| | | | | | | |

Hautajaisvaatteet lapsille

lapsen valitsemat korut hautajaisiin

kukkia hautajaisiin, Kaisan kukka

hautajaispäähine ja koru

 

Lasten syntymän jälkeen meillä on ollut valitettavan säännöllinen tarve hautajaisvaatteille. Viime viikonloppuna keräsimme taas mustat vaatteet, kengät ja sukkahousut pukupusseihin, valmistelin rankimman puheen itselleni pitkiin aikoihin, ja matkasimme Keski-Suomeen kukkien kera, suru ja kaipuu mielessä.

 

Puemme normaalisti lapset muihin kuin mustiin vaatteisiin, eikä minulta usein löydy edes mustaa kangasta varastoistani. Keväällä pidettyihin hautajaisiin ompelin lapsille kuitenkin mustat perusmekot, joita ajattelin lasten voivan käyttää muulloinkin. Kaavat ovat Paapiin kaavakirjasta hieman muokattuina.

 

Ompelin mekkoihin vielä vaaleat vyöt tuomaan lapsen leikkisellisyyttä, sillä lasten ei mielestäni tarvitse pukeutua aivan täysin mustaan hautajaisissakaan. Lapsellisuus saa siis näkyä asusteissa. Ulkovaatteista kaivoimme kaapeista päälle ne kaikista tummimmat talvikengät, takit ja hanskat. Tällä kertaa erillistä puhetta tai arkun laskemista haudalla ei edes ollut, joten hetki siellä olisi voinut sujua myös vaaleissa siisteissä takeissa.

 

tunnelmaa hautajaisista, itse tehdyt hautajaisvaatteet

hautajaiskukkia

lapsen itse somistama hautajaisvaate

 

Omat lapseni ovat oppineet mieltämään mustat mekot juuri hautajaisvaatteiksi. He eivät suostu pukemaan näitä päälleen muulloin, joten hyvä ajatukseni muokattavista vaatteista meni hieman pieleen. Toivottavasti uusia hautajaisia ei kuitenkaan ole tulossa, vaan voin myydä nämä kirpputorilla vähän käytettyinä, vöineen kaikkineen. Luopuminen on aina tuskaisaa, ja tällä kertaa se otti erityisen kovalle. Näistä mekoista luopuisin kyllä mielelläni, jos se tarkoittaisi takausta ettei hautajaisia ole luvassa pitkään aikaan.

 

Lasten kanssa kuolemasta puhuminen vaatii meiltä aikuisilta aina voimia. On kuitenkin tärkeää selittää tilanne myös lapselle, siten miten se nyt vain on ymmärrettävissä. Me olemme selittäneet sen kaipuun kautta, ja kertoneet ettemme mekään tiedä mitä kuoleman jälkeen aina tapahtuu.  Itse kuoleminen on selitetty enemmän vakavien sairauksien, tapaturmien tai vanhuuden kautta, kuin pitkäaikaisella nukkumisella tai taivaaseen lentämisellä.

 

Olemme olleet asioissa suoria, yrittäneet vastata kysymyksiin faktojen kautta ja surreet myös yhdessä. Helppoja asioitahan nämä ei ole, ja siksi onkin hienoa että lapsille on tulossa asiaan liittyvä kirjakin. Sen työnimi kulkee nimellä Surunaama, ja sen tekoa voi seurata facebookissa. Tekijänä toimii taitava Aino Nieminen, joka on suunnitellut ja tehnyt myös Oot niin ihana! -vauvakirjan. Suru kaipaa kuitenkin puhumista ääneen, lastenkin viemistä hautajaisiin ja aisoista puhumista yhdessä. Kiitos siis Ainolle jo etukäteen kirjan työstämisestä!

 

Ja niin kuin sanonta menee, oma suru aina hieman helpottaa hautajaisten jälkeen. Vaikka kaipuu on yhä läsnä, on nyt jäljellä vain ne hyvät muistot ja lämpö.

 

Hautajaismekko ja päähine

hautajaisasu punaisilla koruilla lapselle

Mustat hautajaisvaatteet lapsille

 

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.