| | | | | |

Ompelukaavan muokkaus, helppoja ohjeita

 

Ompelukurssini tiimoilta kävimme opiskelijoiden kanssa läpi erilaisia tapoja ommella mekkoja ja paitoja ihan yksinkertaisen peruspaitakaavan ohjeella. Paitakaavasta on moneksi, kuten esimerkiksi mekoksi, tunikaksi, röyhelöpaidaksi, huppariksi ja vaikka juhlapaidaksikin oikeilla asusteilla. Toki aloittelijan on helpompi ostaa ihan oikea asiaan kuuluva kaava tai etsiä sellainen lehdestä, mutta kokeneempi ompelija voi selvitä myös pelkällä paitakaavalla.

 

Tärkeintä on miettiä aluksi malli, jollaisen vaatteen haluat ommella. Tämän jälkeen peruspaitakaavaa muokataan sen mukaan, ja varmimmin oikeaan lopputulokseen pääsee siis piirtämällä. Kaavan voi piirtää joko kokonaan uudelleen, tai hahmotella kankaalle uutta kaavaa paitakaavasta. Itse suosittelen toki kokonaan uuden kaavan piirtämistä, varsinkaan jos kaavan muokkaus ei ole tuttua hommaa.

 

Piirsin opiskelijoilleni kuvia helpoimmista tavoista muokata peruspaitakaavaa. Tässä niistä teille myös kuvat. Nämä kuvat eivät ole mittasuhteessa, vaan havainnollistavia kuvia siitä miten paitakaavalla voi onnistua myös muiden yläosien suhteen. Paljon muitakin variaatioita toki löytyy, ja nämä ovat vain yksiä esimerkkejä.

Paitakaavasta mekoksi

Lyhennä ensin sopivaa paitakaavaa helmasta noin 5-10 cm, enemmänkin jos haluat helman alkavan ylhäältä. Esim. puolet helman pituudesta (kainalo-helma mitta) on jo riittävä, jolloin sauma tulee vyötärölle tai vähän sen yli.

 

Kellohelmamekot

Kuten olen jo aiemmin kertonutkin, löytyy tähän loistava vinkki piirtämisen suhteen. Helma on aina joko siis täyspyöreä, puolikas siitä, tai vaan 1/4 osa täyspyöreästä helmasta. Yläosan kaareva puoliympyrä (tai täysympyrä) tulee olla leveydeltään sama, kuin mitä paidan helman leveys on. Mikäli ompeleet joustamattomista kankaista, tulee taakse ommella vetoketju. Joustavista kankaista taas helman voi viimeisenä ommella kiinni paitaosaan.

Täyskelloiseen helmaan tarvitaan paljon kangasta. Kangasmenekki riippuu lapsen koosta, mutta usein 1 m on hyvä lähtökohta.

 

 

Rypytetty helma

Lyhennettyyn paitakaavaan sopii myös helppo rypytetty helma. Tähän ei tarvita niin paljon kangasta kuin kellohelmaan, ja helman rypytystä voi säädellä sen mukaan mihin kangas riittää. Helpointa on ommella yläosaan rypytyslanka, jonka avulla voi rypyttää koko helman yläosan todella näppärästi.

Helman pituus kannattaa mitata lapsen päällä, tai ottaa vähän mittoja jo löytyvistä mekoista.

 

Frillahelma

Riippuen kuinka monta frillaosaa mekkoon halutaan, voi suhteita muuttaa. On siis mahdollista ommella esim. kolme eri rypytettyä helmaa, osa jopa toistensa päälle. Näissä mekoissa on mahdollisuuksia vaikka mihin, ja rypytystä säätämällä saa myös säädettyä kankaan menekkiä. Suosittelen kuitenkin, että rypytettävä osa on aina noin 1,5-2 kertaa pidempi kuin se, johon helma ommellaan.

 

 

A-linjainen mekko

Viistota helmat yllä olevan kuvan mukaan, riippuen miten leveän helman haluat. Voit aloittaa viistoittamisen myös alempaa vyötärön seudulta. Helmaa piirtäessä muista myös kuvassa näkyvät suorakulmat, jotta helmasta tulee tasainen ja helppo ommeltava.

 

Kuminauhamekko

Voit ommella vyön tai kuminauhan A-linjaiseen mekkoon. Tällöin helma rypyttyy kauniisti ja se antaa uutta ilmettä koko mekolle.

 

Timanttimekko

Nämä olivat joku aika sitten kovaa huutoa ompeluryhmissä. Tällaisen voi tehdä paitakaavasta, tosin kankaan menekki on aika suurta taskun muodosta johtuen. Ompelun jälkeen tuo ulkoneva lärpäke asetellaan siis mekon sisään taskuksi.

 

 

Paidan leikkaukset

Tavalliseen paitaan voi toki ommella myös leikkauksia, nappilistoja, applikaatioita, taskuja tai muita koristeita. Suurin osa näistä onnistuu edelleen käyttämällä peruspaitakaavaa. Toki ison applikaation kanssa kannattaa huomioida paidan joustavuus applikaation kohdalla, sekä sama pätee myös taskuihin.

Joskus on myös järkevämpää tehdä uusi kangas monilla eri leikkauksilla, ja leikata vasta sen jälkeen paidan osat. Näin olen itse ommellut esim jämäkankaista.

 

hihakaavan muokkaus

Kuten itse paitaosaakin, voi paidan hihakaavaakin siis muokata oman maun mukaan. Tyypillisintä on katkaista hiha lyhythihaiseksi, tai vaihtaa hihansuun huolittelut käänteestä resoriksi. Nämä kuitenkin kannattaa huomioida jo leikkuuvaiheessa, jotta hihan pituus ei ole liian pitkä, esim resoreiden kanssa yhtä aikaa. Hihaa voi muokata myös leikkaamalla se keskeltä auki, ja levittämällä sitä alaspäin. Tällöin siitä saa kivan pussihihan. Myös puhvihiha onnistuu, mutta siihen suosittelen myös hihan pyöriön korkeuden nostamista.

Kannattaa huomioida myös perhoshihakaavan piirtämisohjeeni.

 

Jos et siis löydä sopivaa kaavaa omista varastoistasi, kokeile seuraavan kerran muokata kaavaa itse! Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä ompeluun. Muistathan myös

pääntien huolittelu kaksoisneulalla
pääntien kääntäminen framilonilla
helman rypyttäminen
taskun ompelu

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Olipa kiva kooste näistä lukemattomista variaatioista!
    Onko sinulla hyvä vinki miten muokkaat kaavaa tuota paloista kootun tunikan rypytettyä kaula-aukkoa varten? Tuohan on myös yksi tosi kiva yksityiskohta!

    1. No itseasiassa tuossa olen vaan ommellut pääntien resorin liian tiukalle! 😀 Eli johtuu pelkästään siitä, ja ei muistaakseni ollut tarkoituksella tehty 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *