| | | | | | | | | |

Parhaat käsityökirjat ja käsityötrendit

Kaupallinen yhteistyö Adlibris ja Babler

Olen aina ollut käsityökirja-ihminen. Tiedättehän, kirjahyllystä vähintään pari hyllyä täynnä käsityökirjoja, ja silti ne tärkeimmät pyörivät joko ompelupöydällä tai neulekorissa päällimmäisinä. Nyt kaupallisessa yhteistyössä Adlibriksen kanssa oli siis luontevaa tutustua tarkemminkin tämän hetken uusimpiin käsityökirjoihin.

Nyt netin ohjepankkien, ohjesivustojen ja käsityöryhmien aikana kirjat ovat yhä osa työtäni ja arkea. Haluan lukea ohjeen kirjasta, saada ideoita kuvista ja hiplata kirjan sivuja. Etsin vanhoja käsityökirjoja kirpputoreilta, ja toisaalta olen myös aika tietoinen tämän hetken uutuuksista. Eli samalla kun selaan säännöllisesti Adlibriksen käsityökirjauutuuksia, selaan aina läpi myös tarjouskirjat. Molemmista yleensä löytyy aina uutta ja mielenkiintoista luettavaa.

Kirjat eroavat monilta osin blogeista, sillä kirja on usein nimenomaan kokonaisuus. Siinä on oma tunnelmansa, kuvamaailmansa ja usein myös selkeä teema. Kirjoissa se ohje pysyy selkeästi mukana, ja siihen on todella helppo palata vuosienkin jälkeen. Varsinkin ompelupuolella kaavakirjat ovat usein käytössä ihan arjen vaatekaappia suunniteltaessa.


Syksyn 2019 käsityökirjauutuudet

Neulekirjat

Aina välillä unohdan kirjoittaneeni neulekirjan. Esim musiikkiopiston aulassa olen nyt pari kertaa keskustellut neuleista ja neulomisesta jo hetken, ennen kuin muistan edes mainostaa olevani itsekin neulekirjailija.

Uusista neulekirjoista kysyttäessä yritän toki aina muistaa mainita oman Neulekekkerit-kirjani. Lasten neuleista myös Klompelompelta on tullut uusi Talvilapset, ja kesällä ilmestyi tanskalaisen neulesuunnittelijan Trine Frank Påskesen Neuleita Kullannupuille kirja. Näissä kaikissa on siis pohjoismaista vivahdetta, mutta eroavat malleineen aika paljonkin toisistaan.

Ja vaikka nyt itse myönnänkin, on Neulekekkerit ehkä juuri eniten meidän suomalaisten neulojien makuun. Muissa kirjoissa on hitusen enemmän sukupuolitettuja vaatteita, hempeitä värejä ja erityisen paljon myös sellaisia neulevaatteita, joita ei meillä näe paljon edes käytettävän. Tämä on toki selvää, että kirjoista näkyy aina myös kirjailijan oma kulttuuri.

Sukkakirjat

Jo parin viime vuoden ajan kauppojen kirjahyllyjä käsityökirjojen osalta on hallinneet sukkakirjat. On ollut ilo nähdä, miten ihmiset ovat innostuneet sukista, niin kirjamyynnissä kuin lankahyllyilläkin. Jos villasukat innostavat käsitöihin myös niitä vähemmän neulovia, niin toki tämä on vain hyvä asia.

Sukkakirjat ovat myös myyneet hyvin. Muistan ensimmäseksi täysin sukkakirjakseni Puikkomaisten Sukkakirjan, ja toisaalta siitä ollaan kehitytty nyt isoja määriä myyvien Lumi Karmitsan ja Niina Laitisen taitaviin sukkakirjoihin. Nyt syksyn uutuuskirja Hyvän mielen villasukat näyttää myyneen todella hyvin, eikä ihme! Rento neulominen innostaa, ja samoin aina toki värikkäät villasukat. Oletko itse jo kokeillut näiden sukkien neulomista?

Syksyn aikana on ilmestynyt myös monien kirjailijoiden yhteisteos Suuri Suomalainen toivesukkakirja – lasten villasukat, Marttojen parhaat villasukat sekä Hanne Piiraisen Koko perheen villasukat. Hyvin näyttää yhä myyvän myös keväällä ilmestyneet Pirjo Iivosen Jämälankasukat ja Tiina Kuun Tuhansien villasukkien maa. Nämäkin kaikki löytyvät Adlibliksen uutuusosastolta.

Kirjoja tilatessa kannattaa muuten huomioida myös Adlibriksen langat ja muut tarvikkeet. On erityisen kätevää, että kirjojen mukana voi tilata myös lankoja ja aloittaa paketin saapuessa heti neulomaan. Esim Socki-langat ovat 20% alennuksessa 13.10 saakka.

Kirjoneuleet

Sukkien myötä myös kirjoneule on ollut uudelleen nousussa. Tähän klassiseen väliin iskee uusi Ieva Ozolinan Latvian Lapaset ja ihan näinä viikkoina Adlibrikseenkin saapuva Luonnonkauniit Kirjoneuleet. Näistä löytyy aivan varmasti uutta inspiraatiota kaikille kirjoneuleiden ystäville. Itse olen ainakin jo pitkään ihaillut Erika Åbergin kirjojen kuvia, ilmettä ja tunnelmaa. Toivottavasti uusi Luonnonkauniit kirjoneuleet -kirja jatkaa samalla linjalla.

Joskus taas vanhakin kirja voi nousta uuteen suosioon. Jo vuonna 2013 julkaistu Islantilaiset Neuleet -kirja on yhä yllättäen suuressa suosiossa. Kuulin jopa, että lankakaupoissa oli luovuttu paksuista islantilaisen villan langoista, kunnes pari vuotta sitten netin neuleryhmien kautta noussut innostus nosti sekä kirjan, että villat aivan uuteen suosioon. Islantilaiset kaarrokeneuleet ovat kieltämättä vuosi vuodelta aikaan ja paikkaan sopivia, sekä helppoja ja käteviä töitä villasukkien ohella.

Minäkin olen yrittänyt metsästää välillä Islantilaiset Neuleet-kirjaa omaan kirjahyllyyni tai edes lainaan, mutta onneksi nyt siitä saa taas uutta painosta ainakin Adlibriksen kautta.

Ompelukirjat

Toisaalta käsityöpuolella jo noin koko 2010 luvun on hallinnut myös ompeluaiheet. On ollut Mekkotehtaiden kirjasarja, ja jo yli 10 vuotta sitten ilahduttaneet Joka tyyppien kaavakirjat. Tämä viimeisin sai uuden silauksen ja kaavojen uudistuksen uuden kirjan muodossa viime keväänä, ja uusimpana Named yrittäjien ja kaavakuningattarien uusi ja suomennettu Uuden kaavan mukaan.

Minä olen odottanut Uuden kaavan mukaan -kirjaa jo pitkään. Mietin sen hankkimista englanninkielisenä jo viime vuoden puolella, mutta olen sen verran mukavuudenhaluinen, että päätin odottaa suomennosta. Onneksi odotin!

Minulla on myös kesällä ostettua viskoosia ja pellavaa odottamassa kirjan kaavoja, ja odotan että pääsen ompelemaan näitä taidolla ja tunteella tehtyjä malleja nyt vihdoin. Tämän kirja on todellinen taidonnäyte suomalaisen muodin ja myös käsityömuodin puolesta.

Käsityökirjallisuuden trendit nyt ja tulevaisuudessa?

Siinä missä varsinkin ruokapuolella ruokabloggaajat ovat jo vuosia sitten siirtyneet myös kirjailijoiksi, on sama ollut nähtävissä myös käsityöpuolella. Esim Mekkotehdas, Puikkomaisteri, Kototekoja ja Neulekekkeritkin ovat kaikki syntyneet juuri käsityöblogien pohjalta.

Uutta on ollut nyt se, että varsinkin ompelupuolella kirjan ovat kirjoittaneet myös kangas- ja kaavamyyjät. Kirjoihin on ollut helppo koota materiaalia omien myytävien tuotteiden pohjalta, ja visuaalinen ilme on noussut teemaksi omien printtien kautta. Tästä hyvänä esimerkkinä on Nuppunen ja Hellin yrittäjän Girl Trip.

Onkohan samanlaista innostusta tulossa myös lankakauppiaille?


Itse olen siis aika hyvin perillä myös tulevista kirjoista. Yksi ilon aiheeni on aina puolivuosittain kustantamoiden julkaisevat uuutuskirja-luettelot. Niiden perustella mietin tulevia ostoksia, tilaan jo myynnissä olevia uutuuksia ja pohdin mahdollisia seuraavia trendejä. Monia kirjoja voi myös tilata Adlibriksesta ennakkoon, jolloin paketti tulee ehkä jopa hieman yllättäen. Samalla saa siis myös aina ensimmäisten joukossa uutuuskirjan omiin käsiinsä.

Olisi myös mielenkiintoista tietää mikä on ollut sinun suosikkikirjasi syksyn kirjauutuuksista?

Similar Posts

5 Comments

 1. Hyvä koonti, kiitos! Neuleita kullannupuille -kirja on mennyt minulta ihan ohi, mutta yritänpä napata sen heti huomenna kirjastosta. Uutuuskirjojen selailu on ihanaa, vaikka niiden ohjeista ei juuri sillä hetkellä ehtisikään neuloa mitään.

  Islantilaisten neuleiden suosio näyttäisi tosiaan jatkuvan. Lupasin neuloa kirjasta miehelle paidan, mutta kirjastossa siihen olikin viikkojen jono. Täytyy ehkä harkita kirjan ostamista ihan omaksi. 🙂

  1. Tuo Islantilaiset neuleet on ollut kyllä positiivinen yllättäjä. Kirja on julkaistu jo vuonna 2013, ja silti porskuttaa yhä todella mallikkaasti! 🙂

 2. Tätä ei AdL:n listalla ole mutta Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset villasukat 2 on kirja, jonka odotan saavani käsiini, kirjastosta. Neulekirjat yleensä lainaan mutta joskus ostan kun olen ensin tutustunut lainakappaleeseen. Siis ei sikaa säkissä. Viimeisin ostos on Tiina Kuun kirja, josta on jo muutama malli neulottuna.
  Neuleita kullannupuille nimisiä kirjoja on ollut ennenkin, ainakin kaksi. Ehkä kääntäjä voisi tarkistaa, ettei samannimistä kirjaa tulisi.

  1. Onkohan tämä vielä julkaistu? Sain tästä monta muutakin viestiä, joten tämä on varmaan kirja mikä pitää itsekin lukea 🙂

 3. Kiitos Veera,

  Ihana yhteenveto kaikesta, inspiroit valtavasti tekemään ja kokeilemaan kaikkea. Olen ihan innoissani.
  Nyt villasukkien ja villahousujen pariin, kiitos.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *