Merinovilla Patenttineule
| | | | | | | | | |

Patenttineuleen, eli briossin neulominen pyörönä

Kaksivärinen Patenttineule Ohje
Tuubihuivi Ohje Briossi
Briossihuivi Ohje

Olen tänä vuonna innostunut paljon patenttineuleista. Sillä saa näyttävää jälkeä, varsinkin jos neuloo kaksivärisesti. Tässä ohjeessa kerron nimenomaan kaksivärisen patentin, eli briossin neulomisesta pyörönä.

Patenttineule on siis joustava neule, joka joustaa oikeastaan jopa enemmän kuin tavallinen joustinneule. Sitä voi käyttää molemmilta puolilta, ja se soveltuu niin huiveihin, pipoihin kuin vaikka paitoihinkin. Tosin esim tiukkoihin lapasiin patenttineule ei ole sopivin ratkaisu. Sen sijaan huivista tai peitosta saa patenttineuleella ihanan värikkään ja muhkean.

Tässä tekstissä annan vinkit patenttineuleen, eli briossin neulomiseen pyörönä. Lopussa on myös ohje tuubihuiviin, jonka voi neuloa kahdella tai yhdellä värillä. Muista myös muut tuubihuiviohjeeni!

Ohje huiviin löytyy alempaa, mutta voit ostaa sen tai muita huiviohjeita myös Käsityökekkerit-verkkokaupasta

Pantenttineuleen neulominen

On monta tapaa neuloa patenttia. Mikäli ohjetta haluaa googlata englanninkielisenä, kannattaa käyttää sanaa brioche. Suomeksi tekniikasta käytetään siis sanoja patenttineule ja vapaasti suomennettuna briossi. Jos haluaa neuloa suljettua neuletta kaksivärisenä, kannattaa hahmottaa eri värien kerrokset aina yhtenä kerroksena.

Eli ensin neulotaan värillä 1 oikeat silmukat, ja sen jälkeen värillä 2 nurjat silmukat. Ne tekevät yhdessä yhden patenttikerroksen.

Kun työn aloittaa, voi ensimmäisen kerroksen aloittaa jo patenttineuleella.

Ensimmäinen kerros: *Neulo 1 o, langankierto (lk), ja nosta nurja silmukka nurin neulomatta*.  Toista*-* kerros loppuun.

Patenttikerrokset

 1. Vaihda väri 2. *Tee lk ja nosta seuraava silmukka nurin neulomatta. Neulo edellisen kerroksen langankierto ja seuraava nurja silmukka nurin yhteen*.  Toista*-* kerros loppuun.
 2. Vaihda väri 1. *Neulo edellisen kerroksen langankierto ja seuraava silmukka oikein yhteen. Tee lk ja nosta seuraava silmukka nurin neulomatta*. Toista *-* kerros loppuun.

Yksinkertaisuudessaan näitä kahta kerrosta toistetaan siis niin pitkään kuin halutaan. Tämän tekstin lopussa on vielä tarkka ohje tuubihuivin neulomiseen. Toivottavasti myös tämä video auttaa hahmottamaan asiaa!

Patentti Huivi Yksinkertainen Ohje

Patenttineuleen kavennukset ja levennykset

Mikäli patenttiin haluaa tehdä levennyksiä tai kavennuksia, tapahtuvat ne yleensä kolmen silmukan ja kolmen patenttikerroksen rytmissä. Tämä siksi, että silmukat pysyvät tasaisena määränä.

Eli mikäli halutaan siis kaventaa, neulotaan kolme silmukkaa yhteen. Eli esim 1 oikea, 1 nurja ja 1 oikea. Siten kavennuksia tehdään myös kolmen kerroksen välein, jos haluaa esim tasaisen raglantyylisen kavennuksen.

Lisäys taas tehdään neulomalla yksi oikea silmukka ensin oikein, sitten takareunastaan oikein, ja vielä kerran sama silmukka etureunastaan oikein. Näin yhdestä silmukasta tulee 3 silmukkaa, eli kahden silmukan lisäys ja patentti pysyy tasaisena.

Patentti Neule Ohje

Neuloin tämän huivin kahdesta Kässäkerho Pompomin Donegal DK langasta. Lanka on aivan ihanan pehmeää merinovillaa, joka on sekä minun että lasten suosikkia.

Toinen väri oli jäänyt yli Suova-piposta (ohje löytyy Neulekekkerit-kirjasta), joten sitä riitti vain noin 2/3 osaan huivia. Se ei kuitenkaan haitannut minua tai lasta, joka huivin sai käyttöönsä. Lapsi oli enemmän kuin tyytyväinen, kun nyt pipo sopii hyvin yhteen huivin kanssa. Loppuosan huivista neuloin siis patenttineuletta, mutta yhdellä värillä molemmat kerrokset.

Haluaisitko saada myöhemminkin ohjevinkkejä ja tietoa käsitöistä Käsityökekkerit-uutiskirjeen avulla? Voit tilata uutiskirjeen tästä, se lähetetään noin 2-4 krt kuukaudessa.

Kaksivärinen tuubihuivi patenttineuleella

KOOT

2-7 v (8-15 v) aikuinen

TARVITAAN

Lanka: Kässäkerho pompom Donegal DK 100 g (210 m / 100g)

Langan menekki: 70 (80) 100 g

Kaksi väriä, molempia yhtä paljon

Vaihtoehtoiset langat: Drops Nepal, Drops Merino Exra Fine, Novita Baby Wool, Sandnes garn Merinoull, Sandnes garn Smart

Mallitilkku: 12 silmukkaa = 10 cm

Puikot: 4 mm ja 40 cm pyöröpuikot

1 silmukkamerkki

TEKNIIKAT

Huivi neulotaan patenttineuleella, eli ns briossi-tekniikalla. Molemmista puolista tulee omanlaisensa ja käyttökelpoiset.

 • 1 o = 1 oikein
 • 1 n = 1 nurin
 • lk = langankierto
 • s = silmukka

OHJE

Luo värillä 1 yhteensä 68 (76) 84 silmukkaa 4 mm puikoilla ja yhdistä ne suljetuksi neuleeksi. Aseta silmukkamerkki.

Ensimmäinen kerros: *Neulo 1 o, lk, ja nosta nurja silmukka nurin neulomatta*.  Toista*-* kerros loppuun.

Patentti(briossi)kerrokset

 1. Vaihda väri 2. *Tee lk ja nosta seuraava silmukka nurin neulomatta. Neulo edellisen kerroksen langankierto ja seuraava nurja silmukka nurin yhteen*.  Toista*-* kerros loppuun.
 • Vaihda väri 1. *Neulo edellisen kerroksen langankierto ja seuraava silmukka oikein yhteen. Tee lk ja nosta seuraava silmukka nurin neulomatta*. Toista *-* kerros loppuun.

Toista näitä kahta patenttikerrosta kunnes huivi on noin 35 (40) 40 cm korkea

PÄÄTTELY

Neulo 2 s oikein, edellisen kerroksen langankierrot mukana. Siirrä molemmat silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunasta oikein yhteen. Neulo 1 o, ja siirrä taas silmukat vasemmalle puikolle. Neulo silmukat takareunoistaan oikein yhteen.

Jatka näin, kunnes jäljellä on 1 silmukka. Katkaise lanka noin 15 cm päästä ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi

VIIMEISTELY

Päättele langat huomaamattomasti huivin molemmille puolille. Höyrytä huivi hellästi kostean harson läpi, tai kastele se kylmässä vedessä ja pingota se hellästi kuivumaan muotoonsa.

Patenttineulehuivi Tuubihuivi
Tuubihuivi Patenttineule
Briossituubihuivi

Similar Posts

4 Comments

  1. Se on ihanan monipuolista, ja voi tehdä vaikka monellakin eri värillä. Saa siis aina ihan omanlaistaan 🙂

 1. Kivalle näyttää ja ei vaikuta edes vaikealle. Täytyypä kokeilla tuota tuubihuivia .

 2. Tuo kuvissa näkyvä pipo on myös todella kaunis! Onko siihen ohjetta? Miten tuo vino kuviointi on tehty?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *