-Supersuositut käsityöohjeet

Villavaatteiden ompelu ja huolto

villahousujen ompelu

lasten villahousut välihousuina

villahousujen huolittelu ja resorit

 

Välikausivaatteissa meillä luotetaan villan voimaan. Laadukas villa peittoaa tekokuidut moneltakin ominaisuudeltaan, ja villavaatteita voi oikeastaan käyttöö koko vuoden ympäri. Tärkeimpinä villavaatteina lapsilla onkin minun neulomat villapaidat, ja minun ompelemani villahousut. Niillä mennään niin metsäeskarissa, luistelussa kuin viileinä iltoina kotipihassakin.

 

Luonnonkuituna villa on siis monipuolinen. Se hengittää, lämmittää, suojaa kosteudelta, pehmenee käytössä, puhdistuu tuulettumalla ja ei päästä vesistöihin mikromuoveja. Me pesemme villavaatteita noin kerran vuodessa, toki esim. lapasia hieman useammin. Talvisin villavaatteet heitetään pakkaseen ulos puhdistumaan, ja muulloinkin tuuletus auttaa kummasti.

 

villapipo kotimaisesta villasta

villahousujen käyttö ja huolto

villalapaset ommellen

 

Villahousuja on käytetty lasten vauva-ajoista lähtien. Olen ostanut niitä kotimaiselta Johanna K. design yritykseltä, ja ommellut niitä merinovillasta. Vaikka kangaskauppojen merinovillat ovatkin oivia esim. itselle tehtyyn villatakkiin, ovat ne lasten villahousuihin usein hieman liian ohuita. Kun NOSHille tuli siis yllätten myyntiin villapusseja, ostin heti yhden. Villa on kotimaisen Kivat:in tuotantoa, ja se on yhtä paksua kuin luottovillani Johanna K designiltakin.

 

Villaa voi ommella ihan tavallisilla langoilla ja ompelukoneen ja saumurin neuloilla. Normaalisti esipesen ihan kaikki uudet kankaat, mutta näille villoille kunnon tuuletus riitti. Toki jos haluaa, voi villan esipestä 30 asteessa myös ennen ompelua. Kuten muissakin luonnonkuiduissa, höyrytys ja silitys ompelun päätteeksi saa kuidut asettumaan oikeisiin muotoihin, niin villankin. Villalle riittää usein jo pelkkä höyrytys, ja suosittelen sitä lämmöllä.

 

Villahousut on helppo ommella oman tutun housukaavan mukaan. Itse ompelin koon 110 ja 122 housut aivan samalla kaavalla. Isoimpiin housuihin lisäsin tavalliset puuvillaresorit sekä vyötärölle että lahkeisiin. Pienempään kokoon ompelin kuminauhan vyötärölle leggingsien ompeluohjeen tapaan, sekä samalla tavalla myös kuminauhat lahkeisiin.

 

Villahousujen kaveriksi ompelin vielä jämistä yhden pipon ja hanskat. Molempiin ompelin sisälle puuvillajerseytä, ja varsinkin tumput ovat olleet lapsen suuressa suosiossa. Niiden kaava löytyy muuten Tehtaamo-blogista.

 

Villaa myy mm.

Ommellinen

Käpynen

Majapuu

 

Mukavia ompeluhetkiä villan kanssa!

 

kuinka ommellaan villahousut

villavaatteiden huoltaminen

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.
Orvokkipelto Kaarrokepaita Kirjoneule Ohje

Käsityökekkerit 2020

Supersuositut käsityöohjeet kiinnostivat pandemian aikaan paljon. Mitkä olivat Käsityökekkerit-sivuston luetuimmat ohjeet, ja paljon sivuilla kävi lukijoita?

Lue lisää »

1 thought on “Villavaatteiden ompelu ja huolto”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Mekko kauluspaidasta (ja hameesta)

Meillä oli edellisen kerran Käsityöpiirimme aiheena miesten vanhat kauluspaidat. Minä valikoin materiaalikseni miehen vanhan ruman kauluspaidan, joka on hänelle myös

Sopiva keinutuoli

    Olen innostunut pitkästä aikaa paikallisen kierrätyskeskuksen valikoimista. Suurin syy tähän on valtavat nappilaarit, kierrätyskankaat ja jopa iso valikoima

Kehon huolto käsityöläiselle

Yhteistyössä Sudio, kuulokkeet saatu   On tutkittua, että neulominen ja käsityöt pitävät todellakin aivot virkeänä. Neuloja jopa keskittyy paremmin kuulemaansa,

Ideoita jämätilkkujen käyttöön

  Tervetuloa siis viettämään #mehukekkeritkässävuosi teemaa, teitä lähtikin mukaan ihanan paljon! Vuosi lähtee siis käyntiin #jämätammikuun merkeissä. Jo pari vuotta