Traakkipuun Versottaminen Kasvit Olohuoneessa
| | |

Traakkipuun versottaminen

Olen aina halunnut kotiin paljon viherkasveja. Osa niistä kuitenkin menehtyy syystä tai toisesta vuosien saatossa, mutta osan olen saanut pidettyä hengissä jopa 20 vuotta.

Perintötraakkipuu

Parasta on se, kun saa yhdestä emopuusta versottaa monta uutta kasvia. Näin tein esim isolle perinnöksi saamalleni traakkipuulle. Tämä traakkipuu on nähnyt ja kokenut. Minä muistan sen seisoneen mummolan parvekkeen oven edessä vuosikymmeniä. Perinnönjaossa se meni ensin isälleni, josta se kotiutui pian meille.

Se saikin heti paikan aurinkoisesta ikkunanurkasta. Silti se kaipasi joko lisää tukea, tai ihan vain leikkaamista. Vaikka meidän korkeaan olohuoneeseen mahtuisikin iso kasvi, ei tämä voinut niin hyvin, että olisi ollut järkevää kasvattaa pelkästään korkeutta.

Eli kaivoin esiin järeät varsileikkurit, joilla leikkaamme normaalisti ulkona hedelmäpuita. Leikkasin pisimmät varret moneen osaan, ja vasta jälkeenpäin luin että ne olisi kannattanut leikata eri mittaisiksi.

Traakkipuun Versottaminen Alkuperäinen Puu
Pitkän Traakkipuun Versottaminen
Traakkipuun Versottaminen Leikatut Palat
Traakkipuun Versottaminen Pienet Alut

Varret laitoin tummaan maljakkoon, jossa ne saivat olla pari kuukautta. Sinä aikana varret lähtivät kasvamaan sekä uusia juuria, että myös uutta lehdistöä. Ruukkuun jääneet kaksi isoa vartta taas kasvattivat nopeasti molemmat kaksi uutta vihreää vartta ja lehdistöä.

Luin tosiaan jälkeenpäin, että traakkipuu kasvattaa yleensä kaksi uutta vartta leikkuukohdan viereen. Näin kävikin niille, jotka olivat jo valmiiksi juurtuneita multaan.

Sen sijaan vedessä ja maljakossa juurtumassa olleet varret kasvattivat kaikki yhdet lehdistöt. Jätin myös alkuperäiset pitkät varret juurtumaan, ja ne myös kasvattivat nopeasti uudet juuret. Ne näyttivät niin hassuilta, että katkaisin niistäkin nyt latvat pois. Eli tilalle toivottavasti tulee kohta kaksi uutta vihreää vartta.

Vinkit traakkipuun versottamiseen

  • Leikkaa tarpeeksi terävillä leikkureilla tasainen leikkuukohta
  • Puu kasvattaa leikkuukohdan alle yleensä kaksi uutta vartta
  • Juureta vanhasta puusta leikatut pitkät palat maljakossa
  • Istuta uudet versot mielellään keväällä
  • Eri mittaiset traakkipuut sopivat parhaiten keskenään samaan ruukkuun
  • Istuta samaan ruukkuun 2-3 traakkipuun vartta

Yhdestä traakkipuusta sain siis monta uutta kasvia. Nyt traakkipuita on jo neljässä eri ruukussa, ja yksi ruukullinen on tulossa vielä lisää. Saa nähdä selviävätkö ne niin pitkään, että saan antaa ne joskus lapsille heidän ensimmäisiksi huonekasveiksi omaan kotiin. Se olisi tavoitteena!

Traakkipuun Versottaminen Uudet Traakkipuut
Traakkipuun Versottaminen Uudet Alut
Traakkipuun Versottaminen Kissa Apuri

Similar Posts

3 Comments

  1. Viimeisessä kuvassa on kissa, traakkipuu on niille myrkyllinen. Vai oliko kissa vaan kuvan oton hetkellä puiden kanssa samassa tilassa? 🤔 Vai onko mulla väärää tietoa.

    1. Traakkipuu on myrkyllinen, jos kissa sitä syö. Meidän kissat eivät ole koskaan syöneet sisäkasveja, joten siksi niitä on voinut pitää samoissa tiloissa kissan kanssa. Toki olisi eri asia, jos kissa vähänkään ilmoittaisi olevansa kiinnostunut maistamaan kasveja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.