| | | | | | | | |

Villavaatteiden ompelu ja huolto

villahousujen ompelu

lasten villahousut välihousuina

villahousujen huolittelu ja resorit

 

Välikausivaatteissa meillä luotetaan villan voimaan. Laadukas villa peittoaa tekokuidut moneltakin ominaisuudeltaan, ja villavaatteita voi oikeastaan käyttöö koko vuoden ympäri. Tärkeimpinä villavaatteina lapsilla onkin minun neulomat villapaidat, ja minun ompelemani villahousut. Niillä mennään niin metsäeskarissa, luistelussa kuin viileinä iltoina kotipihassakin.

 

Luonnonkuituna villa on siis monipuolinen. Se hengittää, lämmittää, suojaa kosteudelta, pehmenee käytössä, puhdistuu tuulettumalla ja ei päästä vesistöihin mikromuoveja. Me pesemme villavaatteita noin kerran vuodessa, toki esim. lapasia hieman useammin. Talvisin villavaatteet heitetään pakkaseen ulos puhdistumaan, ja muulloinkin tuuletus auttaa kummasti.

 

villapipo kotimaisesta villasta

villahousujen käyttö ja huolto

villalapaset ommellen

 

Villahousuja on käytetty lasten vauva-ajoista lähtien. Olen ostanut niitä kotimaiselta Johanna K. design yritykseltä, ja ommellut niitä merinovillasta. Vaikka kangaskauppojen merinovillat ovatkin oivia esim. itselle tehtyyn villatakkiin, ovat ne lasten villahousuihin usein hieman liian ohuita. Kun NOSHille tuli siis yllätten myyntiin villapusseja, ostin heti yhden. Villa on kotimaisen Kivat:in tuotantoa, ja se on yhtä paksua kuin luottovillani Johanna K designiltakin.

 

Villaa voi ommella ihan tavallisilla langoilla ja ompelukoneen ja saumurin neuloilla. Normaalisti esipesen ihan kaikki uudet kankaat, mutta näille villoille kunnon tuuletus riitti. Toki jos haluaa, voi villan esipestä 30 asteessa myös ennen ompelua. Kuten muissakin luonnonkuiduissa, höyrytys ja silitys ompelun päätteeksi saa kuidut asettumaan oikeisiin muotoihin, niin villankin. Villalle riittää usein jo pelkkä höyrytys, ja suosittelen sitä lämmöllä.

 

Villahousut on helppo ommella oman tutun housukaavan mukaan. Itse ompelin koon 110 ja 122 housut aivan samalla kaavalla. Isoimpiin housuihin lisäsin tavalliset puuvillaresorit sekä vyötärölle että lahkeisiin. Pienempään kokoon ompelin kuminauhan vyötärölle leggingsien ompeluohjeen tapaan, sekä samalla tavalla myös kuminauhat lahkeisiin.

 

Villahousujen kaveriksi ompelin vielä jämistä yhden pipon ja hanskat. Molempiin ompelin sisälle puuvillajerseytä, ja varsinkin tumput ovat olleet lapsen suuressa suosiossa. Niiden kaava löytyy muuten Tehtaamo-blogista.

 

Villaa myy mm.

Ommellinen

Käpynen

Majapuu

 

Mukavia ompeluhetkiä villan kanssa!

 

kuinka ommellaan villahousut

villavaatteiden huoltaminen

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *