| | | | | | | |

3 parasta tapaa ommella pipo (ohjeet)

Joka kevät yhdeksi blogini suosituimmaksi ohjeeksi nousee pipo-ohjeet. Jokunen vuosi sitten teinkin siihen vallan mainion videon, ja se on yhä erittäin suosittu tapa ommella kaksinkertainen trikoopipo.

Tällä viikolla heräsin kuitenkin aamuyöllä siihen ajatukseen, että on niitä muitakin tapoja pipon ompeluun. Päätin kokeilla heti seuraavana päivänä yhtä, ja tein siitä samalla myös videon teille. Alla on siis nyt kolme videota ja siten kolme erilaista tapaa ommella pipo. Etsi oma tapasi, ja ompele kevään inspiroivin pipo itselle tai lapselle!

Ja mistäkö sitten kaava? No tulosta pipokaava tästä!

Kaksinkertaisen trikoopipon ompelu, 3 kätevää ohjetta

Pipon ompeluohje 1

Tämä uusin ohje on pipolle, joka ommellaan kaksinkertaisesta joustavasta kankaasta. Sopii siis niin tavallinen elastaani-trikoo, kuin myös joustocollege tai joustofroteekin. Tämän ohjeen avulla pipon vuori pysyy paikoillaan kohtalaisen hyvin, ja ompelu on helppoa.

Tähän ohjeeseen liitin myös ohjeet rusettipipon ompelusta. Rusetin tyyliä voi käyttää myös muiden ohjeiden mukana!

Pipon ompeluohje 2

Tämä ohje on jo jokusen vuoden takaa. Ohje on ollut luotto-ohjeeni, niin kuin selkeästi monen muunkin. Tällä ohjeella pipon vuori pysyy taatusti paikallaan pesusta toiseen, mutta ompelu saattaa jättää sivusaumojen reunoihin pienet kulmat. Ei siis haittaa käyttöä, on vain pieni ulkonäöllinen ominaisuus.

Pipon ompeluohje 3

Tämä tekniikka mukailee ohjetta 2. Mutta tällä tekniikalla pipon voi helposti ommella myös pienistä paloista, eli vaikka jämätilkuista.

Ja jos haluaa ommella vielä pienemmistä paloista, voi kankaan ommella tilkuista ensin kasaan vähän kuin tilkkupaidassa, ja leikata pipopalat vasta sen jälkeen.

Oletko jo kokeillut ohjeita, ja mikä näistä on oma suosikkisi?

Similar Posts

15 Comments

 1. Uusi pipo ohje menee kyllä kokeiluun kunhan saa edelliset ompelutyöt alta pois 🙂
  Miten päättelet nuo samurilangat? Itse olen päätellyt saumuriompeleen pujottamalla tuon hännän ommellun sauman lankojen joukkoon ja se jos joku on ärsyttävä ja hankala tapa. Helpompi (ja nopeampi) tapa on hakusessa.

  1. Loistava kuulla, että tässä oli uusi mielenkiintoinen tapa ommella 🙂

   Itse päättelen usein samalla tavalla, varsinkin jos sauma jää näkyviin. Jos se jää taas piiloon kuten tässä, niin silloin jätän noin 5 cm pitkän lankapätkän, josta vedän lankoja vuorolleen. Kun ne on kiristäneet ompeleen, leikkaan langan pätkät lähes kokonaan pois. Langat siis vähän kuin lukittuvat, eikä ommel lähde silloin purkautumaan.

 2. Tykkäsin uudesta ohjeesta =) pidin kyllä vanhastakin, mutta aivot meinasi aina nyrjähtää, ku mietin mikä nyt tuli mitenkin päin. Tän tavan opin kerrasta. Vähän aikaa ehdin kyllä univajeisilla aivoillani harmitella, että tolla tavalla tehtynä ei voi laittaa eriväristä vuorta ja päällistä. Sitten tulin järkiini =)

  1. Kyllä, tämänkin voi tehdä vaikka miten pienistä paloista. Kunhan ompelee palat ensin kiinni toisiinsa kaavan mukaisesti 🙂

 3. Esitetäänpä viä tällänenkin kysymys jos jollain muulla sytyttäis kun ei itse enää aivoissa muodostu järkeviä ajatuksia. Eli mikäs olis rusettipipon vastine pojalle/unisex lapselle?
  Meillä poika saa kulkea halutessaan oikeastaan missä vaatteissa haluaa (paita/mekko/tunika, collarit/legginssit jne.) ja paljon hänelle ostan punaisia sekä muita monien mielestä “tyttömäisiä” vaatteita, mutta ihan rusettipipoa en kuitenkaan rupea hänelle tekemään kun ei hänkään niistä pahemmin innostu.
  Olisi kuitenkin kiva saada pojankin pipoon vähän “eloa”, aplikointia pohdin mutta sen koen jotenkin vaivalloiseksi ja hankalaksi (kuvion asettelun ja ompelun suhteen).

 4. Hei kiitos loistavista pipo- ohjeista! Olen tehnyt paljon pipoja varsinkin viime keväänä. Rusettipipoon laitoin vielä lisäksi rusetin. Pojat tykkää myös bandanoista eli päälaki jätetään auki. Talvella kätevä kaulaliinana.

 5. Kiitos selkeistä ohjeista ja kaavasta. 🙂 Täällä harjoittelen pipojen tekoa, sillä aiemmin niiden teko tuntui tosi hankalalta. Nyt olen tehnyt yhden rusettipipon aikuisten koossa, lisäsin siihen vielä saumavarat ja siitä tuli jättikokoinen. Tästä syystä pienensin ja pipon päälaelle syntyi epämääräinen hiippa. Nyt teen rusettipipon ompelutyylillä toista pipoa (ilman 1 cm saumavaroja), harjoitushan tekee mestarin. Toisaalta hiipan syntymisen voisi estää tuo pipo ompelu toisella (pipon ompeluohje 2) tavalla, jolloin päälaen saumat saa kohdistettua tarkemmin. Tämä on erinomainen tapa treenata pipojen tekoa ja tuhota jämätilkkuja. Kiitos Veera ja ihanaa joulun odotusta!

  1. Oi miten ihana kuulla! Jokainen pää on tosiaan erilainen, joten jokainen löytää ne oikeat saumanvarat ja muut mitat kyllä kokeilemalla. Ihania ompeluhetkiä sinulle! 🙂

 6. Kiitos ohjeesta. Sytostaattihoitojen takia päähineet tarpeen. Ompelijana olen koulusrvosanalla ehkä heikko 7 ja sain katsoa videon monta kertaa, jotta tajusin. Eka tuli tyyliin smurffi, mutta toinen jo ok. Vielä paras kangas odottaa. Marimekosta ostin paloja ja kivat tulee.

 7. Kiitos selkeästä videosta ja pipon kaavasta. Nyt on jo pari käytöstä poistunuttu t-paitaa muuttunut lämpimiksi pipoiksi. Hyvää syksyn jatkoa sinulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *