Kasvivärjääminen Ohje
| | | | | |

Kasvivärjäyksen perusohje

Pyysin lukijoiltani joku aika sitten toiveohjeita, ja yksi toive liittyi kasveilla villan ja kankaiden värjäämiseen. Olen itse opiskeluaikoina värjännyt enemmänkin, mutta kasvivärjäyksen uudet tuulet eivät kuulu ainakaan vielä omaan erikoisalaani. Onneksi taitava Emma halusi kirjoittaa Käsityökekkereille vieraskynä-ohjeen! Tämän artikkelin on siis kirjoittanut Emma Kylmälä ja häneltä voi ostaa myös suoraan kasvivärjättyjä lankoja.


Kirjoittanut Emma Kylmälä

Nyt kun monet viettävät paljon aikaa kotona ja tarvitsevat piristystä ja ehkä vähän uutta tekemistä, tässä olisi vinkkejä ja perusohje lankojen värjäykseen luonnon väreillä.  Itse asun Lontoossa jossa kevät on jo pitkällä ja luonnosta löytyy jos minkälaista värjäys kasvia. Kevään ensimmäiset nokkoset ja hevonhierakat ovat nousseet maasta. Lepän kävyt ovat parhaimmillaan ja koivujen lehdet alkavat pikkuhiljaa vihertää.

Suomessa kevättä joutuu hetken vielä odottamaan ja tämän hetkinen maailman tilanne rajoittaa ulkona liikkumista. Siksi kerron miten hyödyntää keittiö kaapeista löytyviä värjäys aineita.

Millä kasveilla voi värjätä?

Monesti netissä ja varsinkin somessa näkee kuvia kauniista mustikoilla, kaaleilla, punajuurella tms. värjätyistä langoista, jotka valitettavasti haalistuvat ennen kuin ehdit saada niitä kuivaksi. Mausteet kuten kurkuma, sotkee kuidut ja antaa vahvan värin, mutta sekin on aika lyhyt iloista ja peseytyy pois hyvin äkkiä.

Oma sääntöni keittiökaappi värjäyksessä on aina tämä; jos voit sen syödä, älä käytä sitä värjäykseen.

Itseäni kirpaisee katsoa hyvien ruoka-aineiden päätyvän värjärien pataan, kun parempia väri lähteitä löytyy biojätteestä. Hyviä värjäys aineita ensi kokeiluihin ovat sekä kelta että punasipulin kuoret, avocadon siemenet ja kuoret sekä granaattiomenan kuoret. Tee  ja kahvi sopivat värjäykseen myös mainiosti.

Langat Kasviväripadassa
Kasvivärjääminen Kotona Ohje

Luonnon värjäyksen perusohje

Kasveilla kuitujen värjäämistä voisi verrata teen keittoon. Pääasiana on kasvimateriaalin hauduttaminen vedessä, jotta siitä saatava väri liukenee veteen.

Tarvikkeet kasvivärjäykseen

 • Kattila (emali, teräs tai alumiini)
 • Puulusikka sekoitusta varten
 • Lämpö mittari
 • Vaaka
 • Sakset ja narua
 • Värjättävää materiaalia
 • Alunaa puretukseen
 • Sihti
 • PH neutraalia pesuainetta
 • Etikkaa

Värjättävän materiaalin esi käsittely

Langat ja kankaat täytyy pestä ennen värjäystä, jotta teollisuudesta jääneet epäpuhtaudet tai villan luonnolliset rasvat eivät estä värien tarttumista. Käytä ph neutraalia pesuainetta. Kerällä olevat langat täytyy myös vyyhdittää, joten värjäys onnistuu tasaisemmin. Niihin on hyvä sitoa muutama haltijalanka estämään solmujen muodostumista.

Puretus

Ennen värjäystä kuidut täytyy purettaa. Puretus auttaa värejä kiinnittymään kuituihin ja tekee väreistä kestävämpiä. Aluna on sopiva purete villalle ja silkille ja sitä saa apteekeista. Kasvikuituihin puretteena voi käyttää esimerkiksi soijamaitoa.

Tietyt kasvit omaavat oman puretteen. Näistä hyviä esimerkkejä keittiöstä löytyvistä aineista ovat tee, kahvi ja granaattiomenan kuoret jotka ovat täynnä tanniineja eivätkä tarvitse puretusta. Raparperin lehdet ovat mainio purete oksaalihappopitoisuutensa johdosta, mutta eivät anna itsessään väriä kuituihin.

Käytä 10 % alunaa materiaalin painosta. Lämmitä vesi kattilassa ja anna kiehua. Liuota aluna pieneen määrään vettä ja lisää kattilaan. Lisää kuidut ja pidä lämpötila noin 80 asteessa tunnin. Anna jäähtyä kattilassa. Kuidut voi värjätä heti, mutta jos puretat myöhempiä värjäys tarkoituksia varten, huuhtele kevyesti ja anna niiden kuivua.

Kasvivärjäys Coffee
Kahvilla värjääminen
Kasvivärjäys Avocado
Avokaadon siemenillä värjääminen

Kasveilla värjääminen, ohje

1 kg tuoretta tai 100 g kuivattua kasvia / 100 g värjättävää materiaalia

 • Laita väriä tuovat kasvit kattilaan ja lisää päälle vettä niin, että kasvit peittyvät. Lämmitä astia ja anna sen kiehua kevyesti tunnin ajan. Jos käytät kovempia kasvin osia kuten kuoria tai oksia, niitä on hyvä keittää kauemmin ja liottaa etukäteen ainakin yön yli.
 • Siivilöi kasvit pois ja lisää kuidut kattilaan. Pidä lämpötila noin 80 asteessa, sekoittaen välillä. Ole varovainen ettei se pääse kiehumaan!
 • Kuidut voi jättää veteen jäähtymään. Pese ne ph neutraalilla pesuaineella ja lisää viimeiseen huuhtelu veteen loraus etikkaa.

Ylläoleva ohje on perusohje, jota sovellan itse kaikissa luonnon värjäyksissäni.  Se sopii sellaisenaan sipulin kuorilla värjäykseen. Tee ja kahvi antaa hyvän värin vähemmälläkin aine määrällä.

Granaattiomenan kuoret ovat myös hyvä jätteeseen päätyvä värin lähde. Avocadon kivet ja kuoret tarvitsevat pitkän haudutuksen. Anna liemen jäähtyä ja keitä seuraavana päivänä uudelleen. Jatka näin muutaman päivän ajan. Lisää keitin veteen hieman ruokasoodaa; se auttaa väriä muuttumaan roosan sävyiseksi.


Näillä värjäämisestä löytyy lisätietoa blogistani www.towndyer.com. Muista värjätä ilmavassa paikassa, koska luonnonvärjäys on välillä haisevaa puuhaa.

Kasvivärjäys Punasipuli
Punasipulilla värjääminen
Kasvivärjäys Keltasipuli
Sipulin kuorilla värjääminen
Värjäyspata Ja Värjäysohje

Similar Posts

16 Comments

 1. Olen kai sille jollekin antanut pikkusormeni… ja mitä sitten onkaan tapahtunut. Vyyhtejä ja keriä valmistunt kolmisen sataa, sekä niistä vaatettakin Ihanaa kokeilla eri kasveilla.

 2. Vauvan sideharsoja ajattelin värjätä… Mitenhän paljon kahvia/teetä tai esim sipulin kuoria n. 10 kpl harsoja tarvitsisi?
  Tarvitseeko noitakin keitellä ensin se tunti, ennen harsojen lisäämistä

 3. Tosi kiva aihe ja julkaisu, mutta voisiko tekstiä hiukan toimittaa? Nyt jatkuvasti vilisevät yhdyssanavirheitä ym. häiritsevät lukemista todella paljon. Mielestäni olisi nimeltä mainittu kirjoittajankin kohtaan reilua, että kielenhuoltaja kävisi tekstin läpi ennen julkaisua.

  Mukavia värjäyshetkiä ja kiitos tosiaan vielä loistavasta aiheesta!

 4. Hei! Mitenkäs vois järjätä luonnonväristä nahkaa. Toiveena olisi viininpunainen. Sitä kun ei voi keittää.

 5. Vau kuinka hyvin tietoa aloittelijalle! Voiko omaa keittokattilaa käyttää puretukseen vai pitäisikö hankkia erillinen kattila värjäystä varten?

  1. Aika moni taitaa ostaa kirpputorilta erillisen kattilan värjäykseen. Metallisen kattilan saa kyllä väristä puhtaaksi, mutta aika usein siihen jää silti väriä enemmän tai vähemmän matkan varrelta 🙂

 6. Ihan mahtavaa tietoa, kiitos! Noviisina mutta intoa täynnä ostin Lankavan, Kauhavalaasta🤣 valmiiksi puretettua lankaa 100g vyyhdin. Jaoin sen 4 vyyhdiksi ja mökillä kokeilut käyntiin. Superhauskaa!

 7. Millähän voisin palauttaa värin auringon haalistamiin pellavaverhoihin? Väri on ns. peruspellava eli beigeä muistuttava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *