| | | | | |

Villahousut lapselle, helppo ohje

Yhteistyössä Tammer-tukku, lanka saatu testikäyttöön

Ihan vain #housuhelmikuun inspiroimana neuloin ensimmäiset villahousut lapselle. Oikeastaan neuloin nämä ystävän lapselle koossa 74/80 cm, ja nämä on neulottu mukavan paksulla Kehrän Lauri langalla. Sain lankaa suoraan valmistajalta testiin, ja en ollutkaan pitkään aikaan neulonut tästä paksuudesta. Housujen teko sujui siis kuin itsestään paksuhkolla langalla.

Villahousujen neulominen

Sanoisin, että tämän helpommaksi ei villahousujen neulominen tule. Villahousut voi neuloa todella helposti joko sukkapuikoilla, tai pyöröpuikoilla esim magic loop tekniikalla. Halutessaan lahkeetkin voi neuloa kaksi yhtä aikaa, kuten itse neuloin. Kirjoitin teille kuitenkin ohjeen, jossa lahkeet neulotaan yksi kerrallaan, mutta tätä on helppo soveltaa myös kahden lahkeen tekniikkaan.

Jos osaa neuloa oikein ja nurin, tehdä lisäyksiä ja kavennuksia, niin siinä onkin kaikki mitä tarvitaan. Kannattaa siis käydä työhön, sillä varsinkin pienissä kooissa nämä villahousut neuloo todella nopeasti.

Neuleohje Virta-villahousut lapselle

Voit ostaa myös ohjeet PDF muodossa, jolloin voit myös tulostaa ohjeen. Vastaavat villahousut ja pari muuta ohuemmasta langasta neulotut housut ja niiden ohjeet löytyy nyt myös Neulekekkerit-kirjasta.

Minä tein nämä siis taaperolle, koossa 74/80. Kuvissa näkyvä lapsi on nyt vähän yli 80 cm pitkä, ja housut ovat olleet käytössä noin vuoden. Ohje on ollut kovin suosittu, ja siitä löytyy myös kuvia Instagramissa esim #käsityökekkerit tunnisteella. Lisääthän itsekin nämä tunnisteet, kun käytät ohjeitani ja julkaiset niistä kuvia.

Koot: 74/80 (86/92) 98/104 (110/116) 122/128 (134/140)

Lanka: Kehrä Lauri, 100g TAI Novita 7 veljestä, tai muu vastaava villalanka

Mallitilkku10 cm = 18 silmukkaa

Puikot: 3 mm ja 4 mm

Sukkapuikot, tai pyöröpuikot (magic loop tekniikalla)

Langan menekki

 • 74/80 1 kerä väriä 1, 1 kerä väriä 2
 • 86/92 2 kerää väriä 1, 1 kerä väriä 2
 • 98/104 2 kerää väriä 1, 1 kerä väriä 2
 • 110/116 3 kerää väriä 1, 1 kerä väriä 2
 • 122/128 3 kerä väriää 1, 1 kerä väriä 2
 • 134/140 4 kerää väriä 1, 2 kerää väriä 2

Lyhenteet

 • 1 s = silmukka
 • 1 o = neulo oikein
 • 1 n = neulo nurin
 • L1e/t = neulo silmukka ensin sen etureunasta oikein, siirtämättä sitä oikealle puikolle. Neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta, ja siirrä se normaalisti oikealle puikolle.
 • AM = aseta merkki
 • M = merkki
 • SM = siirrä merkki

Ota väri 1 ja luo pienemmille puikoille 90 (94) 98 (102) 104 (108) silmukkaa puikoille. Jatka neulomista pyörönä, ja neulo 1o 1n resoria yhteensä 8 (8) 10 (10) 12 (12) cm korkeaksi.

Vaihda työhön isommat 4 mm puikot ja jatka neulomalla sileää neuletta 10 (12) 14 (16) 18 (20) cm.

Aloita haaralevennykset. Merkitse viimeistään nyt kerroksen aloitussilmukkaan silmukkamerkki AM, ja neulo seuraava 45 (47) 49 (51) 52 (54) s oikein, AM, ja neulo loput silmukat oikein.Neulo 1 s oikein ja L1e/t. Neulo oikein, kunnes 2 s ennen M. Neulo L1e/t, 1 s oikein, SM, 1 s oikein ja L1e/t. Neulo oikein kunnes 2 s ennen toinen M. Neulo L1e/t, 1 s oikein.

 1. Neulo seuraava kerros oikein.
 2. Toista kerroksia 1-2 yhteensä 5 (6) 6 (6) 7 (7) kertaa.

Seuraavaksi aletaan neulomaan lahkeita. Voit neuloa joko lahkeet yhtä aikaa magic loop tekniikalla, tai jättää toisen lahkeen odottamaan esim. apulangoille. Ohje on kirjoitettu neulottavaksi yksi lahje kerrallaan.

Nosta M pois, ja neulo oikein seuraavaan M saakka. Jätä seuraava M käyttöön, ja siirrä loput silmukat apulangalle odottamaan. Yhteen lahkeeseen tulisi siis jäädä 55 (59) 61 (63) 66 (68) silmukkaa. Jätä M haaran kohdalle kertomaan kerroksen alusta.

Neulo kaksi kerrosta oikein.

 1. Neulo kerroksen kaksi ensimmäistä silmukkaa takaa oikein yhteen. Neulo kerroksen muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo ne oikein edestä yhteen.
 2. Neulo seuraava kerros oikein.

Toista kerroksia 1-2 yhteensä 4 (5) 5 (5) 6 (6) kertaa. Neulo kuusi kerrosta oikein.

3. Neulo kerroksen kaksi ensimmäistä silmukkaa takaa oikein yhteen. Neulo kerroksen muut silmukat oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo ne oikein edestä yhteen.

4. Neulo seuraavat 6 kerrosta oikein

Toista kerroksia 3-4 yhteensä 5 (5) 6 (6) 7 (7) kertaa. Huom! Ennen viimeistä kavennusta, tarkasta että sinulle jää parillinen määrä silmukoita. Älä tee viimeistä kavennusta, jos silmukoita ei muuten jää parillista määrää.

Toista kuvio neulomalla joka toinen silmukka värillä 1 ja joka toinen silmukka värillä 2 yhteensä 4 kerrosta. Jatka värillä 2, ja neulo oikein kunnes lahje on haarasta mitattuna 20 (27) 34 (41) 48 (55) cm korkea.

Vaihda puikot 3 mm ja neulo 1 o ja 1 n resoria yhteensä 9 (9) 10 (10) 12 (12) cm.

Päättely

Neulo kaksi ensimmäistä silmukkaa. Siirrä ensimmäisenä neulottu silmukka toisen yli, ja tiputa se puikolta. Neulo seuraava silmukka oikein. Nosta aiemmin oikealla puikolla ollut silmukka sen yli, ja tiputa se puikolta.

Jatka näin päättelemistä löyhästi, älä päättele liian kireälle! Kun jäljellä on yksi silmukka, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.

Neulo toinen lahje samoin.

Päättele langat, ja hyörytä villahousut muotoonsa. Mikäli haaroihin on jäänyt aukko, voit ommella sen päättelylangalla umpeen.

Langat saatu testattavaksi Kehrä tuotteet, Tammer-Tukku.

Similar Posts

13 Comments

 1. Ihanan simppeli malli ja kauniit värit! Varmasti menee kokeiluun 🙂

  1. Oi miten kiva kuulla Linda! Ja totta tosiaan, ohje on ihanan simppeli, ja silti väreillä voi leikitellä vaikka miten paljon 😉

 2. Aloitin tekemään noita villahousuja ja heti tuli ensimmäinen pulma vastaan. Ei oikeen täsmää nuo silmukkamäärät resorissa, väkisin tulis ensimmäiseksi ja viimeiseksi oikeat silmukat eli 4 oikeeta peräkkäin kun tekee pienintä kokoa 90silmukalla….

 3. oooh i love this so much!!
  would you care to write this pattern in English?
  thanks so much and have a lovely day 🙂

 4. Hei osaatko sanoo miten ohjeesta sais tehtyä krskoselle sopivan kun ajattelin adlibriksen baby merinosta tehdä?

 5. Aivan ihana ohje ja niin hyvät lapsen päällä! 💜 Kaipaisin vain kovasti tätä samaa ohjetta myös ohuemmalle langalle esim. nalle. Toimisivat villaleggareina haalarin alla.

  1. Tämä on hyvä toive! Sen voinkin jo paljastaa, että uusia versioita ohjeesta on kyllä tulossa, viimeistään syksyllä. Mutta pidän mielessä, jos ehtisin kevään aikana tehdä näistä version ja ohjeen jollain muulla twistillä ja ohuemmalla langalla 🙂

 6. Täälläkin ilmoittautuu yksi kpl Nalle-vahvuista villahousuversiota innokkaasti odottava! Tämä on niin kiva malli mutta oma käsiala on niin tiukka (eikä kokemuskaan riitä) etten lähde edes kokeilemaan josko tällä ohjeella saisi tehtyä housut myös Nallesta/vastaavasta, jota löytyisi yllin kyllin jämälankavarastosta. Kiitos muuten Trio-neuletakkiohjeesta, takista pitävät kovasti kaikki paitsi itse käyttäjä…(eipä tietenkään…)

 7. Hei. Aloitin tekemään villahousuja ja ne ovat ensimmäiset mitä yritän tehdä. Aloitin juuri haaralisäykset. Mietin että mitä tuo siirrä merkki tarkoittaa? Siirretäänkö merkkiä vain alemmas neuleen edetessä vai jotakin muuta? Ja tuleeko lisäykset siis eteen ja taakse 2 kertaan? Kiitos ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *