Orvokkipelto Kaarrokepaita Kirjoneule Ohje
| | | | | | | |

Kaarrokeneulepaita kirjoneuleella, Orvokkipelto-paita

Kirjoneule on jo pitkään koristanut kaarrokkeita ja villapaitoja. Islantilaisten paksujen villapaitojen myötä kaarrokeneuleista on tullut iso hitti myös tavallisten neulojien puikoilla. Eikä ihme, sillä onhan nyt taitavasti neulottu kirjoneule aina katseiden kerääjä!

Kirjoneuleen neulominen

Itse lähdin suunnittelemaan tätä Orvokkipelto-paitaa pihalle kasvaneiden orvokkien ja omien suosikkivärieni maailmasta. Halusin sisällyttää kaarrokkeeseen paljon väriä, ja se näkyy toki neulojalle. Parhaimmillaan paidassa neulotaan neljää väriä yhtä aikaa, joka vaatii jo jonkinlaista kärsivällisyyttä ja tarkkuutta itse neulomiseen. Mutta kuten yleensä muutenkin käsitöissä, niin lopputulos toivottavasti myös palkitsee.

Kirjoneuletta voi edistää esim siihen tarkoitetuilla langanohjaimilla. Tärkeintä on, että lankoja pidetään tarpeeksi löysällä, ne pääsevät kulkemaan sormilla vaivattomasti, sekä kiertää lankoja neuloessa myös vähän toistensa ali ja yli, jotta nurjalle puolelle ei jää turhan pitkiä langanjuoksuja.

Usein kirjoneuleen yhteydessä puhutaan myös lankadominanssista. Lankadominanssilla tarkoitetaan sitä, missä järjestyksessä värejä neulotaan. Eli tärkeintä on päättää, mikä väri se pääväri, ja pitää sitä aina myös sormilla lähimpänä puikkoja. Lankadominanssi sujuu parhaitsen kahdella tai kolmella värillä, ja silloin on siis vain päätettävä mikä lanka on se, jonka haluat nousevan parhaiten ylös neuleesta. Usein se on juuri se kuvion väri, joka kannattaa olla dominoiva, eli tehostettava väri.

Kirjoneuleen neulomisessa toinen tärkeä asia on kuvion seuraaminen. Kuviot piirretään usein kaavioksi, ja sitä seurataan rivi kerrallaan. Usein kaaviossa on tietylle silmukkamäärälle määritelty kuvio, jota toistetaan koko kerroksen leveydellä. Tämä vaatii siis tarkkuutta ja välillä paljonkin silmukoiden laskemista. Siksi suosittelen kärsivällisyyttä, ja etenemistä kerros kerrallaan.

Orvokkipelto Kaarrokepaita Img 4071
Orvokkipelto Ohjekuvat 20200610 075850

Orvokkipelto-paidan ohje

Tämä kaarrokepaita neulotaan siis ylhäältä alas pyörönä. Ennen kaarroketta neulotaan lyhennettyjä kerroksia tuomaan muotoa pääntielle, ja kaarrokkeen jälkeen jatketaan helmaan ja hihoihin.

Paidan helma on sovitettu loppumaan vähän vyötärölinjaa alemmaksi, jolloin se antaa tilaa esim hameelle, mekolle tai farkkujen vyötärölle. Paita siis kapenee myös helmaa kohti, ja helmaan neulotaan myös hieman kirjoneuletta.

Itse neuloin paidan DK vahvuisesta Sandnes garn Duosta. Tähän löytyy paljon muitakin lankavaihtoehtoja, ja testineulojani neuloivat paitaan niin itse värjäämiään lankoja, kuin muitakin DK-vahvuisia lankoja. Eli valitse itselle sopiva värivalikoima, upota paitaan jämälankoja ja neulo kaarrokkeeseen juuri ne omat suosikkivärisi!

Instassa paidasta löytyy kuvia tunnisteella #orvokkipeltopaita ja #käsityökekkerit, ja olisi hienoa nähdä siellä vielä lisää kuvia paidoista. Ohjeen voit hankkia Käsityökekkerit-verkkokaupasta, kuten myös muita kaarrokeneuleohjeita niin lapsille kuin aikuisillekin.

Ihania neulehetkiä paidan parissa!

Lanka

  • Sandnes garn Duo (50g = 124 m)
  • Muut lankavaihtoehdot: Onion Tussah Silk, Sandnes garn Alpaca, Lopi Kampgarn, muut DK-vahvuiset langat

Koot

(XXS/XS) S (M) L (XL) 2XL (3XL)

Puikot

3-3,5 mm pyöröpuikot (60-80 cm)

Neuletiheys

22 silmukkaa x 28 kerrosta = 10 x 10 cm

Orvokkipelto Kaarrokepaita Päällä
Kaarrokepaita Kirjoneulepaita
Kaarrokepaita Kirjoneule

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.