Patjanpäällinen Ompelu
| | | | |

Kesäsänky ulos ja patjanpäällisen ompeleminen

Pitkän talven jälkeen sitä itse kukin haluaisi toki viettää aikaa ulkona ihan niin paljon kuin mahdollista. Jos olisi siis mahdollista saada sohva ulos oman kodin pihaa, niin kukapa ei sellaista haluaisi? Itse ompelin tähän sohvaan siis patjanpäällisen ja tyynyt, ja omat lapset omivat paikan heti.

Sain sukulaiseltani tilaukseksi ommella tyynyjä sängyn runkoon, sekä patjanpäällisen. Sänky oli tulossa ulkokäyttöön, joten siihen oli valittava myös hieman paksumpi kangas. Kompromissi tehtiin siinä, että patja ja tyynyt kannetaan yöksi sisälle, joten kankaiden ei tarvinnut olla täysin sateen kestäviä.

Kankaan löysin sattumalta Vallilan myymälästä alennuksella. Siinä tohinassa ostin kangasta liian vähän, joten jouduin tekemään alaosan eri kankaasta. Siihen kankaaksi valikoitui vihreä sisustuskangas.

Kesäsänky Vallila Kangas
Pajanpäällisen Ompeleminen

Kuinka patjanpäällinen ommellaan?

Tähän on olemassa monta erilaista tapaa.

  1. Kaavan voi leikata siten, että pitkälle sivulle tulee yksi sivusauma, mutta sivujen palat leikataan suoraan jo kaikkiin kappaleisiin mukaan. Tällöin ommellaan ensin kulmat, ja viimeisenä keskelle sivuihin tuleva vetoketju
  2. Toinen tapa on leikata isot 80 x 200 cm palat, ja erikseen sivukappale joko yhtenäisenä osana, tai kahtena pitkänä kaitaleena, joiden keskelle ommellaan vetoketju.
  3. Kolmas tapa on ommella vetoketju vain jommalle kummalle sivulle, jolloin kaava riippuu vetoketjun sijainnista.

Eli tapoja on todella monia. Itse päädyin tosiaan kankaan menekin vuoksi vähän näiden hybridimalliin. Eli pohjakankaana on erillinen pala, ja sivuissa kiertää vetoketjun lisäksi myös noin 10 cm leveä sivukappale.

Tällaisen suorakaitaleen kanssa on tärkeää muistaa kulmien ompelu siististi. Se onnistuu myös vetoketjun kanssa, joten luethan myös seuraavat vinkit

Tämä tuli siis sukulaiseni kesäkodille. Vein sinne vielä lisää tyynyjä meidän vanhasta sohvasta, ja lapset jäivät odottamaan villiviinien ja köynnöshortensian kasvamista sängyn ympärille. Aika hieno voi olla jo ensi kesänä!

Kesäsänky Sängynpäällinen
Kesäsänky Ulos Ompelu

Similar Posts

2 Comments

  1. Hieno kuosi kankaassa! 🙂 Minä ompelin tänä kesänä meidän metallisohvaan patja päällisen. Ompelin sen veneen kuomukankaaksikin soveltuvista kankaasta, ja päätin että kun seuraavan kerran joudun uusimaan päällisen, ei sen tarvitse olla ihan niin vedenpitävää… 😅 Oli sen verran jäykkää onmeltavaa..

    1. Tämä kuosi on kyllä hieno! Joo nuo kulmat ja reunat voi olla aika haastavia vedenkestävästä kankaasta 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.