Hnetur Islantilainen Paita Kaarroke
| | | |

Islantilainen villapaita Hnetur, yhteisneulonta

Tänä vuonna maailmanlaajuinen pandemia sai aikaan jotain hyvääkin. Neulomisbuumi sai aivan uuden vaihteen päälle, ja on ollut ilahduttava huomata kuinka moni on siirtynyt myös neulomaan paitoja. Jo jokusen vuoden jatkunut islantilaisten paitojen innostus on siis vallannut neulojien puikot, enkä ihmettele. Siksi myös Käsityökekkereillä neulotaan tammikuussa mysteeripaita, Hnétur!

Tiedän paljon paidoista ja neulomisesta, mutta islantilaisesta tyylistä ja perinteestä tietää vielä enemmän Islannissa asuva kirjailija ja vaikuttaja Satu Rämö, joten rekrytoin Sadun mukaan. Lopputulos on siis vielä tuntematon, mutta tarkoituksena olisi neuloa paita tammikuun aikana. Paita neulotaan ylhäältä alas saumattomasti, ja siihen tulee kaarrokkeeseen kuvio.

Jännittävää, eikö vain?!

HUOM! Yhteisneulonta on päättynyt, ja ohje julkaistaan helmikuussa 2020. Ohjeesta tulee myyntiin sekä kurssimuotoinen ohje videoilla, sekä tulostettava pdf-ohje.

Hnetur Islantilaispaita Lettlopi Harmaa

Hnetur-paita neulotaan siis saumattomasti ylhäältä alas. Verkkokurssin avulla opit neulomaan kirjoneuletta, lyhennettyjä kerroksia, sekä luomaan ja poimimaan hihasilmukoita. Lopuksi opit vielä päättelemään joustavasti. Verkkokurssin hintaan kuuluu myös tulostettava pdf-ohje, ja se tulee myyntiin helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna 2021.

Tarvikkeet hnetur paitaan

Lanka

 • Istex Léttlopi (50g = 100 m)
 • Vaihtoehtoiset langat: Novita Natura, Cascade 220, de rerum natura Gilliat, Katia concept Cotton Merino

Koot

(1, 2, 3) 4, 5, 6 (7, 8, 9) 10, 11

Langan menekki

Pääväri, Beige (1418 Straw) = (7, 7, 8) 8, 9, 9 (9, 10, 11) 12, 13 kerää

Kuvioväri 1, Harmaa (0085 Oatmeal heather) = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 2, 2) 2, 2 kerää

Kuvioväri 2, Oranssi (9427 Rust heather) = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Kuvioväri 3, Tummanruskea (0053 Acorn heather) = (1, 1, 1) 1, 1, 1 (1, 1, 1) 2, 2 kerää

Puikot

Sukkapuikot tai pyöröpuikko 3,5 mm 60 cm

Pyöröpuikko 4,5 mm 80 cm

Neuletiheys

Sileää neuletta suljettuna neuleena 4,5 mm puikoilla

18 silmukkaa x 24 kerrosta = 10 x 10 cm

Valmiin neuleen mitat

Alla olevasta kuvasta näet valmiin työn mittoja. Kun valitset itsellesi sopivaa kokoa, mittaa ensin oma rinnanympäryksesi. Lisää siihen noin 6-8 cm, jolloin saat mitan, joka vastaa paidan lopullista kokoa. Valitse sitten lähin mitta näistä paidan lopullisen koon mitoista, ja koko sen mukaan.

Mitä enemmän lisäät senttejä oman rinnanympäryksesi ja paidan lopullisen mitan väliin, sitä väljempi ja isompi lopputulos. Ja mitä vähemmän taas väljyysvaraa, sen tiukempi ja napakampi paita on päällä.

Hnetur Paita Koot Viivapiirros 1

Langat islantilaiseen villapaitaan

Tämä paita neulotaan siis islantilaisesta villasta, Lettlopista. Villa on karheaa, mutta pehmenee jonkin verran kasteltaessa ja käytössä. Paita on tarkoitettu erityisesti ulkoilukäyttöön, sillä se pitää pientä tihkusadetta, tuulta ja lämmittää silti kantajaansa.

Lankoja löytyy monestakin hyvin varustellusta lankakaupasta. Nämä langat ovat tällä hetkellä todella suosittuja, joten samoja sävyjä ei välttämättä ole enää saatavilla. Sen vuoksi tein myös muita värivaihtoehtoja. Lettlopille vaihtoehtoisena lankana sopii esim

 • Novitan Natura
 • Cascade 220
 • de rerum natura Gilliat
 • Katia concept Cotton Merino
 • Drops Karisma
 • Teetee Salla
 • Sandnesgarn Smart

Eli inspiroidu ja osta sinulle sopivat värit.Lankoja myy esim:

Hnetur Islantilaispaita Lähikuva Kaarroke

Similar Posts

216 Comments

  1. Tämä on iso haaste minulle! Tahtotila on kyllä kova. Aikaa ja osaamista ei😀

  2. Inarin Juutua vähän kesken vielä, mutta olen jäänyt koukkuun ja haluan vielä kokeilla tätäkin. Kaksi paitaa tehty Riddare – ohjeella.

  3. Kyllä kiitos, haluan osallistua yhteisneulontaan.

  4. Osallistun jos löydän langat? Mistä voi Tampereelt ostaa? Mistä löytää paidan mallin?

   1. Hei Annemaaret,
    Paita on mysteerineulonta, ja kuva valmiista paidasta julkaistaan siis vasta neulonnan päätteeksi 🙂 Lankakauppa Nurjasta voi käydä tiedustelemassa vaihtoehtoisia lankoja, Lettlopia sieltä ei taida valitettavasti löytyä.

   2. Lankaideassa on ollut Lettlopia, väreistä en tosin tiedä.

  5. Hei, olen kiinnostunut, hiukan kirjoneuletta ennen kokeillut, vaan en kokonaista villapaitaa, myös yljhäästä alas neulominen kiinnostaa suuresti.
   Miten saan ohjeen tulostettua. Nyt vasta sain tarvittavat langat, kun lettlopi oli kaikkialta loppu.
   terveisin Tarja Hietamäki (marle53@hotmail.com)

 1. Hei, olisin sen verran kysynyt, että meneekö suunniteltu malli sekä miehille että naisille?

  1. Hyvä kysymys! Malli on suora, eli on siis unisex-malli. Tosin jos miehellä on leveät hartiat, ei tämä malli ole ehkä ihanteellinen.

   1. Entäs jos ryhdyin kutomaan leveäharteiselle miehelle kun en huomannut tätä🤔onko vinkkejä?

 2. Mukana olen, vaikka hiukan 🙃kun pitkään aikaan =vuosikausiin en ole kirjoneuletta …
  Toivottavasti saa opastusta ryhmässä 😂tarvittaessa

 3. Hei, olen mukana. Olen haaveillut tekeväni Islantilais paida, mutte en ole yksin arvannut aloittaa.

 4. Hei, onko tässä mallissa kuvio vain kaarrokkeessa eikä hihansuissa ja helmassa lainkaan? Jos haluan niihinkin kuviot niin miten vaikuttaa langan menekkiin?

  1. Hyvä kysymys! Kuvioita on myös hihoissa ja helmassa, ja ne on laskettu mukaan menekkiin. Jos niihin haluaa lisää tai isompia kuvioita, niin silloin voi varata vähän enemmän tehostevärejä, mutta ei niitä kovin paljon mene esim hihoihin.

   1. Hei, minulla olisi myös tähän liittyvä kysymys, onko hihassa ja helmassa useampia tehostevärejä vai vain yksi? Valitsin pohjavärikseni 0085, ja tehosteiksi 1403, 1404 ja 9427. Haluaisin hihojen ja helman tehosteet tuolla 9427, joten valitsenko sen mallia tehdessäni mille tehostevärinumeron “paikalle”?

    1. Helmassa ja hihoissa on myös kuviota. Helmassa käytetään kahta väriä, ja samoin hihoissa. Mutta ei ihan samoja kuitenkaan.
     Taidan tehdä tästä selventävän kuvan! 🙂

 5. Mukana, edellisestä paidasta todella kauan. Apuja varmaan tarvitaan mutta haaste otettu vastaan

 6. Mukana ja langatkin tilattu jo 🙂 islantilaisneule on ollut suunnitelmissa tänä talvena, mutta mallin valinta teetti tuskaa. Tämä mysteerihaaste ratkaisi tuon pulman, kunhan valitsi itselle mieleiset värit. Innolla odotan alkua <3

 7. Mukana😊
  Islanninvillaa on jemmassa, toivottavasti varastosta löytyy tarpeeksi!

 8. Just langat tilattu, mukana oon. Siitä jo aikaa, kun viimeksi villapaidan kutonut.

 9. En tiedä mikä aivopieru iski mutta tilasin langat joten pakko osallistua! Tahtoa on ja taitoa ei – ainakaan vielä! Ekaksi paidaksi voi olla aikamoinen mutta tälläisessä yhteisneulonnassa haaste ei tunnu liialliselta vaan kutkuttavalta!

 10. Mukana!
  Tähän asti olen neulonut vain sukkia ja lapasia. Mietin, uskallanko lähteä neulomaan elämäni ensimmäistä villapaitaa. 😬

 11. En mä islantilaispaitaa, sanoin marraskuussa.
  Mä vaan vähän katson noita Lettlopeja, sanoin Vanhassa Elmiirassa tänään.
  Kuinkas sitten kävikään?

 12. Hei, kokematon kyselee, tarkoittaako rinnanympärykseen laskettu väljyysvara sitä, että mittaan oman ry+8cm ja sitten katson taulukosta, mikä koko minulle passaa?

  1. Kyllä, juuri näin! Toki jos mikään koko ei osu ihan samaan mittaan, voi se väljyys olla myös vähän vähemmän tai enemmän. Mitä vähemmän väljyyttä, sen tiukempi paita, ja mitä enemmän väljyyttä, sen löysempi se on päällä 🙂

 13. Uskaltaiskos mukaan. Kuinka haastava ohje? Ikinä en ole paitaa neulonut, vain sukkia, lapasia ja huiveja🤔. Tytär toivonut tälläistä paitaa. Joululahjaksi tein hänelle kirjoneulesukat ja niihin jouduin opetteleen tikapuutekniikan ettei KIRJONEULE olus tullut liian kireäksi. Kerään rohkeutta tähän🤦‍♀️

  1. Julkaisen ohjeesta palan kerrallaan, ja samalla myös vähintäänkin kuvallisia ohjeita jos mukana on vierasta tekniikkaa. Myös video-ohjeita tulee joihinkin kohtiin. Tärkeintä on, että on edes joskus neulonut kirjoneuletta, ja neulomisen perusteet ovat hallussa 🙂

  2. Mä olen mukana ja viimeksi olen neulonut jotain yli 30 vuotta sitten ala-asteella. Sulla on jo kokemusta minuun verrattuna, joten rohkeasti mukaan vaan!
   Voi olla et menee liian vaikeaksi mulle mutta katsotaan 😁

 14. Mukana, kun vain saan langat tilattua. Tuntuvat olevan loppu vähän joka paikasta

 15. Mukana myös, jos saa vielä sopivan värisiä lankoja.

  Entä puikot, riittääkö yhdet esim. 4,5 mm 80 cm vai pitääkö olla myös 60 cm tai vielä lyhyemmät hihoihin ?
  Onko väliä kummat ostaa 4 mm vai 4,5 mm vai tarvitaanko kumpiakin. Oma käsiala taitaa olla aika tiukkaa.

  Kiinnostaa myös tuo 8 cm väljyysvara eli onko 46 koossa vartalomitta 94 cm + 8 cm väljyysvara = 112 cm vai 112 cm + 8 cm ?

  1. Riittää yhdet 4 mm ja yhdet 4,5 mm puikot. Ohuempia tarvitaan resoreihin, ja ne voivat olla myös vielä ohuemmat jos haluaa oikein napakat resorit hihansuihin.

   Kuvassa on lopullisen paidan mitat. Siihen on siis laskettu jo rinnanympärys + 8 cm väljyysvara. Eli laske oma rinnaympärys + 8 cm, ja valitse koko sen mukaan. Jos haluat vähän tiukemman paidan, voi väljyys olla myös esim 6 cm 🙂

   1. Vinkkinä: jos neuloo helposti tiukkaa tai neulejälki on epätasainen, niin kannattaa valita nelikulmapuikot. Cubics puikoissa pitää valita 0,5 mm suuremmat kuin vastaava pyörä puikko, eli tähän työhön 5 mm.
    Itse pidä Addi Novel pyöröpuikkoja parhaina. Ko. Puikkoja myydään myös nimellä Sandnes Addi Novel firkant. Ovat kevyet ja lovetus puikoissa ”kuljettaa” lankaa mukavasti. Puikon kärki on hyvä, ei halkaise lankaa. Knit pron metalliset cubicsiennreunat ovat mielestäni liian ”terävät” käsille.

 16. Hei! Kysyisin koon valinnasta, jos oma rinnanympärys on n. 93-96cm niin kannattaako silloin valita koko 38 vai 40? Eli onko tuo 8cm väljyys laskettu niin, että koon 40 paidan rinnanympärys on 98cm vai mitattavan rinnanympärys?

  Muuten olen pienikokoinen ja haluaisin paidasta väljän mutta en liian isoa.

 17. Jännityksellä mukana 🤗. Odottaen pikaisesti Postin ilmoitusta 🧶.

 18. Olisko mitään vinkkiä kuviosta…? Onko joku luontoaiheinen, onko jotain esittävä vain onko vaan sellaisia “sekalaisia kuvioita” kuten esim. Riddarissa?

  1. Tässä on monia pieniä kuvioita, joista ei muodostu mitään selkeää yhtenäistä kuviota lopuksi 🙂

 19. Hei!
  Onpa ihanaa saada ohje ylhäältä alaspäin-neulottavaan islantilaispaitaan!
  Olisiko mahdollista saada värisuositus, jossa pohjaväri olisi tumma vihreä? Huomasin, että vihreitä sävyjä näkyy vielä myynnissä, vaikka monet muut värit ovat jo loppuneet

 20. Onko 7 veljestä -lanka suurinpiirtein saman vahvuista Lettlopin kanssa?

  1. Ei valitettavasti taida ihan olla. Tärkeintä olisi saada tiheydeksi 18 silmukkaa 10 cm leveydellä. Jos sellaisen saa seiskaveikalla, niin toki se käy silloin 🙂

  2. Näin upeaan työhön kannattaa valita laatulanka. Seiskaveikka nyppyyntyy todella nopeasti.

 21. Hei!

  Ihanaa kun järjestätte tällaisen yhteisneulonnan! Kysyisin puikoista, tarvitsenko 38 tai 40-kokoon neljät eri puikot? 4 ja 4,5 60 cm sekä 4 ja 4,5 80 cm? Missä kohdissa tarvitaan eri pituuksia 60 cm ja 80 cm?

  1. Hei Johanna!
   Tässä selviää yksilläkin puikoilla, joilla saat tuon mallikerran tiheyden aikaan. Minulla se oli siis 4,5 mm. Pituuden voit päättää itse, mikä tuntuu omiin sormiin luontevimmalta. Paita neulotaan ylhäältä alas, joten magic loop-tekniikka tulee tässä myös tutuksi. Siksi ehkä 80 cm puikot voivat olla luontevin valinta 🙂 Ohuempia puikkoja käytetään resoreihin.

 22. Olen mukana, kiva “ompeluseura”, muistan kun olin joskus pikkulapsena äidin mukana sellaisessa. Ei siellä mitään ommeltu vaan kutimet kaikilla oli😂

 23. Mukana. Langat omista varastoista, joten ei kyllä noista yhdistelmistä löydy mutta saanpa kulutettua varastoa vähemmäksi😄 Mulla kyllä aika ”makeat” värit mutta haitanneko tuo?

 24. Osallistuisin, mutta olen auttamattomasti myöhässä. Langat näyttävän olevan loppuunmyytyjä pääosin.

 25. Mukana innolla. Kaksi islantilaista neuletta tehtynä. Nyt haluan kokeilla ylhäältä alaspäin neulomista.

  1. Kysy jotain samanpaksuista lankaa, jolla saisi vastaavan tiheyden. Tai tee isomman tai pienemmän koon mukaan – sen mukaan, mitä lanka vaatii.

 26. Mukana! Kiehtovaa tehdä tällaista mistä ei etukäteen kaikkea tiedäkään.

 27. Mukana! Olen neulonut useita islantilaisia malleja jo vuosia, mutten mysteerineulontana. Ihana idea! Tosi hamsterilta löytyi alkuperäisvärit omasta jemmasta 😊

 28. Olen mukana. Langat hommattu. Missä ohje? Tänään siis alkaa!😊

 29. Mistä löydän yhteisneulonnan kurssisivun? Tämän esittelysivun löysin kyllä.

 30. Mietin värien numerointia. Väri 1 ilmeisesti on pohjaväri eikä 1 kuvioväri. Joten kolmas kuvioväri on sitten nro 4, eikä tässä aloituksessa mukana. Värimalleissa numerointi oli aloitettu kuvioväreistä.

 31. Mukana ja neulon omakehräämillä luonnonväreillä. Isompi osa on suomenlammasta yhdistettynä vaihtelevasti merinoa, alpakkaa ja koiraa.

 32. Jäin jumiin heti alussa, lisäyskerroksella koko 48 silmukoita 96 ja lisäyksien jälkeen 144. Kun lisään siis joka kolmannella saan silmukoita lisää vain 332 siis 128, ei 144. Mitä teen väärin?

  1. Mulla tuli sama ongelma koossa 38, joten lisäsin joka toisen silmukan kohdalla, että sain 120 silmukkaa. En tiedä ymmärsinkö itse väärin..

 33. Tuli äsken pieni virhe, piti olla 32 lisäsilmukkaa ei 332!

 34. Mukana ollaan. Just sain edellisen puseron pois alta, niin voi rauhassa keskittyä tähän. Värien valinta tuotti harmaita hiuksia, mutta siitäkin selvittiin. Odotan innolla seuraavaa vaihetta. Ja mikä parasta, eka kertaa tein lyhennetyt kerrokset hyvien ohjeiden avulla. Kiitos niistä. ❤️

 35. Minulta puuttuu 2 väriä ja toinen 2. Väriä, joten en pääse vielä aloiitamaan.

 36. Langat puuttuvat vielä, mutta tulen mukaan tähän yhteisneulontaan.

 37. Minäkin alan neulomaan heti kun lankoja on taas saatavilla..🤩 En tiedä onko vähän tyhmä kysymys mutta onko paidan malli siis unisex?😄

 38. Saan aika lähelle tiheyden täsmäämään, kun otin 5 mm puikot. Ongelma on, että olen iso, teen kokoa 50. Pääni ja kaulani ovat kuitenkin normaalikokoiset. Tein alun 4,5 mm puikoilla ja onpa avara pääntie. Mietin vielä puranko ykkösvihjeen. Voisin tehdä pääntien pienemmän koon silmukoilla tai paljonkin pienemmillä puikoilla. Yritän päättää ennen kuin huomenna jatkuu toisella vihjeellä.

  1. Minullekin tuli tosi iso kaula-aukko. Tehdäänköhän siihen vielä jotain? Tai sitten täytyy itse keksiä pienennys. Enää en alkanut alusta,olin jo kuvioissa

 39. Hei minäkin tarvitsen tarkennusta värien numerointiin. Kauluksen nurja kerros numerolla2. Sitten ohje jatkuuu päävärillä 1. Eli onko värit 1-4 vai pohjaväri ja 1-3. Pitää sitten tehdä kau,uksen urjakerros uudestaan.

 40. Moi !
  Mulla 120 silmukkaa ja toisessa kuviossa tulee lisäyksiä. Mä saan vaan 150 silmukkaa kun pitäisi olla 160 silmukkaa. Mitä teen väärin ?

  1. Onkohan lisäystapasi ollut oikea? Tässä kohtaa ei voi tehdä lisäystä, jossa silmukka neulotaan oikein etu- ja takareunasta. Tai jos sen tekee, pitää se tehdä joka toiseen silmukkaan.

 41. Hei, osaisikohan joku auttaa? Lisäyskerros 1: en saa tarvittavaa määrää silmukoita lisäysten jälkeen. Vai tulkitsenko ohjetta väärin kun teen lisäyksen (L1O) ja tämän jälkeen neulon 2 s? Puuttuuko ohjeesta osa vai alkaako lyhennetyt kerrokset yhden lisäyskerroksen jälkeen? Käytetäänkö 1. lisäyskerroksella vain L1O eikä L1V? Kiitos!

  1. Tässä kohtaa lisäyksen tekemisellä on suurikin merkitys. Eli tulee tehkä joko L1O tai L1V, mutta ei sitä lisäystä jossa neulotaan silmukka oikein etu- ja takareunasta. Silloin silmukkamäärä ei täsmää. Toki jos tekee tuon etu- ja takareunasta neulotun lisäyksen, pitää se tehdä joka toiseen silmukkaan. Eli tärkeintä on, että kahdesta silmukasta saa kolme silmukkaa.

 42. Mukana olen. Olen neulonut kaksi ensimmäistä ohjetta. Mistä löytyy jatko?

 43. Väri 1 meinaa väkisin loppua. Onko muille käynyt näin?
  Olen rivillä 40.

 44. Väri 1 tahtoo väkisin loppua kesken.
  Muille käynyt niin?
  Olen rivillä 40.

 45. Kerkeenkö vielä mukaan? Hukkasin sivun ja nyt löysin sen taas:)
  T.Reija

 46. Nopea mattimyöhänen tahtoo mukaan – otan teidät vielä kiinni

 47. Mukaan tulisin minäkin, langat tosin vielä matkalla. 🧶😄

 48. Ihanalta kuulostaa. Haluaisin mukaan. Lankojakaan ei vielä ole. Tuntuvat olevan aika loppu monesta paikasta ennen uutta kuormaa.

 49. Paita tuli valmiiksi, kiitos. Tämä oli mukavaa. Nyt uskallan tarttua Islannin neulepaidan ohjeisiin itsenäisesti.

 50. Kiitos Veera. Ohjeet oli selkeitä ja aikataulu sopiva. Pusero on valmis.

 51. Hei. Hihoja vaille valmis. Onko niiden ohjetta enää saatavilla?

 52. Hei Paita valmistui. Lankaa jäi. Olisipa saatavilla yhteensopivan myssyn ja pitkien sukkien ohje. 😉

 53. Paluuviite: Hopi – MaarItse

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *