| | | |

Hyvä housukaava lapselle

 

Housujen ompelu lapselle on aika helppoa. Varsinkin, jos niitä ompelee joustavista materiaaleista, ja käyttää hyödykseen pitkiä resoreita lahkeissa ja kuminauhaa vyötäröllä. Toki housuihin voi aina ommella myös yksityiskohtaisiakin detaljeja, kuten erilaisia taskuja, tikkauksia, vetoketjuja, laskoksia tai muotoilevia saumoja. #Housuhelmikuun kunniaksi minäkin uudistin isomman lapsen housuvaraston ompelemalla hänelle viidet uudet housut.

Aiemmin lapseni ovat pitäneet jo vuosia lähes ainoastaan leggingsejä. Marraskuussa viisivuotias kuitenkin päätti kulkea ainoastaan sukkahousuissa ja mekoista, ja isompi lapsi tuntui kaipaavan resoreita lahkeisiin. Leggingsien ompeluohje kannattaa lukea myös, mutta tällä kertaa päätin panostaa ihan tavallisiin housuihin. Otinkin testiin PaaPiin kaavakirjasta housumallin, jota kokeilin kaksilla eri taskuilla. Testissä oli siis housut Otso ja  Hukka.

Housut ovat olleet minulle pitkään se epämieluisin osuus ompelussa. Niihin on haasteellista keksiä mitään uutta, lasten mitoitus on eronnut todella paljon toisistaan ja vyötärökuminauhat eivät aina vain innosta. Tällä kertaa haastoinkin itseni ihan toden teolla, kun päätin ommella taskullisia housuja. Kahdet pyöreätaskulliset, ja kolmet sivutaskulliset. Hieman pääsin vääntelemään aivojani, mutta hyvässä hengessä sain ommeltua housut sarjatyönä.

 

 

Tänä vuonna lapset ovat oppineet päiväkodissa sukkalukon. Eli pakkasten saapuessa sukka opeteltiin pukemaan housujen päälle, jotta myttyrää ei tule kengän sisälle, eikä myöskään tuuli pääse nilkkoihin. Nykyajan teinitkin voisivat kyllä kaivata vinkkejä sukkalukosta! Toinen lapsi hermostui asiasta niin paljon, että päätti siirtyä kokonaan sukkahousuihin. Niissä kun on sukkalukko aina. Eskarilainen taas selkeästi pitää mieluiten leggingsejä tai housuja pitkillä resoreilla. Ja koska kaapista löytyi vielä sopivia leggareita, ompelin housuja pitkillä resoreilla. Niin pitkillä, etten jäänyt niitä edes mittailemaan.

Nämä Paapiin kaavakirjan kaavat olivat hyvät peruskaavat. Hieman lisäsin korkeutta vyötärölle, ja mittaa myös lahkeisiin resoreiden pituuksissa. Toisaalta kavensin myös keskiedestä väljyyttä hieman pois ensimmäisen housun jälkeen. Ompelin nämä kaikki housut NOSHin farkkucollegesta, ja parhaiten farkku tuntui istuvan sivusaumallisiin taskuihin. Niissäkin välisilitys on tärkeintä, jotta taskut oikeasti istuvat housuihin kunnolla.

Housut pääsivät tällä kertaa heti käyttöön. Välillä on tuntunut ettemme lapsen kanssa löydä yhteistä säveltä paitojen maailmassa, joten olin onnellinen saadessani ommella selkeästi käyttöön tulevia housuja. Ja miksipä nämä eivät kelpaisi, kun joustavat mukana liikunnassa ja sukkalukon saa helposti tehtyä!

Muista lisätä #housuhelmikuu ja #mehukekkeritkässävuosi Instagramissa, jos innostut housujen ompelusta 🙂

Similar Posts

4 Comments

  1. Mukavaa löytää uusia ideoita niihin tavallisiin kaavoihin, kivat nuo pyöreät taskut. Todella pitkä resori pidentää housujen käyttöä, jos ei sitten kulu liikaa polvien kohdalta. Irmeli

    1. No sekin on totta, että polvet kuluvat joskus puhki, samoin kuin myös resorit sieltä ihan lahkeensuusta. Mutta uskoisin, että kyllä näilläkin noin vuoden käyttöikä on aivan varmasti. Ja toivottavasti enemmänkin, että saisi vielä käyttöön jollekin toisellekin lapselle 🙂

  2. Meillä tokaluokkalainen laittaa edelleen kiltisti sukkalukot, koska päiväkodin opet ovat niin “käskeneet/opettaneet”. Sukkalukko laitetaan siis kesällä ja talvella säntillisesti AINA. Shortsien kanssa ei kuulemma tarvitse. 😉 Juhlissa on kauhea vääntö, että silloin ei todellakaan laiteta sukkalukkoa. Muutaman kerran kun on aiheesta tapellut, niin ollaan siirrytty tasolle “raskaat huokailut”, kun kiellän laittamasta sukkalukkoa juhla-vaatteiden kanssa. En tajua miten jotkut opit ovat menneet, niin syvällä päähän. Ja olen luullut, että olen ainoa joka tappelee sukkalukkojen tarpeellisuudesta sisällä, kesäisin ja juhlissa. Lisäksi se aikuinen, joka onnistui takomaan sukkalukon esikoisen päähän, oli esikoisen päiväkoti vuosista vain yhden vuoden ajan esikoisen ryhmässä. Välillä on tehnyt mieli taluttaa poika kyseisen rouvan juttusille, et jos vaikka sukkalukko-ohjeistusta hieman päivitettäisiin / löysättäisiin, jos se vaikka hänen kauttaan tehoaisin paremmin. 🙂

    1. 😀

      Kyllä, sukkalukoista on välillä oma haittansa! Tiedän tunteen, samoja keskusteluja käyty meilläkin. Siitä syystä annoin lapsen päättää, ja siirtyä pelkästään niihin sukkahousuihin. Käyvät niin arkeen kuin juhlaankin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.