Uimapuvun Ompelu Olkahihnat
| | | | | | |

Uimapuvun ompeleminen

Uimapuvun Ompelu Kangas

Minulta kysytään säännöllisesti ohjeita tai jopa kaavaa uimapuvun ompelemiseen. Nyt tuli vihdoin itsellekin aika ommella sellainen lapsen synttärilahjaksi, joten tein samalla koosteen mitä kaikkea on hyvä tietää uimapuvun ompelemisesta.

Kangas uimapukua varten

Uimapukua varten kannattaa etsiä lycraa. Kyseessä on tuotenimi joustavalle urheilukankaalle, jossa on paljon elastaania ja siis joustoa mukana.

Samaa lycraa voi siis käyttää uimapukujen lisäksi myös jumppavaatteisiin, luistelu- tai tanssipukuihin, tai muihin treenivaatteisiin. Yleensä lycra on ihan mukavan paksuakin, joten sitä on yllättävän helppo myös ommella.

Monilla pienyrittäjillä löytyy nykyään myös kuvioituja lycrakankaita. Lycra eroaa tavallisesta trikoosta siinä, että se on kiiltävää, ja joustaa enemmän. Näissä tällaisissa kankaissa myös pohjamateriaali on usein puuvillan sijaan polyesteria, ja elastaania on parin prosentin sijaan jopa 25 %. Joustavuus tulee siis elastaanista, ja kiilto polyesterista.

Itse pesen aina kaikki kankaat ennen ompelua. Lycrankin voi siis pestä, ja sille yleensä suositellaan korkeintaan 40 asteen pesua. Huuhteluaineen käyttöä ei suositella, sillä elastaanin jousto häviää huuhteluaineen myötä.

Lycraa kannattaa etsiä uimapukuihin, luisteluasuihin tai tanssipukuihin esim seuraavista nettikaupoista:

Uimapuvun Ompelu Ja Kaavat

Uimapukukaavoja

Itse etsiskelin hetken aikaa erilaisia kaavoja lapsen uimapukua varten. Niitä löytyi Pinterestistä jonkin verran, mutta usein kaava sisälsi vain yhden koon. Niinpä päätin piirtää kaavan itse.

Hyödynsin sekä lapsen vanhaa uimapukua, että myös kaapissa ollutta vähän liian isoa luistelupuvun kaavaa. Tein siis uuden kaavan näiden molempien pohjalta.

Valmiita uimapuvun kaavoja löytyy hyvin esimerkiksi vanhoista Ottobre-lehdistä. Jos lehdet on kuitenkin hukassa, tai niitä ei jaksa mennä selaamaan kirjastoon, löytyy myös valmiita suomenkielisiä PDF-kaavoja.

Valmiit uimapuvun kaavat

Vinkatkaa toki lisää, niin listaan ne tähän muidenkin iloksi!

Uimapuvun Ompelu Huolittelu

Uimapuvun ompeleminen

Kun kaava ja kangas on valmiina, on toki aika leikata ja ryhtyä ompelemaan. Leikkaamisessa kannattaa huomioida kaavan suosittelut, ja yleensä esim lasten uimapuku on leikattu eri langansuuntaan kuin normaalisti. Eli siis vaakasuuntaan. Mutta tarkasta ohjeista, jos sellaisia löytyy!

Uimapuvun ompelemiseen suosittelen toki saumuria. Sillä saa samalla siistittyä saumat, se joustaa ja on kaikista siistein ratkaisu. Mikäli saumuria ei kuitenkaan löydy, valitse ompelukoneesta se kaikista joustavin tikki. Uimapuvun kaikkien saumojen tulee nimittäin joustaa, joten tavallinen suoraommel ei sovi näihin kankaisiin.

Lisäksi ompelukoneen kaksoisneula on oiva apu kanttaamisessa. Siistiä jälkeä saa toki muillakin joustavilla tikeillä, mikäli koneestasi niitä löytyy.

Haarasauman ompeleminen

Tavallisesti haarasauma ommellaan jos ei nyt ensimmäisenä, niin ensimmäisten joukossa. Itse ompelin ensimmäisenä etukappaleen huolittelun, sekä takakappaleelle tulleen pienen loven. Huolittelin nämä molemmat eri värisestä lycrasta leikatulla kanttinauhalla. Kurkkaa vinkit vastaavaan huolitteluun. Näihin käytin siis sekä saumuria, että ompelukoneen kaksoisneulaa.

Haarasaumaan on hyvä varata siis sisäpuolelle joko ohutta muuta urheilukangasta, tai leikata samasta uimapukukankaasta suojapala. Tämä suojaa intiimejä alueita hyvin.

Monissa kaavoissa takakappale loppuu jo pakaroiden puoliväliin, jotta haaraosan saumaan voisi liittää haarakappaleen. Joskus haaraosa on myös yksi erillinen kappale, joita käytännössä leikataan kaksi kappaletta, ja ommellaan vähän kuin pussiin molempien etu- ja takakappaleiden väliin.

Neulaa siis haarakappaleet takakappaleen molemmille puolille, oikeat puolet vastakkain. Ompele sauma siten, että takakappale on siis haarakappaleiden keskellä.

Lycra ei juurikaan purkaudu, joten en huolitellut tuota etukappaleen puolelle jäävää osiota ollenkaan. Sen voi kyllä myös halutessaan huolitella.

Uimapuvun Ompelu Haaran Ompelu
Uimapuvun Ompelu Haara

Uimapuvun huolittelu

Kun haarasauma on valmis, on aika koota uimapuku muilta osin. Voit siis ommella seuraavaksi jalantiet. Niihin voit tehdä framilonilla huolittelun, tai käyttää vastaavaa huolittelua ja kanttausta kuin ylempänäkin. Muista neulata haaraosa kiinni etukappaleeseen, jotta se pysyy paikoillaan huolittelussa ja tikkauksissa.

Itse tein vähän kuin molemmat. Eli ompelin ensin framilonin, kunnes tajusin uimapuvun tarvitsevan paksumman huolittelun. Ompelin siihen päälle vielä siis resorin samasta lycrasta, ja tikkasin sen kaksoisneulalla.

HUOM! Käytä huolitteluun ja kanttaamiseen vain yhtä joustavaa lycraa, älä tavallisia puuvillaresoreita.

Kun jalantiet on valmiit, voit ommella sivusaumat. Lopuksi vielä olkaimet, mikä onkin ehkä se haastavin osuus. Eli miten saada olkaimista juuri oikean mittaiset?

Mikäli pystyt sovittamaan pukua lapselle, tee se, Jos taas et pysty, niin tarkasta mittoja vanhasta uimapuvusta tai ota tarkat mitat ohjeesta. Uimapuvun on tärkeää olla napakka, joten olkaimiin ei kannata jättää kasvunvaraa turhan takia.

Tee lopuksi vielä loppusilitys, hellävaraisesti mahdollisimman pienellä lämmöllä.

Uimapuvun Ompelu Framilon
Uimapuvun Ompelu Takakappale

Uimapuvun huolto ja pesu

Nyt kun olet saanut uimapuvun valmiiksi, olisi tietenkin mahtavaa että se kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään. Usein uimapuvun tarvitseekin kestää klooria, merivettä, aurinkoa, lämpöä, lämpötilojen vaihteluita ja hiekkaa yms. Ja koska kangas sisältää jo muutenkin paljon elastaani, on uimapukun huoltamisella suuri merkitys.

Uimapuku kannattaa jokaisen käytön jälkeen vähintäänkin huuhdella kunnolla haaleassa vedessä. Kätevintä on tehdä suoraan käytön jälkeen, eli vaikka uimahallissa samalla kun itse käyt suihkussa. Näin kloorivesi ei jää imeytymään pitkäksi aikaa kuituihin. Vältä kuitenkin kovaa venytystä ja rustistamista, uimapuku kuivuu kyllä muutenkin.

Hiki, kloori ja muut lika lähtevät parhaiten kuitenkin aina pesuaineilla. Siksi uimapukua kannattaa pestä säännöllisesti, kankaan ohjeiden mukaisesti. Edelleen ilman sitä huuhteluainetta. Uimapuku ei myöskään siedä suoraa auringonvaloa, joten kuivata se aina sisätiloissa ja auringolta suojattuna.


Toivottavasti näistä oli hyötyä, ja saat ommeltua oman uimapuvun käyttöön itsellesi, lapselle tai muulle käyttäjälle. Iloa ompeluun!

Uimapuvun Ompelu Img 1805
Uimapuvun Ompelu Lapselle

Similar Posts

2 Comments

    1. Kiitos! Tämä on Hellin kangas, ostin jo viime tai toissakesänä Ommel-festareilta. Lapsikin tykkää! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *