| | | | | | | | |

Ohje pipon ompeluun

IMG_5358
IMG_5352

Viikko sitten ystäväni pyysi minua ompelemaan pipoja. Rankkojen sytostaattihoitojen keskellä kirpeä keväinen tuuli ei välttämättä tunnu niin mukavalta ilman pipoa, joten minähän toki ompelen. Vähintä mitä voin tehdä tässä tilanteessa.

Kuinka kaksinkertainen pipo ommellaan?

Olen kyllästynyt niihin kaksinkertaisiin pipoihin, joissa se sisäpuoli saattaa elää ihan omaa elämäänsä jos eivät ole kiinnitetty toisiinsa kunnolla. Päätin keksiä jonkinlaisen toisen tavan tavallisen pipon ompeluun, sillä sellainenhan on pakko olla olemassa. Vääntelin ja kääntelin aikani ainoaa valmispipoa mikä lapsiltamme löytyi ja lopulta aivoissani loksahti.

Idea on simppelisti ommella koko pipo pussiin. Itselleni tein pipon vanhasta t-paidasta, ohjeen teille taas ystävältä saadusta Paapiin kankaan palasta. Ohje on tällä kertaa täysin videon muodossa. Näin kolmiulotteinen ohje oli helpoin tehdä, toivottavasti se on teille helpoin tapa se myös oppia. Pipon ompeluun ei välttämättä tarvita saumuria, vaan sen voi ommella myös ompelukoneen jousto-ompeleella.

Nyt vaan pipoja ompelemaan!

Edit.08/2016 tämän suositun ohjeen tueksi olen tehnyt teille myös pipon kaavan, ja ohje pienemmistä paloista ommeltuun pipoon löytyy myös blogistani. Tarkastathan myös muut ompeluohjeet 🙂

kierrätyspipo
IMG_5397

Similar Posts

33 Comments

 1. Onpas näppärä pipo ja sen ohje! Saanko linkittää tämän ohjeesi blogini Hyviin sytomyssyohjeisiin ja napata sinne vaikkapa tuon alimman kuvasi sinne? Olen jo viisi vuotta innostanut ihmisiä tekemään hiuksensa menettäneille syöpäpotilaille lahjaksi myssyjä (siis sytomyssyjä) ja siihen tarkoitukseen tämäkin tulisi.

  1. Hei Matleena, mahtavaa jos tästä on sinulle hyötyä! Toki saa linkittää myös muualle ja itse olen jakanut ohjetta esim. Marttojen kautta. Tämä on niin helppo tehdä myös aloittelijalle 🙂

 2. Kiitos ihan hirmuisesti! Huippuhyvä ohje, tein tällä tänään 3 pipoa. Aina on harmittanut se vuorin meneminen miten sattuu, vaan eipä harmita enää koskaan!!!

  1. Hei Hannaliini, mahtavaa että tästä on ollut hyötyä! Muita varten ohje on tehtykin ja pipojahan tarvitaan aina 🙂

 3. Hei, kiitos todella kivasta ohjeesta! Koska olen noviisi pipojen (sekä kaiken ompelun ^^) kanssa, haluaisin tietää kuinka mitotat palaset aikuiselle/lapselle? Niin ja voiko tällä ohjeella tehdä pitkän pipon joka jää ruttuun päältä? 🙂

  1. Hei Norelo,

   Mukava jos ohje tulee tarpeeseen! Minulla on itselläni pipon peruskaava, josta sitten ompelen eri kokoisille aikuisille ja lapsille. Eli siis on tuollainen peruspipo monessa koossa. Tällä voi tehdä myös korkeamman pipon, mutta se vaatii yleensä myös kaavaan hieman muutoksia. Täältä esim. näkyy eräänlaisen ryttypipon kaava.

   https://niinansivut.blogspot.fi/2013/04/moda-pipo.html

   Toivottavasti tämä auttoi!

  1. Loistavaa että tästä on hyötyä! Ohjeella pipoja syntyy nopeasti, ja niin kätevästi 🙂

 4. Kiitos hyvästä ohjeesta! 🙂 Minäkin, joka viimeksi yläasteella ommellut (eli jo jonkin aikaa siitä on… 😉 ) onnistuin tällä ohjeella! 🙂

 5. Kiitos ohjeesta ja super selkeästä videosta! Sain tehtyä ohjeellasi koululaiselle trikoopipon sekä vähän muokkasin ohjetta ja tein päiväkotilaiselle trikoopipon pitkillä korvilla 🙂 Linkitin omasta blogistani ohjeen tänne sinun sivuillesi.

  Valoa ja iloa pimenevään syksyyn!

 6. Kiitos selkeästä ohjeesta. Helppoa oli, vaikka kerran jouduinkin purkamaan;)

 7. Aivan ihania ja hienosti lukihäiriöinenkin ymmärtää ?
  Mutta olenkohan sekoittanut kaksi eri blogia?? ? Tulostamassani kaavassa kokoina on pienin-vauva ja isoin-aikuinen. Mitat aikuinen 13cm ja vauva 9cm. Kymysys kuuluukin että mitä nuo välikoot on? Edes suunnilleen… Kiitos ?

 8. This is genius! Asun suomessa and it has been frustuating me for years trying to figure out how to make the pipo(t) that I see everywhere. I tried previously to reverse engineer one but failed. Kiitos ever so much for putting this on here ja kiitos sä puhut suomea clearly for those of us who struggle with this beautiful monster of a language. Managed to get two made just in time for my toddler to use thisit autumn 🙂

  1. Hi Jessica, and thank you for your kind words! 🙂 It is my pleasure to hear that you managed to sew beanies with using these tips. Just keep sewing and I wish you great Autumn in Finland! 🙂

 9. Yritin tehdä pipon kaavan mukaan mutta siitä tuli aivan kummallinen päältä. Nyt kun katson tarkemmin sinun käyttämää kaavaa ja vertaan sitä linkitettyyn kaavaan niin nuo sinun hatun päällä olevat kaaret (mihin ommellaan saumat) ovat paljon terävemmät kun taas kaavassa ne ovat pyöreät. Pipon päälaensaumaa en saanut millään kaarevaksi tuolla pyöreällä mallilla jos nyt ymmärsit mitä tarkoitan 😀

  1. Hei Hanna, kiitos palautteestasi! Olen kyllä itsekin huomannut, että kaava kaipaisi hieman hiomista. Täytyy saada se tehtyä piakkoin, kiitos siis palautteestasi!

 10. Hei! Mahtava piponteko ohje! Itsekin sitä yritin (ja aijon vielä yrittää) mutta… Olisi varmaan mennyt ihan hyvin, mutta ompelukoneeni tekee sellaista, että välillä on ok siksakkia, yhtäkkiä ylälanka onkin liian löysällä. Ja sitten se on taas ok. Välillä ylälanka taas jää jonnekkin jumiin. Mitä ihmettä? 🙁 Tällaisenkin pipon tekemisessä menee ikuisuus kun kone temppuilee koko ajan!

  1. En tarkoittanut olla töykeä, anteeksi jos siltä kuulostin… Taitaa kone vaan tarvita huoltoa..

  2. Hei Orvokki, ikävä kuulla että kone ei ole ollut yhteistyökykyinen! Olethan kokeillut langoittaa koneen uudelleen, ja tarkastanut että lanka menee sujuvasti kaikkien välien kautta. Joskus jos esim kiristyslevyjen väliin on jäänyt pölyä, tai lanka ei muuten pääse kulkemaan sujuvasti, voi kone tehdä kuvailemallasi tavalla. Eli puhdistathan kaikki mahdolliset välit, ja kokeile auttaako langoitus uudelleen sen jälkeen 🙂

 11. Hei
  Kiitos hyvästä kaavasta ja ompeluohjeesta.
  Hyvä selkeä,helppo tehdä.
  T.Aila

 12. Moikka!
  Osaisitko neuvoa kuinka ommella vastaavanlainen trikoopipo mutta niin että siinä olisi ns. korvaläpät, eli pipo olisi alareunasta korvien kohdalta pidempi jolloin suojaisi vauvan korvia paremmin ja mahdollistaisi solmimisnauhojen lisäämisen pipoon. Haluaisin nämä läpät yhtenäisestä kankaasta pipon kanssa (eli ei erikseen ommeltavia “korvaläppiä” pipon reunaan/sisälle) mutta omassa päässäni en kaavaa osaa muuttaa oikeanlaiseksi. Kiitos paljon jos osaat auttaa 🙂

  1. Moikka! Voit toki tehdä kaavaan muutoksia, jolloin läpät tulee piirtää siihen tasasuoran alareunan alle. Tällöin pipo väistämättä koostuu siis neljästä palasta. Ja oikeastaan tärkeintä on piirtää ne pipokaavan sivuosat pidemmiksi, ei sitä keskiosaa. Voi toki sen keskiosankin tehdä korvaläpiksi, mutta silloin se ns. sivusauma jää vähän väärään kohtaan, eli tulee ihan eteen.

   Ompelullisesti silloinkin tulee ensin ommella nuo päälaella olevat muotolaskokset. Sen jälkeen se alasauma, mutta muista kiinnittää samalla myös ne sitomisnarut ja silittää sauma ns. auki. Sen jälkeen pipon voikin ommella ohjeen mukaisesti.

   Täältä löytyy vielä videolta vinkki siihen, jos tosiaan tekee sauman tuohon pipon reunaan.

   Auttoiko tämä?

   https://mehukekkerit.net/2016/04/trikoopipon-kaava-ja-ohje-pipon-ompeluun/

   1. Moi! Ja kiitos, tavallaan auttoi ja tavallaan ei 😀 oon ilmeisesti liian palikka ymmärtämään miten nuo läpät piirretään siihen kaavaan kun ei aukea vieläkään, kaivoin vauvan pieneksi jääneen vastaavan tyylisen piponkin kaapista ihmeteltäväksi mutta ei kyllä auttanut yhtään 😀 tuo linkkin, ilmeisesti pipo tulisi lopulta kuitenkin ommella tuolla “kuinka ommella pipo pienistä paloista” videon tyylillä.

    1. Moikka Tiia, ja ymmärrän toki että kuva auttaisi paremmin. Tämän vuoksi piirsinkin nopeasti kuvan miten voit muokata kaavaa, ja se löytyy nyt Mehukekkerit Instastoriesista ja myös Storiesin highlightseista. Mitä jos tekisin tästäkin ompeluohjeen vielä lisäksi? 🙂

     1. Jos voit tänne blogin puolelle tehdä tuollaisen ompeuohjeen kaavan kera niin olisin suunnattoman kiitollinen 🙂 En ole instagramissa itse niin en saa tuota kuvaa auki ollenkaan :/

 13. Hei. En ymmärrä mitä teen väärin mutta en saa millään pipon sivusaumoista tasaisia. Näyttää rumalta kun pipon alareuna ei ole tasainen vaan sivusaumojen kohdalta toinen puoli alkaa alempaa kuin toinen. Mitä teen väärin

  1. Hei Heli,

   Tässä tavassa on tosiaan se hankaluus, että pipon sivusaumoihin voi jäädä pienet “askelmat”. Se on tämän tyylin ominaisuus, mutta käyttöä se ei haittaa 🙂

   Tein juuri uuden pipo-ohjeen ja siihen videon, ja se löytyy täältä: https://mehukekkerit.net/2019/03/3-parasta-tapaa-ommella-pipo-ohjeet/
   Tässä uudessa tavassa tuota kulmaa ei tule, mutta toisaalta se ei ole aivan yhtä jämäkkä ja ei pidä vuoria niin hyvin paikoillaan. Mutta toivottavasti näistä löytyy se oma tapa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.