| | | | |

Ohje helppoon villapaitaan lapselle

IMG_4644

IMG_4779

IMG_5510

Langat saatu Kässäkerho Pompomilta

 

Olen innostunut villapaitojen neulomisesta. Sen ensimmäisen ylhäältä alas paidan jälkeen jäin oikeastaan koukkuun raglanpaitoihin, ja olen nyt testannut sekä alhaalta ylös että ylhäältä alas versioita. Jälkimmäinen on huomattavasti enemmän omaan mieleen, ja tällä tekniikalla saa helposti lapsen villatakin sen kummemmin kikkailematta.

 

Langaksi valitsin Kässäkerho PomPomista saadut Onionin nokkoslangat, ihanan herkullisissa väreissä. Tein normaalin virheeni ja kirjoitin ohjetta tehdessä, joten lanka jälleen kerran loppui kesken. Minulla sattui kuitenkin olemaan astetta ohuempaan nokkoslankaa omissa kätköissä, jolla jatkoin hihat loppuun.

 

IMG_5508

IMG_5562

 

 

Instagramin kautta minulta pyydettiin tähän ohjetta monessa eri koossa, ja minähän pitkän excelöinnin jälkeen sain sen vihdoin aikaiseksi. Tämä villapaita on siis hieman väljällä pääntiellä, ja tiukemman siitä saa neulomalla se pienemmillä (esim. nro 2,5) puikoilla. Toivon teiltä palautetta heti jos ohjeessa on virheitä, joten testailkaa eri koossa ja kertokaa oliko jotain muutettavaa 🙂 Kuvissa oleva paita on kokoa 110/116.

 

Ohje raglanhihaiseen villapaitaan lapselle:

Lankana Onion Organic Wool + Nettle (70% ekologinen villa, 30% nokkoskuitu)
puikot: 3 ja 3,5

Tiheys on 24 silmukkaa = 10 cm
ja korkeus 32 silmukkaa = 10cm

Toki riippuu myös käsialasta, itse teen aika löysää
Neljä silmukkamerkkiä
Raidoita oman maun mukaan
koot: 74/80-146/152
Ohjeen voi ladata ilmaiseksi tästä PDF muodossa.

 

Lankana nokkonen on ihanan pehmeä, tuntuu kestävältä ja ei ole ainakaan vielä käytössä onnistunut juuri nukkaantumaan. Erinomainen lanka siis lasten villapaitaan, ja oma lapseni on tähän aivan ihastunut. Taidan tehdä näitä siis lisää!

 

 Huom! Pidemmän käyttökokemuksen jälkeen suosittelen neulomaan alun resorin vähintään 5-7 cm korkeaksi, jotta paita pysyy kunnolla päällä. Ja yhden koon pienemmillä puikoilla kuin muu neule. (edit 05/2017)

 

IMG_5545

 

IMG_5571

IMG_5575

 

 

Similar Posts

23 Comments

 1. Kiitos! Mäkin testaan seuraavaksi. Ostinkin tuota nokkoslankaa juuri 🙂 Mulla on kyllä mietteisä aaltokuvio, joten en tee raidallista.

  1. Kiva kuulla Anna, ja kyllähän tämän voi tehdä vaikka aalloillakin! Siitä tulee varmasti hieno. Laitathan kuvan kun valmistuu? 😉

 2. Onko muuten mitään hajua tiheydestä? 🙂 Pystyisitkö vaikka mittaamaan valmiista paidasta? Haluaisin tehdä vähän eripaksuisesta langasta. Onnistuis paremmin jos tietäisi tiheyden. 🙂

  1. no mä arvasin että tiheys unohtui!

   se on 24 silmukkaa = 10 cm
   ja korkeus 32 silmukkaa = 10cm

   Toki riippuu myös käsialasta, itse teen aika löysää 🙂

   1. Jes, kiitos. 🙂 Mä teen myös aika löysää ja just kaavailemallani langalla taidan tietää täsmälleen millä puikolla pääsen tuohon tiheyteen. Kiitti! Laitan linkkiä kunhan paita joskus hamassa tulevaisuudessa valmistuu.

 3. Kiitos mielettömän helposta ohjeesta. Ensimmäinen paita valmistui viikonloppuna ja toinenkin lapsi sellaisen haluaa joten uusi lähtee puikoille tällä viikolla 🙂
  Tein paidan Novitan seiskaveikka langasta puikoilla 4, ja koko 110/116 on sopivampi meidän 2,5 vuotiaalle kuin 5 vuotiaalle. Ehkä puikkovalintani ei osunut kohdalle, mutta kokeillaan miten toisen kanssa käy 🙂

 4. Täällä on yksi vasta-alkaja innolla neulonut pojalle puseroa. Nyt vain tuli este jatkamiselle, kun en ymmärrä miten ja minne kainaloon lisättävät 14 silmukkaa pitäisi neuloa. Vaikka miten väännän ja käännän ajatuksia, en keksi ratkaisua 😔🙃.

  1. Hei Päivi!

   Eli oletko erotellut ne hihasilmukat jo apulangoille odottamaan? Eli ensin erotellaan ne silmukkamerkkien väliset silmukat erilliselle apulangalle odottamaan.

   Sen jälkeen jatkat sitä etukappaletta luomalla sen jatkeeksi (eli siihen hihasilmukoiden tilalle ja niiden alle) ne uudet silmukat. Siitä suoraan jatketaan takakappaleelle. Sen jälkeen taas toisen hihan silmukat apulangalle, ja takakappaleen perään jatkeeksi uudet silmukat.

   Niitä uusia silmukoita tarvitaan vielä myöhemmin kun neulotaan hihat 😊

   1. Hei! Minäkään en ymmärrä miten tämä silmukoiden lisäys tapahtuu. Olen erotellut hihasilmukat apulangalle ja pudottanut ne pois puikolta, mutta mihin/miten teen lisäsilmukat?

 5. It’s exactly what I’m looking for! If you have the instructions of this one in Englich or French, it will be very nice!

  Lucie

  1. Hi Lucie, this is also only in Finnish. Maybe I need to hire a translater when I have more money and patterns 😉

 6. Hei,
  mä teen tuota toiseksi isointa kokoa ja en kyllä nyt yhtään ymmärrä mitä teen väärin. Hihojen silmukoiden lisäysten jälkeen näyttää siltä, että paita on vinossa. Nuo” lisäys saumat”menevät samaan suuntaan hihassa. Kuuluuko sen näyttää tältä tässä vaiheessa? Olen neulonut ja purkanut moneen kertaan, mutta aina vaan saumat kaartuvat samaan suuntaan. Ja langalla on siis 1-2 ja 3-4 välit.

 7. Hei Veera! Hihan kavennukset: neulon 4 puikolla, tuleeko kavennukset siis sen 4:nnen puikon lopussa 2 viimeistä silmää takarauta. Yhteen? Sitten 7 välikrsta ja jälleen sama kavennukset. T. Marjo

  1. Hei Marjo,
   kavennukset tulevat siis sekä puikon 1 alussa, että puikon 4 lopussa. Yhdellä kerroksella kavennetaan siis aina 2 silmukkaa 🙂

  2. Hei! Mitähän tein väärin kun saumat ei mene oikein tossa raglanlevennyksessa,tein olevinaan ohjeen mukaan.samoin kuin tuolla Miralla joka on kirjoittanut.

   1. Hei Minna,

    ja pahoitteluni jos ohjeessa on ollut epäselvyyksiä! Yksi raglanlevennys tulee siis siten, että lisäys on se ENNEN että JÄLKEEN silmukkamerkin. Eli siis yhdellä kerroksella tulee 8 silmukkaa tasaisesti lisää. Silmukkamerkkien paikka ei muutu, vaan merkit pysyvät silmukoiden välissä puikolta ja kerrokselta toiselle 🙂

 8. Kiitos, onnistuin tällä ohjeella neulomaan ensimäistä kertaa villapaidan. Neuloin koon 146-152 10-vuotiaalle pojalle käyttäen 3,5 ja 4 koon puikkoja jämälangoista neuloen. Kaula-aukko jäi avaraksi. Neuletta sovitteli myös XS-kokoinen isosisko, jolle paita mahtui kivasti leveydeltään, vain helmaan ja hihoihin olisi pitänyt kasvattaa pituutta.
  Olis ollut hauska laittaa kuva, mutta ei nyt onnistu.
  Tulin vaan kiittämään inspiroivasta ja helposta ohjeesta sekä kertomaan että näin postausvuosien jälkeenkin tälle on kysyntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.