| | | | | | | | | |

Trikoopipon kaava ja ohje pipon ompeluun

IMG_3605
IMG_3624

HUOM! Pipon kaavaa on muokattu, ja päivitetty 20.1.2018 oman ja teidän käyttäjien palautteen pohjalta!

Suomi on siitä kiva maa, että pipoille on tarvetta lähes vuoden. Kesällä voi olla ehkä pari kuukautta ilman, mutta muuten ympäri vuoden erilaiset pipot tulevat tarpeeseen. Moni aloittaakin ompelun juuri niistä pipoista, sillä se on helppo, nopea ja niitä tarvitaan aina. Kankaitakin löytyy jokaiseen eri makuun, luomua, kierrätettyä, kiiltävää, mattaa, collegea, ohutta trikoota tai joustavia raitoja.

Tässä ei sisäpuoli pääse lerpattamaan tai elämään omaa elämäänsä, ja piposta tulee erittäin siisti ja tyylikäs todella nopeasti. Vuosien varrella tätä videota on katsottu enemmän kuin koskaan, ja minulta on myös tiedusteltu pipoon kaavaa. Palvelen mielelläni teitä lukijoita, joten päätin julkaista videon lisäksi myös pipon kaavan.

Trikoopipon kaava, ilmainen

Lataaa päivitetty Pipon kaava

Suosittelen lisäämään kaavaan vielä pienen pienet saumanvarat. Aikuisten koko on reilu, mutta muuten kaikki koot on testattu nin itselle kuin omille lapsillekin. Toki jos haluat tiukemman pipon, älä lisää saumanvaroja ollenkaan, vaan leikkaa suoraan kaavan mukaan.

Täältä löytyy myös vinkit, kuinka pipokaavasta voi muokata korvaläpällisen ja narullisen pipon pienemmälle lapselle ja vauvalle.

Tämä Pipon kaava on pdf muodossa, ja sen voit tulostaa nyt täysin ilmaiseksi. Teippaa vain kaavat kiinni toisiinsa, ja leikkaa taitteelta kaksi samanlaista palaa. Ompele alla olevan videon ohjeen mukaisesti.

Kuinka ommella pipo, video-ohje

Pipoja voi tosiaan ommella monellakin eri tavalla. Kouluissa pipon ompelu perinteisesti opetetaan siten, että sisäpuoli jää vähän ruttuun, eikä se pysy pesujen jälkeen kovin hyvin paikoillaan. Alla olevassa video-ohjeessa sen sijaan pipo ommellaan tavallaan kuin pussiin, jonka johdosta pipoon tulee viimeistelty ilme, ja se säilyy hyvänä pesusta toiseen.

Mikäli kangasta ei ole tarpeeksi, voi pipon ommella myös kahdesta eri palasta. Siihen suosittelen katsomaan alla olevan keskimmäisen videon. Toki pipon voi ommella monestakin eri palasta, jolloin suosittelen ompelemaan ensin yhteen kokonaisen kankaan, ja sen jälkeen vasta leikkaamaan itse pipon kaavojen mukaisesti.

Samalla tyylillä voi siis ommella myös rusettipipon. Videon pipon muokkaamiseen näet alla, ja tekniikka taipuu siis moneen.

Olisi ihanaa, jos suosittelisit kaavaa muillekin siitä kiinnostuneille. Vastaan myös mielelläni, mikäli kaavasta tai ohjeesta herää kysyttävää. Mukavia ompeluhetkiä! Instagramissa kuvat voi tägätä @kasityokekkerit ja #käsityökekkeritpipo


IMG_3594
IMG_3627

Similar Posts

18 Comments

 1. Onko kaavan korkeus katsotru aivan A4 alareunasta vaiko tuosta 15cm viivan alapuolelta?
  Ja on siis ilmeisesti lastenkin koot tarkoitettu melko löysiksi?
  Katsotaan minkälainen tulee noin pyöreällä kaarella – mä oon ennen leikannut vaan kolmion pois.

  1. Kaavan korkeus on tuosta katkoviivasta, ja kyseessä on tosiaan löysähkö pipo. Saat sen kireämmäksi, jos et lisää sivuille saumanvaroja 🙂

 2. Hei!
  Kiitos pipon kaavasta! Käytin sitä ja laitoin postauksestani linkin blogiisi.

  Terveisin
  Kati
  kerttunenblogi.blogspot.fi

 3. Kiitos. Kiva, että sain kaavan pipon ompeluun. Olen ompelemassa pipoa 1-vuotiaalle. En ymmärrä lasten päänympäryksistä mitään ja googlen mukaan 1-vuotiaan pään ympärys on noin 47 cm. Sanoisitko kokemuksen perusteella, että kannattaisiko minun käyttää 1-vuotiaan pipoon kuitenkin tuota vauvan kaavaa vai sitä seuraavaa?

  1. Moikka Shrek ja kiitos hyvästä kysymyksestä! Tuolle päänympärykselle suosittelen vauvakokoa, mutta lisää siihen saumanvarat, niin ei ole heti pieni. Isompi koko taas voi olla nyt heti hieman liian iso, mutta toki sen alle mahtuu kypärämyssy paremmin. Iloa ompeluun!

 4. Kiitos loistavasta ohjeesta ja kansantajuisesta videosta 🙂 Saumuri käsissä ekaa kertaa noin 20 vuoteen, ja näistä sun pipoista aloitin.

 5. Heippa! Entä jos pipon haluaa tehdä sellaiseksi että se lerpottaa päälaelta? Tehdäänkö alaosasta silloin vain pidempi? Vai tuleeko siitä tällä kaavalla hassu?

  1. Hei! Kyllä tällä samalla voi ommella myös lerpattavan pipon. Tällöin lisää alaosaan ainakin noin 5-7 cm pituutta ennen leikkuuta taitteelta. Sen pitäisi kyllä onnistua siten vallan mainiosti 🙂

 6. Tämä on kätevä ohje. Käytin veljeni neulottuun Sulo Vilen pipoon vuoreksi ettei hankaa päätä, ku on hiukseton 😊

 7. ,hei,kiva pipon teko -ohje,mutta onnistuuuko pipon ompelu tavallisella koneella ,onko ompelulangalla väliä,enomstasaumuria?

 8. Loistava video-ohjeistus, kokenematonkin osaa tehdä näillä. Sattumalta osuin sivuillesi. Tosi hyvä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.