| | | | | | | |

Helppo hame, kaava- ja ompeluohje

Olen ollut jo vuosia hameiden ja mekkojen käyttäjä. Silti olen ommellut hameita harvoin, en edes tiedä miksi. Ehkä siksi, että hameet eivät juurikaan kulu, ainoastaan niiden alle olevat villasukkahousut.

Yksi hame on siis käyttökelpoinen vuosia ja vuosia, eikä niitä tarvitse siis kovin montaa. Näin minullakin, ja nyt hameiden tarve johtui ainoastaan oman kropan muutoksista, tarkemmin sanottuna vähän liian irtokarkkipussista ja niiden kertymisestä vyötärölle.

Simppeli kellohelmainen hame on kätevä ommeltava. Sen voi ommella niin joustavasta trikoosta, ei niin joustavasta neuloksesta tai toisaalta myös paksusta villakankaasta talven varalle. Valitse materiaali ja väri huolella, tai edes siten että siihen on monta yläosaa jo valmiiksi kaapissa.

Minä tein puolikellohameen. Tämä kangas on NOSHin kangasloppuunmyynnin kankaita, ja ihanan sileää jacquardneulosta. Tämän kanssa olisi sopinut myös musta resori vyötärökaitaleeksi. Valitsin kuitenkin kuminauhan, jolla sain tästä todella siistin.

Minulla löytyi tähän kaapista musta t-paita ja aina päällä hyvin toimiva Muisto-neuletakki. Yllätten tästä tuli todella hyvä yhdistelmä, ja toiminee hyvin myös muiden yksiväristen t-paitojen tai pitkähihaisten paitojen kera.


Ompelun verkkokurssi?

Olen lanseeraamassa keväällä 2020 uutta ompelun verkkokurssia, jossa opit ompelemaan joustavista kankaista siistejä ja käyttökelpoisia vaatteita. Liity mukaan nyt sähköpostilistalle, niin saat tietoa kurssista heti kun kurssipaikat avautuvat!

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!


Kellohelmahameen kaava

Kellohelmainen hame muodostuu isosta ympyrästä. Sen keskellä on reikä vyötärölle, joten se on myös laskettavissa aika helposti oman vyötärönympäryksen ja pituuden mukaan. Mikäli pii ja ympyrän laskukaava on jossain aivosopukoiden nurjalla puolella, löytyy apu valmiista asiaan tarkoitetusta sivusta.

Sivustolle syötetään siis oma vyötärönympärys, päätetään tehdäänkö 1/4, puolikas vai kokokellohelma. Lisäksi päätetään myös pituus, ja lopulta sivusto laskee vielä kankaan menekin. Siihen minulle tosin on pieni epäilys, sillä olen aina saanut kankaan jotenkin leikattua, välillä sivusaumoilla ja välillä vain yhdellä takasaumalla. Eli piirrä ensin kuvan mukainen kaava, ja vasta sen jälkeen sommittele kankaalle. Tästä saa kyllä vinkit myös lopulliseen kangasmäärään, mutta paljon riippuu myös kankaan joustavuudesta.

Circle Skirt App


Hameen ompeluohje

Tämä hame on ommeltu neuloksesta. Se joustaa hitusen, joten koin ettei kangas tai hame tarvitse vetoketjua. Jos siis haluat vielä siistimmän hameen, suosittelen kuminauhan tai resorin tilalle tukevaa vyötäröä joka tuetaan tukikankaalla.

Tarvikkeet:

 • Laskelman mukainen määrä kangasta
 • Vyötärökaitaleen saa usein leikattua ylijäämäpaloista
 • noin 4-6 cm leveää kuminauhaa, oman vyötärönympäryksen mitta

Ompeluohje

Piirrä laskelman mukainen kaava kaavapaperille. Voit tarvita sitä vielä myöhemminkin, esim mekon helmana. Leikkaa kangas kankaalta. Leikkaa vielä vyörökaitale, eli 2 x kuminauhan leveys + 3 cm x hameen kaavan vyötärönympärys, eli sisäympyrä

 1. Ompele hameen mahdolliset sivu- tai takasaumat, sekä vyötärökaitaleen lyhyt sivu. Ompele myös kuminauha ympyräksi.
 2. Silitä saumat auki.
 3. Taita vyötärökaitale puoliksi ja silitä kuvan mukaisesti.
 4. Etsi sekä vyötärökaitaleen, että hameen keski etu- ja takasaumat, ja merkitse ne neuloilla.
 5. Aseta kuminauha vyötärökaitaleen sisälle nurjalle puolelle. Kohdista hameen ja vyötärökaitaleen aiemmin merkityt saumat, ja neulaa vyötärökaitale kiinni hameen helmaan, oikeat puolet vastakkain.
 6. Neulaa koko vyötärökaitale kiinni hameeseen, siten että kuminauha pysyy suorana vyötärökaitaleen sisällä.
 7. Ompele sauma siten, ettei tikki osu kuminauhaan, vaan se saa kulkea vapaasti vyötärökaitaleen sisällä.
 8. Tikkaa keskitakasauman tai toisen sivusauman päälle suoralla ompeleella siten, että kuminauha pysyy paikoillaan siitä kohtaa. Tämä ehkäisee kuminauhan pyörimistä pesussa.
 9. Sovita hame, ja tarkasta että helma on sopivan mittainen.
 10. Huolittele helma, ja silitä siihen noin 2-3 cm taite nurjalle.
 11. Tikkaa helma suoralla ompeleella tai kaksoisneulalla.

Toivottavasti tällä ohjeella onnistuu. Kysy ihmeessä jos jää vielä jotain kysyttävää, tai ompelussa tulee ongelmia!


Similar Posts

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.