-Supersuositut käsityöohjeet

Perhoshihan muokkaaminen hihakaavasta

Kellohelmaisten mekkojen ollessa nyt suuressa suosiossa, on samaan suosioputkeen noussut myös perhoshihat. Ne on siis liehuvia hihoja, joiden laskeutuvuus ja kauneus tulee hihan ulkokaaren pyöreydestä. Ne onkin ihanan ilmavia, sopivat paitaan ja mekkoon, ja ne on myös aika suloisia. Kukapa vastustaisi pyöriviä helmoja ja hihoja?

Mekon kellohelmaan löytyy selkeitä ohjeita, joista olen itsekin kirjoittanut. Helma on siis käytännössä usein kokonaan pyöreä ympyrä, ja sen keskelle leikattava pyöreän keskustan ympärys on usein pari cm paitakaavaa kapeampi. Samaa systeemiä voi toki käyttää siis myös hihan piirtämiseen.

 

Lapsen mekkokankaaksi valitsin NOSHin LYMY printin. Lapsen 122/128 mekkoon riitti juuri ja juuri 80 cm pala kangasta. Hihat leikkasin kyllä vastakkaiseen langansuuntaan, mutta tässä kohtaa sillä ei ollut juuri suurta merkitystä. Paitsi, että pantterit tulivat hihoihin nyt vähän eri päin. Helma on täyskellohelma, ja paitakaava on hyväksi havaittu, hieman muokattu Paapiin paitakaava.

Kuvien alta löytyy ohje perhoshihan muokkaukseen hihakaavasta. Nyt siis vaan helmat ja hihat hulmuamaan!

[one_half]

[/one_half]

[one_half]
[/one_half]

[one_half]
[/one_half]

[one_half]
[/one_half]

Ohje perhoshihan kaavoittamiseen
  • HUOM! yllä olevat kuvat ohjeen hahmottamiseen
  • Helpointa on hahmottaa hihan muoto kuitenkin siten, että leikkaa lyhythihaisen mekko/paitakaavan hihan pitkittäissuunnassa 6-8 osaan. Palat leikataan siten, että ne ovat pieneltä osin vielä kuitenkin kiinni hihan pyöriössä. Jos haluat leikata palat kokonaan irti toisistaan, muista numeroida palat etukäteen!
  • Teippaa reunimmainen pala kiinni kaavapaperiin. Sen jälkeen sijoittele muut palat perään niin, että alkuperäinen hihan pyöriö (se mikä ommellaan olkapäihin kiinni) tekee puoliympyrän tai lähes ympyrän. Hihapalojen ulkoreunan pitäisi samalla muodostaa isompi ympyrä.
  • Piirrä hihareunojen aloitukset teräviksi kaariksi, mutta siten etteivät ne yllä toisiinsa. Väliin pitää jättää vielä saumanvarat.
  • Huomioithan myös, että alkuperäinen hihan pyöriön mitta on pysynyt samana, eli palat ovat joko hitusen vielä kiinni toisistaan pyöriöltä, tai ne on liimattu siten että kulmat koskevat toisiinsa.
  • Trikoosta leikattua kangasta ei välttämättä tarvitse huolitella. Itse ompelin hihan ulkoreunoihin rullapäärmeet rullapäärmejalalla. Jos huolittelet reunat, se on usein järkevämpi tehdä ennen kuin ompelet sisäkaaren kädentielle.

 


Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Neulefestarit 2018

  Olen huomannut, että kesäviikonloppuihin on hyvä saada perinteitä. Tällä kertaa päätin tehdä Jyväskylän Neulefestareista oman kesäni perinteen, joten suuntasin

Käsityökekkerti Ompeluseura

Ompelukurssi verkossa?

Kysyin instassani tässä joku päivä takaperin millaisia verkkokursseja lukijani kaipaavat. Yllätyksekseni suosituimmaksi nousi ompelun peruskurssi verkkokurssina. Ja koska nyt monilla

Mehukekkerit-kirja?

Nyt täytyy myöntää, että olen pitänyt sisälläni jo pitkään isoa salaisuutta. Se on ollut jo jonkin aikainen haaveeni, ja kirjoitin