-Supersuositut käsityöohjeet

Hautajaisvaatteet lapsille

lapsen valitsemat korut hautajaisiin

kukkia hautajaisiin, Kaisan kukka

hautajaispäähine ja koru

 

Lasten syntymän jälkeen meillä on ollut valitettavan säännöllinen tarve hautajaisvaatteille. Viime viikonloppuna keräsimme taas mustat vaatteet, kengät ja sukkahousut pukupusseihin, valmistelin rankimman puheen itselleni pitkiin aikoihin, ja matkasimme Keski-Suomeen kukkien kera, suru ja kaipuu mielessä.

 

Puemme normaalisti lapset muihin kuin mustiin vaatteisiin, eikä minulta usein löydy edes mustaa kangasta varastoistani. Keväällä pidettyihin hautajaisiin ompelin lapsille kuitenkin mustat perusmekot, joita ajattelin lasten voivan käyttää muulloinkin. Kaavat ovat Paapiin kaavakirjasta hieman muokattuina.

 

Ompelin mekkoihin vielä vaaleat vyöt tuomaan lapsen leikkisellisyyttä, sillä lasten ei mielestäni tarvitse pukeutua aivan täysin mustaan hautajaisissakaan. Lapsellisuus saa siis näkyä asusteissa. Ulkovaatteista kaivoimme kaapeista päälle ne kaikista tummimmat talvikengät, takit ja hanskat. Tällä kertaa erillistä puhetta tai arkun laskemista haudalla ei edes ollut, joten hetki siellä olisi voinut sujua myös vaaleissa siisteissä takeissa.

 

tunnelmaa hautajaisista, itse tehdyt hautajaisvaatteet

hautajaiskukkia

lapsen itse somistama hautajaisvaate

 

Omat lapseni ovat oppineet mieltämään mustat mekot juuri hautajaisvaatteiksi. He eivät suostu pukemaan näitä päälleen muulloin, joten hyvä ajatukseni muokattavista vaatteista meni hieman pieleen. Toivottavasti uusia hautajaisia ei kuitenkaan ole tulossa, vaan voin myydä nämä kirpputorilla vähän käytettyinä, vöineen kaikkineen. Luopuminen on aina tuskaisaa, ja tällä kertaa se otti erityisen kovalle. Näistä mekoista luopuisin kyllä mielelläni, jos se tarkoittaisi takausta ettei hautajaisia ole luvassa pitkään aikaan.

 

Lasten kanssa kuolemasta puhuminen vaatii meiltä aikuisilta aina voimia. On kuitenkin tärkeää selittää tilanne myös lapselle, siten miten se nyt vain on ymmärrettävissä. Me olemme selittäneet sen kaipuun kautta, ja kertoneet ettemme mekään tiedä mitä kuoleman jälkeen aina tapahtuu.  Itse kuoleminen on selitetty enemmän vakavien sairauksien, tapaturmien tai vanhuuden kautta, kuin pitkäaikaisella nukkumisella tai taivaaseen lentämisellä.

 

Olemme olleet asioissa suoria, yrittäneet vastata kysymyksiin faktojen kautta ja surreet myös yhdessä. Helppoja asioitahan nämä ei ole, ja siksi onkin hienoa että lapsille on tulossa asiaan liittyvä kirjakin. Sen työnimi kulkee nimellä Surunaama, ja sen tekoa voi seurata facebookissa. Tekijänä toimii taitava Aino Nieminen, joka on suunnitellut ja tehnyt myös Oot niin ihana! -vauvakirjan. Suru kaipaa kuitenkin puhumista ääneen, lastenkin viemistä hautajaisiin ja aisoista puhumista yhdessä. Kiitos siis Ainolle jo etukäteen kirjan työstämisestä!

 

Ja niin kuin sanonta menee, oma suru aina hieman helpottaa hautajaisten jälkeen. Vaikka kaipuu on yhä läsnä, on nyt jäljellä vain ne hyvät muistot ja lämpö.

 

Hautajaismekko ja päähine

hautajaisasu punaisilla koruilla lapselle

Mustat hautajaisvaatteet lapsille

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Tonttulakin ompeluohje

Vuoden aikana tonttulakit katoavat yleensä mystisesti. Kukaan ei tiedä mihin ne katoavat, mutta vuoden päästä huomaa aina ompelevansa uusia vanhojen

Kulmasta Kulmaan Sukat Silmukointipäättely Ohje

Päätteleminen silmukoimalla

On monia tapoja päätellä neule. Kun kyseessä on esim pipo, sukan kärkikavennukset tai muu kohta johon tulee saada napakka päättely,

Neulekekkerit-kirjan esittely

Unelmista totta? Jokunen vuosi sitten kirjoitin seuraavien vuosieni haaveiksi ja tavoitteiksi oman käsityökirjan ja yrittäjyyden. Pari vuotta myöhemmin, eli reilu

Teippikuusi ikkunassa

  Nyt jo toisena vuonna peräkkäin teimme lasten kanssa joulukuuset teipistä. Emme ole jouluaattoa kotona, joten pieni kuusen oksa saa