-Supersuositut käsityöohjeet

Kasvosuojien käyttäminen ja ompeleminen

Talven ja kevään suurin puheenaihe ompelupiireissä on toki kasvomaskit. Ja kun puhutaan itse ommelluista kasvosuojista, on kyseessä tosiaan kasvomaskit tai suojat, eikä hengityssuoja. Näillä on suuri ero, sillä hengityssuojalle on myös tietyt ja tarkat kriiteerit, jotta niitä saa myydä.

HUOM!

En kehoita kasvosuojaimen käyttöön, mikäli et tiedä miten sitä käytetään turvallisesti. Paras tapa suojautua on yhä pysyä mahdollisimman paljon kotona.

Mihin kasvosuojaa voidaan tarvita?

Moni käyttää jo ihan työssään kasvosuojaa. Esim kankaiden leikkuussa, ulkona siitepölyaikaan tai remontoidessa syntyy pölyä, joka kertyy nenän ja suun kautta hengitysteihin. Aasian maissa maskeja käytetään myös kertomaan omasta flunssasta tai kun ulkona on liikaa saasteita ilmassa.

Suomessa kasvosuojien käyttöön ei ole arjessa juuri totuttu. Epidemian tultua meillekin niiden käytöstä oli paljon puhetta, ja myös paljon toppuuttelua. Mikä on ihan ymmärrettävää, sillä edelleen kasvosuojaa tärkeämpää on

  • pysyä kotona
  • pestä kädet
  • pitää turvaväli

Pahimmillaan itse tehty suoja antaa siis vääränlaisen turvallisuuden tunteen. Itsetehty kasvosuoja ei siis suojaa sinua koronavirukselta. Se voi antaa suojaa jos olet sairaana ja sinun täytyy mennä lääkäriin, mutta silloinkin virallinen maski on huomattavasti parempi.

Terveydenhuollossa suojat ovat pakollisia. Kun suojia tarvitaan monessa maassa yhtä aikaa miljoonia määriä, on selvää ettei tuotanto pysy aina mukana tahdissa. Siksi joitain suojia valmistetaan myös Suomessa ompelemalla ja siten, että niitä voidaan pestä käyttöjen välillä.

Tämä ei siltikään tarkoita vielä sitä, että terveet ja etätyössä olevat tavalliset kansalaiset tarvitsisivat kasvosuojia.

#faktaakoronasta15
Kuvat ovat Ping Helsingin kuvituskuvia #faktaakoronasta kampanjaan

Miten kasvosuojaa käytetään?

Oli sitten itse tehty tai virallinen kasvosuojain, niin sitä pitää myös osata käyttää oikein. Jos olet terve, tärkeintä on yhä pysyä mahdollisimman paljon kotona ja erillään isoista joukoista. Et siis silloin tarvitse edes maskia.

Väärin käytetty ja likainen kasvomaski voi olla myös viruksen levittäjä. On tärkeää muistaa, että maskia käytetään aina vain kerran, jonka jälkeen se joko pestään, tai hävitetään.

  • käytön aikana maskia ei saa kosketella
  • se puetaan ja riisutaan sivussa olevien kuminauhojen tai kiinnitysnauhojen avulla, myös tämän jälkeen tulee pestä kunnolla kädet
  • käytön aikana maskia ei saa riisua kaulalle tai siirtää otsalle
  • maskia tai kasvosuojaa käytetään aina vain kerran, jonka jälkeen se pestään tai hävitetään (kertakäyttöiset)
  • väärinkäytetystä suojasta on enemmän haittaa kuin hyötyä

Jos et siis tiedä miten maskia käytetään tai mihin se on tarkoitettu, ÄLÄ KÄYTÄ SITÄ!

Kuva on jaettu Instagramista @laakari.anni tililtä, josta löytyy muutenkin hyvää tietoa tilanteesta.

View this post on Instagram

🌼T O I V E P O S T A U S🌼❗WHO tai THL eivät ole antaneet suositusta aloittaa laaja maskien käyttö. Olen nähnyt monia mainoksia joissa näin väitetään. Tämä ei ole totta ainakaa tänään 9.4.⁣❗ ⁣ On totta, että esim. USA:ssa, Saksassa ja Itävallassa on suositeltu maskien laajempaa käyttöä. ⁣ ⁣ ❓Miksi? Halutaan kääntää kaikki kivet, käyttää kaikki keinot. Ollaan valittu ehkä erilainen taktiikka epidemian torjumiseen (maiden välillä on hurjia eroja esim. rajoitustoimissa). Ollaan ehkä eri vaiheessa epidemiaa. ⁣ ⁣ 😷Ajatus taustalla on siis se, että (omatekoisen) maskin käyttäminen välttämättömillä asioilla voisi vähentää _oireettomien_ henkilöiden viruksen levittämistä. Tästä ei ole vahvaa näyttöä.⁣ ⁣ ⚖️Mutta maskien suosittelu laajasti on todella monimutkainen asia ja vaatii saavutettavissa hyötyjen ja haittojen punnintaa. ℹ️ Hyödyttääkseen se vaatisi sekä maskien tekemiseen että niiden käyttöön mittavaa ohjeistusta. Jos ei ohjeisteta, tehdään väärin ja silloin maskit muodostuu riskiksi, pöpöpesäksi. ⁣ ⁣ Moni tuntuu ajattelevan et tää maski on nyt jollain tapaa avain onneen. Ei se ole. Vaikka niitä alettaisiin suositella, ⁣ a) niiden oikeanlainen käyttö⁣ b) tutut keinot kuten⁣ 💛 social distancing⁣ 💛käsihygienia⁣ 💛turvaväli yli metri ulkona ja välttämättömillä menoilla⁣ ⁣ on edelleen aivan olennainen osa tätä urakkaa. ⁣ ⁣ 👐🏼Siis, back to basics, kädet pestään, pysytään kotona. Pidetään mielessä lääkärin valan tärkeä rivi: "do no harm." eli ei nyt ainakaan tuoteta tällä maskiasialla enempää haittaa.⁣ ⁣ Tiedostan et tää on aihe, joka herättää paljon mielipiteitä. Mä oon koonnut tietoa parhaani mukaan, mutta mäkään en oo erehtymätön. Suositukset muuttuu kovaa vauhtia, seuratkaa aina ajantasaisia viranomaislähteitä.⁣ ⁣ faktan tarkistukseen on konsultoitu pandemia.fi:n tutkijoita sekä korvalääkäri Lottaa. Kiitos 💛 #lääkärianni #lääketiede #koronavirus #suunenäsuojus #kasvomaski #hengityssuojain #faktaakoronasta

A post shared by Lääkäri Anni Saukkola (@laakari.anni) on

Miten kasvosuoja ommellaan?

Maskeista on puhuttu ompelupiireissä jo viikkoja, ehkä jo kuukausiakin. Viralliset suositukset ovat muuttuneet matkan varrella hieman, ja varmasti tulevat muuttumaan myös jatkossa.

Viimeisimpänä tällä viikolla jopa Martat julkaisivat ohjeen kasvomaskin ompelemiseen. Moni ompelija siis ompelee kyllä kasvomaskeja, mutta kuten jo kerroin, ne eivät ole virallisia hengityssuojia.

Jos nyt silti haluat ommella suojan, niin olen koostanut ohjeita ulkomaisista blogeista ja sivustoilta sitä varten. Mutta ennen kuin ompelet yhtään mitään, lue tosiaan nuo yllä olevat ohjeet.

Millainen materiaali paras kasvosuojaan?

Asiaa on tutkittu jo vuosia sitten, ja tutkimuksessa otettiin huomioon sekä kankaan läpäisevyys, mutta myös hengitettävyys. Esim parhain suojautuvuus oli imuripussilla, mutta sen hengittävyys oli huono. Ja jos maskissa ei voi hengittää, ei sitä voi kunnolla käyttää. Silloin se on todella huono kasvomaski.

Parhaimpiin tuloksiin pääsiin sekä kaksinkertaisella puuvilla- että myös jersey-kankailla. Ja nimenomaan molemmissa siten, että kangasta on vähintään kaksi kerrosta.

Viruksen kannalta tulee myös huomioida, että maski tulee olla mahdollista keittää tai pestä 90 asteisessa pesussa. Eli näistä syistä kannattaa valita puuvillakangas, jossa on vähintään kaksi kerrosta kangasta päällekäin. Kaikki kuminauhat eivät myöskään kestä noin kovia lämpötiloja, joten siksi malli, jossa on korvan taakse solmittavat nauhat voisi olla parempi.

Ompeluohje

Olen toiveista johtuen tehnyt kasvosuojaan myös ompeluohjeen ja kaavan. Alla olevalla videolla on asia myös tiivistetysti.faktaakoronasta

1 thought on “Kasvosuojien käyttäminen ja ompeleminen”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Kierrätystuliaisia mökille

      Olemme tänä kesänä päässeet mökkeilyn makuun. Tai no oikeastaan kyseessä on äitini kesäkoti, mutta mökkeily nimenä sopii

Ulkohousujen Paikkaus Ohje

Ulkohousujen paikkaaminen nopeasti

Yhteistyössä, Vaatelaastari saatu Näinä vähälumisina talvina lasten ulkohousut kuluvat vähän turhankin nopeasti. Hiekka kuluttaa toppahousuja lumen sijaan, ja ne vähäisetkin

Helppo vauvanpeitto virkkaamalla

Minä halusin neliönmallisen peiton sukuun syntyneelle vauvalle, mutta ajattelin etteivät hermoni riitä jokaiseen viiteenkymmeneen värin vaihtoon ja vielä peiton kokoamiseen.