-Supersuositut käsityöohjeet

Vanhan puisen työpöydän hionta ja lakkaus

Minulla on jo pitkään ollut käytössä äidiltäni saatu vanha kirjoituspöytä. Se on ollut omassa käytössäni noin kymmenisen vuotta, ja koko sinä aikana pöytälevy on kaivannut entisöintiä.

Kirjoituspöytä on ollut kunnostaan huolimatta aika rakas. Muutoissakin se menee näppärästi moneen osaan, ja tukevuudestaan huolimatta on siis ollut yllättävän helposti liikuteltavissa. En ole varma pöydän vuosimallista, mutta Googlen kuvahaun perusteella pöytä on 20-30 luvulta. Eli siis jo melkein satavuotias pöytä!

Käsityötietämykseni perustuu pääasiassa pehmeisiin materiaaleihin. Olen kyllä aiemminkin kunnostanut keittiöpöydän ja lapsen työpöydän, mutta antiikkisen pöydän kunnostamisesta minulla ei ollut mitään tietoa. En siis tiedä miksi halusin tehdä kunnostuksen silti itse. Vielä pari päivää sitten olin jo viemässä pöytää ammattilaiselle, mutta onneksi päätin jatkaa loppuun asti.

Pöydän Hionta
Pöydän Hionta Kesken

Puisen pöydän hionta

Opin vasta oman pöydän hiomisen jälkeen, että vanhat lakat olisi pitänyt siklata terävällä lastalla ennen hiontaa. Itse en tätä älynnyt tarkastaa tai kysyä etukäteen, joten käytin pelkästään hiomakonetta. Mutta jotta sinä voisit onnistua, niin suosittelen tosiaan siklaamista.

Eli

 • Siklaa vanhat lakat tai maalit alta pois, varsinkin jos aiot vain lakata pöydän
 • Siklaamisen jälkeen hiominen
 • Puhdista pöytä kunnolla hiontapölystä

Itse siis vain hioin päälliosan moneen kertaan eri karkeuksia omaavilla papereilla. Karkein paperi oli aluksi paras, ja lopuksi viimeistelin vielä sillä hienoimmalla. Aikaa tähän meni varmasti vähemmän kuin siklaamiseen, mutta toivo oli vähällä loppua kesken kaiken. Pidin välissä monta viikkoa taukoa, koska en oikein tiennyt miten jatkaa.

Kun lopulta sain innostuksen hioa pöytä loppuun, sujui loppu yllättävän helposti. Eli hioin pöydän pinnalta kaikki vanhat lakat pois, puhdistin ja hioin vielä vähän lisää. Lopuksi on todella tärkeää puhdistaa moneen kertaan pölyt pois, sillä hiomisen jälkeen pölyä löytyy kaikkialta.

Pöydän Hionta Ja Lakkaus Ohjeet

Puisen pöydän lakkaaminen

Ostin pöydän lakkaamiseen Tikkurilan Kiva 70-lakkaa. Pöydän pinta oli ollut jo kiiltävä, ja koska hioin vain pöydän isoimman tason, halusin että se sopii mahdollisimman hyvin myös muihin osiin. Siksi valitsin kiiltävän lakan. Olisi toki ollut mahdollista valita myös matta tai puolikiiltävä lakka.

Lakkaamisessa tärkeää on tehdä lakkaaminen pöydän puunsyyhyjen mukaisesti, ja mahdollisimman nopeasti. Lakka kuivuu aika pian, joten siksi suosittelen ripeyttä.

Itse lakkasin pöydän kahteen kertaan. Annoin pinnan kuivua molempien kertojen välissä noin vuorokauden. Lakkaa olisi riittänyt kolmanteenkin kertaan, vaikka ostin pienimmän mahdollisen lakkapurkin. Lakkaa olisi voinut myös ohentaa ensimmäiseen kerrokseen vähän vedellä, mutta itse vetelin sen pensselillä suoraa sellaisenaan.

Uudistettu 30-luvun pöytä

Olen pöytään nyt äärimmäisen tyytyväinen. Pelkäsin, että pöydän pinnasta tulee selkeästi vaaleampi kuin mitä se oli aiemmin, mutta kaikista peloistani huolimatta näin ei kuitenkaan käynyt. Toki pinnasta näkyy, että sen äärellä on vietetty elämää, eikä kaikki tahrat ja vesijäljet lähteneet pois. Mutta oikeastaan minä en välitä, sillä tässä pöydässä näkyy kuitenkin elämä.

Kannatta lukea myös aikaisempi artikkelini lapsen työpöydän maalaamisesta.

Pöydän Lakkaus Lopputulos
Pöydän Hionta Ja Lakkaus 30 Luvun Pöytä
Pöydän Hionta Ja Lakkaaminen

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

3 thoughts on “Vanhan puisen työpöydän hionta ja lakkaus”

 1. Onpa ihanan piristävää kurkata aika-ajoin sivujasi. Saat paljon aikaan ja osaat, mutta mielestäni on hienoa myös se että innostut tekemään myös sellaisia, joita et ennen ole tehnyt. Ja jaat kaikkea meille lukijoille.
  Kiitos 🙂

  Vastaa
  • Oi miten ihana kuulla ja kiitos kauniista sanoistasi! En todellakaan aina ole tietoinen mikä olisi oikea työjärjestys, mutta kokeilemalla sekin yleensä löytyy. Nämä puujutut on olleet todella uusia kokemuksia itselleni, mutta kiva tehdä välillä niitäkin. Kiva kuulla, että nekin kiinnostavat! 🙂

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Polkumekko ja leggingsejä

  Olen alkanut nauttimaan sarjatyöstä. Kun kerran aloitan leikkaamaan kankaita, leikkaan kunnon setit sitten samaan aikaan. Samoja materiaaleja, värejä ja

Kuminauha vyötärölle

  Joskus mekko ei vaan istu kaikille vartalotyypeille. Se saattaa olla liian leveä, kapea, pitkä, löysä, paksu tai ehkä vain

Ohuet merinovillasukat lapselle

  Isompi lapsi toivoi keltaisia villasukkia heti keltaisen ihanuuden nähdessään. Hän ei ehkä arvostanut ohutta pehmeää laatua samalla tavalla kuin

Kesähattuilua

Viikonloppu oli kuin luotu vesileikeille. Omenapuu valaisi koko pihamme valkoisilla kukillaan, ja lapsien kesävaatteet sai kaivaa kaapin perukoilta kunnolla käyttöön.