Pehmolelun Ompeleminen Kirjan Tyypit
| | | | | | |

Kuinka ommella pehmoleluja?

Pehmolelun Ompeleminen Tupsukorvainen

Ompelin jo reilu vuosi sitten setin pehmoleluja empatianukeiksi Hämeenlinnan lastenkulttuurille, josta niitä toimitettiin kirjojen ja muiden tarvikkeiden kanssa päiväkoteihin. Nuket perustuivat Piki-kirjoihin, joiden piirrosten pohjalta sain siis luvan ja kunnian suunnitella, sekä ommella nuket.

Tein uuden erän nukkeja vielä helmikuussa, ja samalla sain paljon kysymyksiä Instagramissa pienten nukkejen ompelusta. Tässä on siis vinkkejä ja ohjeita oman pehmolelun ompeluun.

Suunnittele oma pehmolelusi

Usean pehmolelun voi ommella itse. Siihen tarvitset vain mielikuvitusta, lapsen tai itsesi tekemän piirroksen ja kolmiulotteista hahmotuskykyä. Kaikki alkaa siis suunnitelmasta.

Näiden nukkien kanssa sain itse koosteen, jonka pohjalta aloitin kaavoittamisen. Mietin ensin pohjakankaan (kierrätyspuuvilla), kuinka toteutan värimaailman ja miten aion ommella nuket. Eli millaiset hännät, korvat, silmät, suut ja nenät. Millaisia muotoja, mihin tulee saumaa ja missä välissä väritän pohjakangasta.

Kuva kannattaa yrittää piirtää niin kolmiuloitteisena kuin mahdollista, jotta kaavoittaminen helpottuu. Lasten piirroksestakin voi tehdä kolmiuloitteisen, vaikka kuva olisikin yksiulotteinen.

Pehmolelun Ompeleminen Kaavat Ja Protot

Pehmolelun kaavoittaminen, protot

Kun kyseessä oli isompi setti samanlaisia nukkeja, oli tarpeellista tehdä prototyypit. Tein ne niin itseäni, kuin myös tilaajaa varten. Niiden avulla saimme keskusteltua väreistä, yksityiskohdista ja muodoista. Ja nyt kun katson protoja, eroavat ne aika paljonkin lopullisista nukeista.

Kaavoittamisessa tärkeintä on ottaa juuri se kolmiuloitteisuus.

  • Mihin kohtaan tulee muotolaskos tuomaan pyöreyttä?
  • Voisiko naama/vartalo tulla monesta osasta, jotta pyöreyttä saisi lisää?
  • Entä onko häntä suora, vai jo valmiiksi vähän kaarevassa muodossa?
  • Mieti jo kaavoitusvaiheessa ompelujärjestystä. Miten aiot ommella täyttöaukon kiinni?

Internet on myös täynnä pehmolelukaavoja. Olen koonnut Pinterest-taululleni joitain pehmoleluvinkkejä ja ilmaiskaavoja. Suurin osa on englanniksi, mutta selviät niistä varmasti.

Mitä huomioida pehmolelun ompelemisessa?

Kun kaavat on valmiit, on aika leikata kankaat ja ryhtyä ompelemaan. Jo leikkuuvaiheessa sinun täytyy päättää saumanvarat, ja viimeistään tässä vaiheessa myös työjärjestys.

Yleensä työjärjestys kannattaa olla seuraavanlainen

  • Ensin ommellaan pienet irto-osat, kuten jalat, kädet, hännät, korvat
  • Missä vaiheessa ompelet silmät ja naaman, ensimmäisenä vai lopuksi?
  • Kaikki pienet yksityiskohdat kannattaa ommella aina ensin
  • Mikäli applikoit silmät tai jotain muita osia, tulee ne tehdä aina ensimmäisten vaiheiden joukossa
  • Kun pienet yksityiskohdat ja irto-osat on ommeltu, muista aukileikkaukset!

Aukileikkaukset saavat palat istumaan oikein. Eli sisäkaarissa tee terävillä pienillä saksilla lovi lähes ompeleeseen asti.

Ulkokaarissa loivenna saumanvaroja. Kun osa käännetään, liian isot saumanvarat jäävät muuten ryttyyn osan sisälle.

Pienten osien kääntämisessä auttaa muuten todella hyvin pitkät ja paksut neulepuikot. Voit käyttää neulepuikkojen ns väärää päätä, riippuen puikon ja osan paksuudesta. Ole kuitenkin varovainen, ettei puikko tee reikää ommeltuun osaan!

Itse tein näihin siis maalauksia. Tein niitä monessa välissä, sillä niille piti antaa myös kuivumisaikaa ennen seuraavan osan ompelua, ja toisaalta halusin etteivät ne sotke muita osia.

Kun pienet osat on valmiit, asettele ne oikeille paikoilleen ja ompele isot linjat ja saumat viimeisenä. Pienet osat on helpointa ommella muiden saumojen mukana. Esim korvat muotolaskoksen kanssa, ja häntä takasaumaan. Muista jättää tarpeeksi iso kääntöaukko!

Pehmolelun Ompeleminen Työjärjestys
Pehmolelun Ompeleminen Aukileikkaus
Pehmolelun Ompeleminen Väriliidut
Pehmolelun Ompeleminen Jalat Ja Kädet

Kankaan maalaaminen liiduilla

Nämä nuket on siis maalattu käsin. Ostin eräiltä käsityömessuilta liidut, joita voi käyttää muuhunkin piirtämiseen, mutta ne leviävät hyvin myös kankaalle. Näissä nukeissa värit on siis ensin piirretty, ja sen jälkeen niitä on maalattu vielä vedellä ja pensselillä. Näin on saatu hieman elävyyttä ja liukuvärimaista tunnelmaa.

Sellaisenaan ne eivät kestä pesua tai käyttöä, joten värin päälle tulee levittää kiinnitysaine. Sen ostin itse samalla, ja se levittyy maalattujen osien päälle hyvin pensselillä.

Värit ovat siis Derwentin Intense Blocks ja ne on ostettu Konstashopista.

Pehmolelun täyttäminen

Tärkeintä on varata tarpeeksi täytettä. Kun luulet, että sinulla on tarpeeksi iso kasa pehmustetta, niin ei se riitä. Tuplaa se.

Kokenutkin pehmolelujen ompelija syyllistyy usein siihen, että pehmustetta on liian vähän. Pieniinkin jalkoihin, käsiin ja korviin menee yllättävän paljon täytettä.

Jos haluat pehmolelusta painavamman tai sen pitäisi pysyä pystyssä, täytä alaosa esim saumurijätteellä. Joskus pehmoleluihin lisätään myös kuivaa riisiä tai herneitä, mutta silloin niitä ei voi juurikaan pestä. Itse suosin siis saumurijätettä, jos pehmolelun jostain osasta halutaan painavampi kuin toisesta.

Tässä on Pikin sisälle menevä täytemäärä antamaan osviittaa määrästä. Eli se on aika paljon. Tämä määrä on jo kerran mennyt nuken sisälle, eli se on myös jo aika kasassa olevaa.

Pehmolelun Ompeleminen Vanun Määrä

Viimeistely

Jo pienten osien ja muiden vaiheiden aikana kannattaa muistaa välisilitykset. Kun ne hoitaa alusta asti kunnolla, pääsee pehmolelu oikeuksiinsa myös lopussa.

Lopuksi sinun on valittava ompeletko kääntöaukon käsin vai koneella. Usein koneella ompelu vaatisi hieman järeämmät koneet, joten käsin ompelu voi olla jopa helpoin tapa. Mutta mikäli pehmolelu ei ole ihan täyteen ängetty sisältöä, voi kääntöaukkokin olla helpompi ommella koneella umpeen.

Jos jätit suun, nenän tai muun osan ommeltavaksi lopuksi käsin, on sen aika nyt. Päättele langanpäät lelun sisälle, samalla kun ompelet.

Tuleeko lelulle vaatteita? Ne on helpointa ommella viimeisenä, kun pääset sovittaamaan vaatetta lelun päälle. Omassa projektissani sekä Piki että Tupsukorvainen saivat paidat. Lisäksi ompelin näille suut ja nenät viimeisenä.

Kun työ on valmis, nauti lopputuloksesta ja jaa innostuksesi myös muille esim Instagramissa!

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Haluaisitko saada vastaavia ohjeita suoraan sähköpostiisi? Tilaa siis Käsityökekkerit-uutiskirje, niin saat kootusti käsityöohjeita sähköpostiisi 2-3 krt/kk.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Pehmolelun Vaatteet
Pehmolelun Ompeleminen Maalatut Korvat
Pehmolelun Ompeleminen Erilaiset Silmät
Pehmolelun Ompeleminen Suu Käsin

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *