-Supersuositut käsityöohjeet

Lasten tossukaava ja ompeluohje

Kun sain tietää olevani raskaana, ompelin ensimmäiseksi vauvalle tossut. Niistä piti tulle nimenantojuhlaan tossut, ja niin niistä tulikin. Ne kuitenkin putosivat koko juhlan ajan vauvan jalasta, ja toisen lapsen kanssa en enää edes yrittänyt. Innostus tossujen ompelusta sen sijaan säilyi pitkään.

Eniten tossuja ompelin lasten ollessa muskari-ikäisiä. Monena lauantaiaamu viedessäni lapsia muskariin, tajusin viimeistään naulakoilla riisuessamme unohtaneeni tossut. Välillä tossut olivat väärää kokoa, ja usein ne olivat silti vain väärässä paikassa. Kun lapset menivät myös päiväkotiin, tajusin tehdä erikseen päiväkoti- ja muskaritossut. Lopulta saimme tavaksi hankkia muskaripussit, jossa tossut säilyivät (lähes) aina mukana.

Aluksi ompelin tossuja mummoni vanhoista nahkatakkien ja hameiden jämistä. Lopuksi yhdistelin erilaisia kankaita, mutta tossujen pohjassa säilyi silti nahan mokkapuoli. Se piti tossut hyvin kiinni lattiassa ilman liukasteluja.

Aluksi ompelin tossuihin erillisen nauhan, jotta ne pysyivät jalassa. Joskus siinä oli kuminauha, kunnes sitten kerran päätin kokeilla ommella kuminauha kokonaan tossujen suulle. Ja se oli kuin taikaa! Nyt tossut pysyivät jalassakin.

Tossukaava Tossut Ohjekuva 1

Paranneltu tossukaava

Olen muokannut tätä lasten tossukaavaa paljon sen alkuvuosista. Olen kasvattanut kokovalikoimaa, ja nyt kokoja löytyy koosta 19-20 kokoon 33-34 asti. Eli muskari-ikäisestä kouluikään. Ainakin kovin monelle.

Tämä samainen muokattu ja paranneltu kaava julkaistiin 01/2020 Suuri Käsityölehdessä. Jos lehteä ei satu enää löytymään, voi kaavan ja ohjeen ostaa myös yksittäisenä kappaleena verkkokaupastani. Kaava sisältää siis myös ompeluohjeen sekä kuvalliset ohjeet ompelua helpottamaan.

Tämä tossukaava on hyvä peruskaava moneen eri kokoiseen jalkaan, ja kuminauhan ansiosta se pysyy hyvin myös paikoillaan. Voit kuvioida pintaa oman mielesi mukaan, tai ommella vaikka eri pari tossut!

Tossukaava Ja Ohje

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Tarvikkeita heijastimen tekoon

Osa tuotteista saatu Prymiltä Se on sitten #säihkesyyskuu, tervetuloa! Säihkesyyskuun teemaa voi katsoa monelta eri kantilta. Toisaalta se voi tarkoittaa

Mekkosuunnittelija

  Perjantai-illan ompeluhaasteena oli ommella vaate, jossa on kovaa ja pehmeää. Lapsi halusi itselleen mekon, ja yhteisen kangasvalintamme jälkeen hän

Paidan ompelu lapselle

  Ompelupiireissä niitä sanotaan peruspertsoiksi. Joku ompelee sellaisen 20 minuutissa, toisella menee tunti ja kolmannella pari päivää. Useimmilla on omat

Vanhasta uusi

Sen lisäksi että ompelen kasvaville lapsilleni enenevissä määrin luomua, koitan toki korjata myös vanhoja vaatteita. Kun PikkuSiskon bodeille tuli aika