kaulurin ompeleminen img 8002
| | | | | | | | | | | | |

Villaneuloksen ompeleminen – Kaulurin kaava

Kaupallinen yhteistyö Johanna K. Design

Olemme perheessämme jo vuosia käyttäneet neulottuja tuubihuiveja, sekä muita kaulahuiveja. Lasten näkökulmasta kaulurit ovat kuitenkin myös käteviä, sillä se sopii hyvin myös takin alle, sekä lämmittää kaulaa juuri sopivasti. Ja mikä sen parempaa, kuin ommella itse nopea kauluri luomulaatuisesta, kotimaisesta villaneuloksesta?

Johanna K. design kotimaiset neulokset

Tutustuin Johanna K. Designin villavaatteisiin jo vuosia sitten Kädentaidot-messuilla. Muistan ihastelleeni lapsille sopivia kuvia, sekä toki kotimaista neulosta. Villa on uskomattoman pehmeää, ja siitä lähtien Johannan villahousut ovat kuuluneet olennaisena osana lastemme väli- ja talvikauteen.

Vielä senkin jälkeen kun aloin pitkästä aikaa itse neulomaan, luotin silti Johanna K. Designin villahousuihin. Villahousut ovat olleet suuressa käytössä varsinkin välikausina, mutta toisaalta talvisin myös ihan sellaisenaan esimerkiksi nopeilla kauppareissuilla tai matkustellessa. Eli lähes jokapäiväisessä käytössä.

Villavaatteiden neulokset neulotaan Taivassalossa luomulaatuisesta villasta. Osa villasta on myös kotimaista suomenlampaan villaa. Johanna K. Design nettikaupasta saa ostettua valmisvaatteiden lisäksi myös kankaita. Kankaita myydään joko metritavarana, tai sitten voi tehdä kuten minäkin, eli tilata sekalaisen pussin minipaloja. Nämä ovat tuotannosta jääneitä paloja, jotka saa siis sopivasti itselle sopivaan käyttöön.

Minä rakastan yllätyspussien tuomasta haasteesta. Tiedän, että samalla tuen palojen päätymistä hyvään käyttöön, ja toisaalta itse saan myös haasteen omaan ompeluuni. Halutessaan näistä voisi ommella esim villaisen peiton. Minä kuitenkin keksin paloille käyttöä asusteina, ja nyt ensimmäisenä ompelin kaulureita perheen käyttöön.

kaulurin ompeleminen img 8017

Kaulurin kaava

Kauluri on oivallinen asuste moneen. Teimme yhdessä Johannan kanssa juuri tälle villaneulokselle sopivan kaavan, johon saa helposti yhdistettyä myös paloista mahdollisesti löytyviä resoreita, tai siihen voi yhdistää myös omat puuvillaresorit.

Kaulurin kaavassa on lapsen ja aikuisen koko. Kaavassa on jo 0,75 cm saumanvarat huomioitu. Kaava on hyvä tulostaa siten, että valitsee tulostimen asetuksesta “todellinen koko”. Tällöin kaava tulostuu oikeassa suhteessa. Mukana on kaksi palaa, jotka tulee siis yhdistää kuvan mukaisesti ennen leikkuuta.

Tulosta maksuton kaulurin kaava

Kaulurin resorin mitat:

 • Lapsen koko, 34 cm leveys x 22-24 cm korkeus (joustava resori)
 • Aikuisen koko, 36 cm leveys x 20-24 cm korkeus
 • Napakka resori vaatii noin 2-4 cm lisää leveyttä

Kaulurin ompeleminen

Kauluri on suositeltavaa ommella saumurilla. Neulos lähtee herkästi purkautumaan ilman huolittelua, ja paksuutensa vuoksi taas huolittelu voi olla haastavaa tehdä ompelukoneella. Toki ompelukoneessakin on huolitteluun sopivia ompeleita, mutta lähtökohtaisesti tähän työhön suosittelen saumuria, jo ihan joustavan pääntien vuoksi.

Oheisella videolla näet kaulurin ompelemisen vaihe vaiheelta. Tärkeintä on huolehtia resorin ompelussa kaikki kolme kerrosta saman tikin alle, ja lopuksi muistaa vielä kunnon höyryttäminen.

Videon alta löytyy myös kirjoitettu ohje. Ihania ompeluhetkiä! Kurkkaa myös Johanna K. Designin ja Käsityökekkereiden instagram-tileiltä erilaisia kaulureita ja niiden käyttötapoja.

Kaulurin ompeluohje

 1. Leikkaa kaavan mukainen pala taitteelta ja oheisien mittojen mukainen pala resoria
 2. Merkitse pääntien keskitaka nuppineulalla tai hakkimerkillä.
 3. Ompele resorin lyhyet sivut oikeat puolet vastakkain.
 4. Taita resori kaksinkerroin ja kiinnitä juuri ommeltu sauma kaulurin keskitaka-merkkiin.
 5. Neulaa resorin vastakkainen keskikohta keskelle eteen. Venytä resoria, ja neulaa se kauttaaltaan tasaisesti kiinni kaulurin pääntielle. Ompele sauma saumurilla
 6. Huolittele kaulurin reunat saumurilla
 7. Päättele langanpäät
 8. Silitä
kaulurin ompeleminen lapselle
kaulurin ompeleminen kaava ja ohje

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.