myös pinaattiletut. Nekin voi valmistaa toki luomuna, ja myös niitä voi syödä täytteiden kera. Meillä pinaattiletut nautitaan aina puolukkahillolla ja parhaiten uppoaa pienet vegaaniset luomupinaattiletut. Taikina soveltuu myös isoihin lettuihin, ja jos letuista haluaa oikein vihreät, kannattaa taikina sekoittaa joko blenderillä tai sauvasekoittimella.

Tästä isosta taikinasta riittää siis lettuja isollekin määrälle. Isoja lettuja tästä saa vähintään 10 kpl, ja pieniä taas vastaavasti ainakin noin 20-30 lettua, riippuen toki lettupannun koosta. Paistamiseen ja taikinaan sopii todella hyvin maukas luomurypsiöljy, josta tulee myös hieman makua ja väriä taikinaan.

 • 1 L luomukaura- tai soijamaito
 • 250-300 g luomupakastepinaattia
 • 7 dl luomuvehnäjauhoja
 • 1 dl luomukikhernejauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1 dl vissyä tai kuplavettä
 • 2 rkl luomurypsiöljyä
 • 1 tl suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet pienesti kerrallaan luomukauramaidon sekaan, koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vielä kuplavesi ja luomurypsiöljy. Anna turvota noin 30 min.

Paista lettuja pannulla tasaisella lämmöllä noin pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nauti letut kuumina luomupuolukkahillon tai muiden täytteiden kera.


Vegaaniset Letut Ja Luomuhillo
Luomuletut Ja Vegaaniset Letut

Vegaaniset luomuletut sokerilla ja hillolla

Viikonlopun saa usein pelastettua letuilla ja hilloilla. Kun lapset tajuavat meillä olevan lettuja, saapuu yllättäen niitä syömään myös isompi joukko lapsia. Hankalinta onkin saada letut tarjolle tasa-arvoisesti yhtä aikaa, tai siten että kaikki saisivat juuri oikean määrän lettuja. Siksi teen aina suoraan ison annoksen lettuja, ja yritän aloittaa lettujen paistamisen selkeästi ajoissa.

Tällä lettutaikinalla saa isoja lettuja noin 10-15 kpl, riippuen kuinka isoja ja paksuja näistä tekee. Ja mitä isompi lettu, sen parempi? Näitä lettuja voi paistaa myös ulkona valurautapannulla, ja toisaalta nämä onnistuvat myös pienellä lettupannulla oikein hyvin.

Meillä letut nautittiin luomuhillon ja luomumansikoiden kanssa. Valmiita luomuhilloa löytyy montaa eri makua, sekä toki myös luomumehuja ja luomusokeria. Eli makuja koko perheelle!

 • 1 L luomukasvimaito
 • 8 dl luomuvehnäjauhoja
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 1 dl vissyä tai kuplavettä
 • 2 rkl luomurypsiöljyä
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl luomusokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne luomukasvimaidon sekaan, ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää joukkoon lopuksi vielä vissy ja öljy. Anna turvota noin puoli tuntia. Paista lettuja joko isolla pannulla, tai erillisellä lettupannulla.

Uuniomenahillo luomuna

 • noin 2 kg luomuomenoita
 • 250 g luomuhillosokeria
 • 1 tl kanelia
 • 2 dl vettä

Pilko omenat ja poista siemenkodat. Pilko palat aika pieniksi, kuoria ei tarvitse poistaa. Kaada kaikki aineet uunivuokaan ja sekoita. Paista hilloa uunissa 170 asteessa noin 1,5-2 tuntia. Muista sekoittaa välillä. Tarvittaessa soseuta vielä sauvasekoittimella hillo tasaiseksi.

Desinfioi lasipurkit joko uunissa noin 10 min ajan, tai keittämällä väljässä vedessä. Keitä myös kannet. Kaada kuuma hillo desinfioituihin lasipurkkeihin. Sulje kannet kuumana ja anna jäähtyä kunnolla.

Eu Alapalkki Ppt Pl Lehti

Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.

Uuniomenahillo Luomuna
Vegaaniset Luomuletut
Luomuletut Vegaanisena

Similar Posts

One Comment

 1. Mmm, ihanan näköiset vegaaniset lettukestit teillä siellä! Pinaattiletut ovat lapsuusajan suosikkejani, mutta valitettavasti jostain syystä omat lapseni eivät ole niistä innostuneet. Itsekin pyrin käyttämään mahdollisimman paljon luomua omia vegaanisia reseptejä luodessani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *