-Supersuositut käsityöohjeet

Nopea, helppo ja paksu pipo, ilmainen neuleohje

Miten voisi aloittaa suosittu neuleharrastus, eli mikä olisi helppo tapa aloittaa neulominen? Moni ehdottaa sukkia, mutta itse taas olen pipon tai tuubihuivin kannalla. Olen jo pitkään pärjännyt vanhoilla pipoillani, mutta tänä talvena päätin lähteä mukaan paksujen pipojen neulemuotiin. Tällaisen voi neuloa todella monella eri tapaa, ja itse päätin käyttää jämälankoja.

Langat paksuun pipoon

Viima-pipo neulotaan kahdesta ohuesta fingering-vahvuisesta langasta, sekä mohairin yhdistelmästä. Yksillä isoilla puikoilla neulotaan siis kolmea lankaa yhtä aikaa, joten lopputuloksena on pehmeä, muhkea ja lämmin pipo. Elävyyttä saa lisää, kun mohair-lanka on hieman eri sävyinen muiden lankojen kanssa. Lisää elävyyttä saa, jos kaikki kolme lankaa ovat hieman eri sävyissä.

Neuloin pipon ensin itselleni, ja lopulta toisen vastaavan myös lapselleni. Nämä molemmat ovat olleet meillä käytössä jo viikkoja, ja ovatkin nimenomaan parhaita kunnon ulkoilussa. Näihin pipoihin en tehnyt tupsua, mutta jos tupsut innostavat, suosittelen katsomaan vielä ohjeet tupsun tekemiseen.

Itse käytin punertavaan pipoon kotimaista Tukuwoolia kaksinkertaisena, sekä Rowanin Kidsilk mohairia. Ruskeaan pipoon taas käytin superpehmeää Katian Alpaquinaa ja Aaran Hienoa. Ohje on siis monikäyttöinen, ja lankoja löytyy moneen eri tyyliin. Voit käyttää pohjalankoina siis esim ohutta sukkalankaa kaksinkertaisena, tai ohutta paitalankojen jämiä.

Pipon kanssa sopii toki Hnetur-paita ja tuubihuivi!

viima pipo paksu ja muhkea pipo ilmainen ohje

Ohje paksuun neulottuun Viima-pipoon

Viima-piposta löytyy monia eri kokoja, niin lapsille kuin aikuisillekin. Toivottavasti ohje on tarpeeksi selkeä myös aloittajille, ja lisää apua lankojen valintaan saa varmasti paikallisista lankakaupoista. Tärkeää on siis valita ohut fingering-vahvuinen lanka, ja sen kaveriksi ohut mohair-lanka. Valinnanvaraa löytyy paljon, ja tämän pipon voi neuloa toki myös jämälangoista.

Lanka

  • Tukuwool fingering, 100% kotimainen villa (50g = 200 m) Neulotaan kaksinkertaisella langalla!
  • Aara Hieno, 72 % kidmohair, 28 % silkki (20 g =168 m)

Langan menekki:

Fingering-lanka (Kaksinkertaisena) (60) 70 g (75 g) 80 g (90 g)

Mohair-lanka noin 22-26 g

Koot

(48-50) 51-53 (54-56) 57-59 (60-62)

Puikot

4,5-5 mm pyöröpuikot tai sukkapuikot

Neuletiheys

18 silmukkaa =10 cm

Muut tarvikkeet

1 silmukkamerkki

paksu ja tylppä silmäneula päättelyyn

Lyhenteet

1 s = silmukka

1 o = neulo oikein

1 ot = neulo oikein silmukan takareunasta

1 n = neulo nurin

AM = aseta merkki

paksu ja muhkea pipo ohje viima pipo img 7828

Pipon neulominen, aloitus

Luo (72) 76 (80) 84 (88) silmukkaa kahdella fingering-langalla ja yhdella mohair-langalla, yhdistä pyöröksi, AM. Neulo resoria 1 ot, 1 n, pyörönä yhteensä (5) 6 (6) 7 (7) cm.

Käännä työ, ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Vedä sen lanka silmukan yli taakse niin kireälle, että silmukka kääntyy kaksoisilmukaksi. Tämä neulotaan seuraavalla kerroksella tavallisena silmukkana, eikä ole siis lisäys. Neulo kerros oikein, ja seuraava kerros nurin. Jos haluat resorista eri sävyisen kuin muusta piposta, vaihda nyt mohair-langan sävyä.

Neulo pyörönä oikein (16) 17 (18)18 (19) cm.

Pipon kavennukset

*Neulo 6 s oikein, ja 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta oikein.

*Neulo 5 s oikein ja 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta oikein.

*Neulo 4 s oikein ja 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta oikein.

*Neulo 3 s oikein ja 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta oikein.

*Neulo 2 s oikein ja 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun. Neulo 2 kerrosta oikein.

*Neulo 2 s oikein yhteen*. Toista *-* kavennus kerros loppuun.

Neulo 1 s oikein ja siirrä se takaisin vasemmalle puikolle. Vedä kaikki muut silmukat tämän silmukan yli. Katkaise lanka, ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Päättele langat nurjalle puolelle ja höyrytä tai kastele pipo viileässä vedessä. Anna kuivua siten, että resori on taitettu oikeiden kerrosten päälle.

viima pipo ilmainen ohje paksuun pipoon
viima pipo paksu pipo ilmainen ohje

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Musta Laukku Nahkapaperista

Läppärilaukku nahkapaperista

Miten nahkapaperia ommellaan, ja mitä kannattaa ottaa huomioon sitä ommellessa. Mukana myös vinkit läppärilaukkuun ja muihin nopeisiin nahkapaperitöihin.

Polkumekko ja leggingsejä

  Olen alkanut nauttimaan sarjatyöstä. Kun kerran aloitan leikkaamaan kankaita, leikkaan kunnon setit sitten samaan aikaan. Samoja materiaaleja, värejä ja

Hyvän mielen vaatekaappi

Kävin viime viikolla Marttojen järjestämässä Garderobi-koulutuksessa, ja sieltä inspiroituneena lukaisin flunssan kourissa vihdoin pari viikkoa pöydällä odottaneen Rinna Saramäen “Hyvän

Neulehuoltokurssi

Neulehuoltokurssi Nurjassa

On ollut ilo huomata, kuinka neuleiden ja vaatteiden korjaaminen ja huoltaminen kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän. Sainkin mahdollisuuden pitää aiheeseen