Tilkkupeitto Kasvisto
| | | | | | | |

Iso tilkkupeitto, Kasvisto-peitto

Tilkkupeitto Ohje

Jo viime vuoden puolella sain haasteeksi inspiroitua käsitöiden suurnaisista. Haasteen heitti Taito-lehti, johon siis samalla sain kunnian suunnitella käsityöohjeen samalla teemalla. Heti ensimmäisenä mieleen tuli toki nykyisen kotikaupungin, Hämeenlinnan Wetterhoffin käsityökoulun opettajat ja perustajat.

Inspiraatio tilkkupeittoon

Perustajan Fredrika Wetterhoffin sijaan käänsin mielenkiintoni nopeasti jo talossa pitkään opettaneen ja ryijytöitä suunnitelleen Laila Karttusen suuntaan. Olin saanut itse vapaat kädet tehdä ohjeen sille käsityötekniikalle jolle parhaaksi koin, ja jo aika pian myönsin itselleni etteivät ryijyt kuitenkaan ehkä ole minulle se luontavin tapa tehdä käsitöitä. Selatessani kirjastossa Laila Karttusen elämää ja suunnitelmia, sain inspiraation isosta tilkkupeitosta.

Laila Karttunen siis opetti Wetterhoffilla piirustusta ja muita kädentaitoja, sekä suunnitteli valtavan määrän ryijyjä. Halusin omaan suunnitelmaani yhdistää vähän molempia, joten suunnittelin siis kasviaiheisen työn, jonka päätin toteuttaa kuitenkin ompelemalla.

Ison tilkkupeiton ompeleminen

Olen ommellut tilkkupeittoja kyllä aiemminkin, mutta en kertaakaan ihan näin isoa. Aluksi suunnittelin kuvion tietokoneella, sekä siihen liittyvän värimaailman.

Kankaat ja materiaalit löytyivät osin kierrätettyinä, ja osin Katrin tilkkukaupasta. Sain sieltä myös loistavaa opastusta vanun valintaan, eri kuosien yhdistämiseen ja siihen, että valkoinen pinta olisi elävämpää, kun sen tekee eri valkoisista kankaista.

Tilkkupeiton ompelemisessa yksi tärkein osa on tilkkujen leikkaaminen. Minulta löytyi jo ennestään leikkuualusta ja leikkuri, sekä paksu ja leveä viivain. Näiden avulla leikkaaminen helpottuu huomattavasti, mutta koska tässäkin oli satoja neliöitä, niin ei se silti ihan hetkessä käynyt. Varaa siis aikaa jo tilkkujen leikkaamiseen!

Pikselitilkkupeitto
Tilkkupeitto Ompeleminen

Ohje Kasvisto-tilkkupeittoon

Ohje tähän isoon Kasvisto-tilkkupeittoon löytyy siis Taito-lehdestä 02/20. Taito-lehden sivuilta löytyy peitosta vielä lisää kuvia, sekä materiaalitietouttakin.

Tilkkupeiton koko Noin 175 × 175 cm.
Materiaalit ja menekki puuvilla- tai lakanakankaita, joiden leveys on noin 150 cm. Peitosta saa mielenkiintoisen, kun käyttää sekä yksivärisiä että kuviollisia samansävyisiä kankaita. Tämä on suositeltavaa etenkin valkoisissa kankaissa.

  • Valkoinen 4 m.
  • Vihreä 1,5 m.
  • Keltainen 0,5 m.
  • Roosa 1 m.
  • Fuksia 0,5 m.

Taakse tuleva kangas on noin 200 × 200 cm. Sen voi koota myös kahdesta palasta. Mallipeiton takaosana on käytetty vanhaa pussilakanaa.
Vanulevyä 210 × 210 cm. Mallityön vanu on bambuvanua (100 % bambu) Katrin tilkkukaupasta.

Tarkka ohje ja kaavio löytyy siis Taito-lehti 02/20.

Ihania ompeluhetkiä peiton parissa!

Iso Tilkkupeitto Kasvisto

Similar Posts

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *