-Supersuositut käsityöohjeet

Lasten tossukaava ja ompeluohje

Kun sain tietää olevani raskaana, ompelin ensimmäiseksi vauvalle tossut. Niistä piti tulle nimenantojuhlaan tossut, ja niin niistä tulikin. Ne kuitenkin putosivat koko juhlan ajan vauvan jalasta, ja toisen lapsen kanssa en enää edes yrittänyt. Innostus tossujen ompelusta sen sijaan säilyi pitkään.

Eniten tossuja ompelin lasten ollessa muskari-ikäisiä. Monena lauantaiaamu viedessäni lapsia muskariin, tajusin viimeistään naulakoilla riisuessamme unohtaneeni tossut. Välillä tossut olivat väärää kokoa, ja usein ne olivat silti vain väärässä paikassa. Kun lapset menivät myös päiväkotiin, tajusin tehdä erikseen päiväkoti- ja muskaritossut. Lopulta saimme tavaksi hankkia muskaripussit, jossa tossut säilyivät (lähes) aina mukana.

Aluksi ompelin tossuja mummoni vanhoista nahkatakkien ja hameiden jämistä. Lopuksi yhdistelin erilaisia kankaita, mutta tossujen pohjassa säilyi silti nahan mokkapuoli. Se piti tossut hyvin kiinni lattiassa ilman liukasteluja.

Aluksi ompelin tossuihin erillisen nauhan, jotta ne pysyivät jalassa. Joskus siinä oli kuminauha, kunnes sitten kerran päätin kokeilla ommella kuminauha kokonaan tossujen suulle. Ja se oli kuin taikaa! Nyt tossut pysyivät jalassakin.

Tossukaava Tossut Ohjekuva 1

Paranneltu tossukaava

Olen muokannut tätä lasten tossukaavaa paljon sen alkuvuosista. Olen kasvattanut kokovalikoimaa, ja nyt kokoja löytyy koosta 19-20 kokoon 33-34 asti. Eli muskari-ikäisestä kouluikään. Ainakin kovin monelle.

Tämä samainen muokattu ja paranneltu kaava julkaistiin 01/2020 Suuri Käsityölehdessä. Jos lehteä ei satu enää löytymään, voi kaavan ja ohjeen ostaa myös yksittäisenä kappaleena verkkokaupastani. Kaava sisältää siis myös ompeluohjeen sekä kuvalliset ohjeet ompelua helpottamaan.

Tämä tossukaava on hyvä peruskaava moneen eri kokoiseen jalkaan, ja kuminauhan ansiosta se pysyy hyvin myös paikoillaan. Voit kuvioida pintaa oman mielesi mukaan, tai ommella vaikka eri pari tossut!

Tossukaava Ja Ohje

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Helppo collegehuppari

    Viisivuotiaan oma tyyli on ollut pitkään kadoksissa. Nyt on jälleen mekoton kausi, tunikat menee jos ne naamioi paidoiksi.

Joulun lahjapaidat

  Nyt kun paketteja on revitty auki, voinen paljastaa ainakin joitain lahjaompeluksia. Ensimmäisenä nämä paidat, joita lähti monellekin lapselle.  

tekstiili - tohveli

Nahkatossut

Pari viikkoa sitten perjantai-illan ompeluhaasteena oli ommella jotain haastetta. Jotain mitä ei ole koskaan ommellut, tai jotain minkä kokee itselle

Vetoketjuun virkattu pussukka

  Sain jo alkukesästä ihanasta Lankasatamasta näytteenä Prymin pitsivetoketjuja. Valkoinen ja punainen pääsivät tyttöjen mekkoihin osaksi juhlavuutta. Sen yhden käyttöä