Kasvosuoja Kaava Ompeluohje
| | | |

Kasvomaskin kaava ja ompeluohje

Viime viikolla kirjoitin jo kasvomaskien käytöstä ja mitä tulee huomioida. Ja kuten jo silloin kerroin, niin suositukset muuttuva nopeastikin. Tekstini sai todella paljon lukijoita, ja sain myös viestejä ja toiveita kasvomaskin kaavaan ja ompeluohjeeseen.

On monia tapoja ommella kasvosuoja. Tässä käyn läpi yhden tavan, ja tämä on tosiaan yksi tapa. Luethan myös uudemman ohjeeni, jossa kerron 3 tapaa ommella kasvomaski. Kyseessä ei ole hengistyssuojain, vaan tosiaan kasvomaski. Kankaistakin kasvosuojaa käytetään siis vain kerran, jonka jälkeen se pestään ja / tai höyrytetään. Kun kasvosuoja on käytössä, siihen ei saa koskea sormilla, jotta ei levitä mahdollisia viruksia sitä kautta eteenpäin.

Kasvosuoja ei siis suojaa sinua viruksilta. Se kuitenkin suojaa ympäristöä pärskeiltäsi, ja jos se myös kertoo muille turvavälin tarpeesta.

Kasvosuojan pesu ja huolto

Kankainen kasvosuoja tulee siis pestä tai muuten desinfioida jokaisen käytön jälkeen. Siksi maski kannattaakin ommella 100% puuvillasta, jolloin se kestää myös keittämisen kattilassa.

Valitse näistä sinulle ja ajankohtaan sopiva kasvomaskin pesutapa

 • Pese vähintään 60 asteessa pesukoneessa muun pyykin mukana. Käytä hajusteettomia pesuaineita, jotta maskiin ei tartu ylimääräisiä tuoksuja tai hajuja. Ne voivat hankaloittaa maskin pitämistä naamalla.
 • Pese maski ensin käsin hajusteettomalla pesuaineella. Keitä kattilassa vettä, ja keitä maskia vedessä. Jos et ole varma kestääkö maskin kuminauhat keittämistä, keitä maskeja metallisiivilän läpi, siten että kuminauhat eivät ole koko ajan vedessä.

ohje jatkuu mainoksen jälkeen


Kasvosuojan ompeluohje

Kasvosuojan voi ommella monella eri tavalla. Tämä minun ohjeeni perustuu siihen, että maskin sisälle jää tasku, johon voi laittaa halutessaan “filtterin”. Sekään ei ole avain täydelliseen turvaan, mutta monet ovat sitä toivoneet. Luethan myös uudemman ohjeeni, jossa annan ohjeet kolmelle eri tavalle ommella kasvomaski.

Yksinkertaisimmillaan filtteriksi käy esim talouspaperin palanen. Se täytyy kuitenkin muistaa poistaa ennen pesua!

Kasvosuoja Kaava Ompeluohje

Tarvikkeet kasvosuojan ompelemiseen

Kasvosuojaa varten tarvitset hengittävää kangasta, ja yleisesti ottaen puuvillakankaat soveltuvat hyvin. Moni kuminauha kestää jopa 90 asteen pesun, joten siksi valitsin tähän kiinnitykseen kuminauhaa.

Toinen mahdollisuus on toki tehdä nauhat vinonauhasta, jolloin kasvomaskin voi kiinnittää nauhoilla joko korvan takaa tai pään taakse. Tärkeintä pysymisen kannalta on se, että kiinnitys menee korvan yli ja ali. Voit siis halutessasi vaihtaa kuminauhat erillisiin nauhoihinkin. Tällöin ne myös varmasti kestävät keittopesunkin. Vinonauhoja varten minulla on myös toinen maskiohje.

Palautteen ja omien ompelujen jälkeen tätä ohjetta on nyt muokattu vastaamaan eri kokojen tarvetta. Itse ompelin siis tuon pienimmän koon, ja minulla on noin 56 cm päänympärys ja aika pieni pää. Kuminauhojen pituudella saa paljon säädettyä koko maskin pysyvyyttä, joten mitat voivat vaihdella yksilöllisesti.

Kasvomaskin kaava ja mitat

Teini/ pieni aikuinenAikuinen MAikuinen L
Kangas23 x 30 cm25 x 32 cm27 x 34 cm
Kuminauha15-16 cm17-18 cm19-20 cm

Tuki nenän kohdalle

Tämä maski istuu yllättävän hyvin jo sellaisenaan. Jos kuitenkin tarvitset vielä tukea nenän kohdalle, ompele maskin yläreunaan noin 1 cm yläreunasta vaakasuora noin 10 cm mittainen ommel. Sujauta sen jälkeen reunan ja ompeleen väliin esim pieni pala piipunrassia tai muuta ohutta rautalankaa nenäkovikkeeksi.

Kasvosuoja Materiaali
Kasvomaski Ja Nenänpidike Rautalangasta

Kuinka kasvosuoja ommellaan

Alla on video-ohje kasvomaskin ompelemiseen. Videolla selviää myös kuinka maski riisutaan ja puetaan. Luethan myös toisen ohjeeni, jossa annan 3 erilaista tapaa ommella kasvomaski.

 1. Leikkaa puuvilla- tai muusta kankaasta 23 x 31 cm pala
 2. Taita lyhyeseen reunaan 0,5 cm taite, ja taita se vielä kerran uudelleen noin 0,75 cm leveäksi päärmeeksi.
 3. Ompele päärme suoralla ompeleella. Tee samanlainen päärme toisella lyhyelle sivulle.
 4. Etsi pitkän sivun keskikohta ja merkitse se.
 5. Aseta toisen reunan päärme keskikohdan yli oikeat puolet vastakkain, ja vastakkainen reuna keskikohdan yli ja lomittain toistensa päälle. Neulaa keskikohdan päältä nämä kolme kerrosta päällekäin.
 6. Aseta kuminauha päärmeiden molemmin puolin, siten että se jää sauman sisään.
 7. Ompele sauma. Kuminauha jää siis sisään, ja sen reunat ommellaan samalla saumaan kiinni.
 8. Tee vastakkaiselle reunalle samoin.
 9. Leikkaa kulmiin aukileikkaukset ja päättele langanpätkät.
 10. Käännä suoja oikein päin ja silitä.
 11. Taita ommeltuihin reunoihin laskokset tai vastalaskokset videolla näytettyjen tapojen mukaan ja ompele tikkaus päälle
 12. Höyrytä ja ota kasvosuoja käytttöön.

Kasvosuoja Kaava Ompeluohje

Similar Posts

28 Comments

  1. Tämä onkin helppo ohje ja kivan mallinen lopputulos. Oon paria mallia kokeillut mutta tämä on nyt ehdottomasti paras. Kiitos.

 1. Hyvännäköinen kangasmaski! 🙂 Eikös kuminauhat kuitenkin haperru pesussa? Niskantaakse solmittavat nauhat? Eikö se toimisi myös, ja olisi useamman pesun kestävä? 🙂

   1. Mikä näiden tarkoitus? Suojaako siis katupölyltä vai muita mahdolliselta kantajan pöpöiltä? Kivan näköisiä..

    1. Anu, nämä suojaavat parhaiten maskin kantajaa levittämästä mahdollista virusta. THL suosittelee yhä, että varmempi tapa on pysyä kotona ja pestä käsiä. Monessa muussa maassa nämä taas ovat jo pakollisia esim kauppareissuille.

   2. Nauhat toimivat myös. Moni kuminauha kestää myös 90 asteen pesun, kannattaa tarkastaa paketista! 🙂

  1. Riippuu kuminauhoista. Kestovaippoja kun ompelin, piti löytää sellaista kuminauhaa, joka kesti keittopesut. Eli on sellaisia kuminauhoja, jotka ei kestä ja sellaisia, jotka kestää.

 2. Miksi se on keskeltä vaakasuoraan auki nurjalla, miksei umpinainen kaksinkertainen? Voisihan kääntöaukon jättää päähän/sivuun ja ommella sitten kiinni. Onko joku perusteltu syy, miksi siis oikeastaan yksinkertainen juuri suun kohdalla?

  1. Tämänhän voi ommella todella monella eri tavalla 🙂 Videolla näytetään yksi tapa, ja aina voit ommella omalla tavallasi juuri sellaisen kuin haluat. Mukavia ompeluhetkiä! 🙂

   1. Ja kyse ei siis ole vain kääntöaukosta. Osa haluaa lisätä maskin sisälle erillisen “filtterin”, esim talouspaperin palan. Pelkkä kaksinkertainenkaan kangas ei ole kovin tehokas viruksen estäjä, ja tällaisilla filttereillä sen tehoa voidaan parantaa. Siksi tähän malliin on jätetty aukko 🙂

    1. Tietääkö kukaan saako Suomesta ostaa PM 2.5 filttereitä? En uskalla tilata ulkomailta nettikaupasta…

   2. Oliko sulla jonkun tietyn merkkistä kuminauhaa, joka kestäisi 90 asteen pesun?

 3. Hei Veera! En ymmärtänyt miten tämä kohta “aseta kuminauha päärmeiden molemmin puolin siten että se jää sauman sisään”? Eli jääkö se 15 cm kumilankapätkä kokonaan kankaan sisäpuolelle? Ja miten “se pitää olla suoraan”? Ommellaanko kumilangan pää juuri siihen kankaan taitteen keskikohtaan vai kuinka kauas keskitaitteesta? Vai ommellanko kumilangan molemmat päät vierekkäin keskiaitteen kohdalla kankaaseen kiinni ja kumilanka jää ikäänkuin silmukkana kankaan sisäpuolelle? Vaikka kuinka katson videota niin juuri tässä kohtaa en saa selvää koska kumilanka o nvalkoinen ja se ei oikein erotu videossa.

  1. Moikka Marja,

   Eli juuri noin kuin olit jo itse oivaltanutkin, eli että se kumilanka jää vähän kuin silmukkana kankaan sisäpuolelle ja samalla ommellaan saumaan kiinni 🙂

 4. Hyvän tuntuinen ohje, Kiitos! Alan tekemään pojantyttärelle maskeja kun lähtee Turkuun lukioon.

 5. Tää on hyvä ohje, kiitos 🙂. Mun piti laittaa 19cm kumpparit että tuli hyvä.

 6. Kiitos paljon tästä ohjeesta ja etenkin videosta. Minäkin täysin aloittelijaompelija sain ahaa-elämyksen, kun käänsin lopuksi maskin oikeinpäin ja tadaa, siellähän ne kuminauhalenksut olivat oikeassa kohtaa. Näitä aion nyt ommella itselleni ja äidilleni kasan! Hyvää loppukesää Sinulle.

 7. Kiitos hyvästä ja helposta ohjeesta sekä selkeästä video opastuksesta. Tosi nopea tekonen malli ja hyvä keksintö se vaihdettavalla kuminauhalla valmistettu. Parempi varautua ajoissa kuten sateenvarjon mukaan otossa epävakaisella kelillä ulos lähtiessä. Aina näille on käyttöä joissain kodin ja puutarhan askareissa. Oikein hyvää syksyä ja uusia ideoita odottaen.

 8. Onko pakko tehdä tikkaukset jos ei osaa voinko tuon ommella käsin jos ompelukone menee rikki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *