Turkinpippurikakku Maidoton
|

Salmiakki-sitruunajuustokakku, vegaaninen

Olen täysin hullaantunut vegaanisesta leivonnasta. Se on yllättävän helppoa, maukasta ja ennen kaikkea eettisesti sopii omiin arvoihini. Kun siis vuorossa oli esikoisen 9-vuotissynttärit, oli lähes itsestään selvää, että kaikki tarjottava on vegaanista.

Lapsi itse toivoi juhliinsa juustokakkua. Toinen vähän perinteisemmän tyylinen täytekakku tehtiin jo kaverisynttäreille, mutta se ei onnistunut niin hyvin, että voisin julkaista siitä ohjeen. Sen sijaan tämä salmiakki-sitruunajuustokakku vain parani yön yli jääkaapissa, ja se taisi maistua myös vieraiden makuun. Kakkua jäi nimittäin yli vähemmän kuin aiemmin, mikä on aina iloinen yllätys.

Vegaaninen Kakku Salmiakki Tarvikkeet
Salmiakkikakku Pohja

Vegaanisen kakun leipominen

Vegaaninen ja samalla siis maidoton ja munaton juustokakku onnistuu siinä missä muutkin juustokakut. Varsinkin isoissa marketeissa on jo hyvin saatavilla vegaanista tuorejuustoa, tai jopa vegaanista mascarponea. Itse käytin tähän jälkimmäistä, sillä tuorejuusto oli loppunut vakikaupastamme.

Myös keksejä löytyy hyvin vegaanisena. Tässä kakussa on käytetty makuna sekä sitruunaa, että turkinpippuria. Jälkimmäistä löytyy leivontarouheena ja myös kekseinä, jotka itse käytin kakun pohjaan. Siten kakku saa makua myös kekseistä, ja salmiakki tulee oikein kunnolla esiin.

Maidottoman vispin valinta

Tärkeintä on valita maidoton vispi oikein. Oman kokemukseni mukaan soijavispit eivät jää niin kiinteäksi kuin kauravispit, vatkaa niitä kuinka kauan tahansa. Sen sijaan Plantin ja Kaslinkin vispit ovat kakkuihin hyviä. Planti maistuu ehkä hitusen enemmän kauralle, mutta se on kiinteämpää. Kaslink taas vaahtoutuu kyllä hyvin, mutta ei ole aivan niin jämäkkää kuin Planti. Maussa valitsen kuitenkin itse aina Kaslinkin.

Kauravispiäkin on siis vaahdotettava tarpeeksi pitkään. Kun se on tarpeeksi jämäkkää ja silti kuohkeaa, vatkataan siihen tuorejuusto tai mascarpone mukaan. Tuorejuusto on yleensä aika kovaa, joten suosittelen tekemään sekoittamisen koneella.

Itse jaoin vaahdon tässä kohtaa vielä kahteen osaan. Toiseen osaan tein sitruunan maun ja toiseen salmiakin. Tämä toimi hyvin, ja maku tosiaan pääsee kunnolla esiin vasta hauduttuaan ensin jääkaapissa yön yli. Älä siis lannistu, jos vaahto ei heti maistukaan tarpeeksi!

Itselläni on noin 23 cm kakkuvuoka, joten pienemmässä vuoassa kakku tulee hitusen korkeammaksi ja pohja riittää hyvin. Suosittelen siis noin 20 cm kakkuvuokaa!

Sitruuna Salmiakkikakku

Vegaaninen sitruuna-salmiakkikakku, ohje

noin 10 henk, kakkuvuoka noin 20 cm halkaisijaltaan

MURUPOHJA

  • 100 g vegaanisia turkinpippuri minidominoita
  • 50g maidotonta margariinia

Sulata rasva juoksevaksi. Murskaa keksit, ja sekoita rasva murskan sekaan. Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla, ja levitä keksimurskasekoitus pohjalle. Painele se kunnolla tasaiseksi levyksi vuoan pohjalle. Jäähdytä jääkaapissa sillä aikaa, kun teet täytteen.

VEGAANINEN JUUSTOKAKUN TÄYTE

  • 225 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (tai mascarponea)
  • 2,5 dl (Kaslink) kauravispi
  • n 0,5 dl luomusokeria
  • 2 dl turkinpippurirouhetta
  • (2 rkl lakritsijauhe)
  • 1/2 sitruunan kuori raastettuna
  • 1/2 sitruunan mehu

Vispaa kauravispi tasaiseksi vaahdoksi. Vispaa sekaan myös maustamaton tuorejuusto. Lisää sokeri. Jaa vispi ja tuorejuustoseos kahteen osaan.

Tee toiseen osaan salmiakkitäyte sekoittamalla sekaan sekä lakritsijauhe, että turkinpippurirouhe. Levitä seos kakkupohjan päälle tasaisesti.

Sekoita toiseen tuorejuustoseoksen osaan raastettu sitruunankuori ja sitruunan mehu. Sekoita, ja levitä seos tasaisesti kakun päällimmäiseksi osaksi.

Anna hautua ja hyytyä jääkaapissa vähintään yön yli.

Koristele turkinpippurirouheella, kekseillä tai sitruunalla. Nauti!

Herkullinen Salmiakkisitruunakakku Maidoton
Salmiakkikakku Lapsen Juhliin

Similar Posts

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.