| |

Vinkit kaksoisneulalla ompeluun

20160320_114313

20160320_114442

20160320_115553

Minulta kysytään paljon ompeluvinkkejä, ja ajattelinkin jakaa nyt vinkkini kaksoisneulalla ompeluun. Kurkkaa myös neulaopas.

Mikä on kaksoisneula?

Jos ei ole vielä tarpeeksi intoa tai rahaa peitetikkikoneeseen, saa kaksoisneulalla yhtä hyvää jälkeä. Kaksoisneula sopii lähes kaikkiin ompelukoneisiin, ja sillä saa siis viimeisteltyä joustavien kankaiden pääntiet, helmat ja muut tikkaukset. Sillä saa joustavan tikin siis helposti ja edullisesti.

Kuulun itsekin siihen koulukuntaan, joka selviää kaksoisneulalla todella pitkälle. Vasta nyt olen alkanut harkitsemaan muuhun siirtymistä, mutta lähinnä haaveilen teollisuustasosaumurista, jolle taas ei löydy tilaa. Eli siis kaksoisneulalla ompelu sopii minulle täydellisesti.

Valitse oikeaan kankaaseen ja työhön sopiva neula

Kaksoisneuloja löytyy monenlaisia. Ensimmäinen numero paketin päällä kertoo neulan paksuuden. Esim. 80/2.5, ja numero 80 kertoo että neula on keskipaksu, perusneula. Toinen luku taas, tässä tapauksessa 2,5, on mitta neulojen välillä. Luku on millimetreinä. Eli mitä isompi luku, sen leveämpi tikkaus. Joskus luvut saattavat olla toisinkin päin, eli esim 4,0/100, ja tässä tapauksessa kyseessä on enemmänkin paksuille kankaille sopiva tikkausneula.

Neuloissa on siis eroja. Omalle koneelleni ei käy ollenkaan Eurokankaasta saatavat Prymin kaksoisneulat, mutta Organin tai Schmetzin neulat taas tikkaavat moitteettomasti.

Tärkeää on myös säätää langan kireyttä. Joissain koneissa riittää ylälangan kireyden säätäminen, kun taas joskus voi olla tarpeen säätää myös alalangan kireyttä. Itse selviän yleensä aina ylälangan säädöillä. Tärkeintä on saada siksak-mainen kuvio nurjalle puolelle. Jos tälläistä ei tule, suosittelen kokeilemaan ylälangan kireyden säätöä.

IMG_2824

IMG_2781

Mitä kaksoisneulalla ommellaan?

Itse siis tikkaan kaksoisneulalla aina pääntiet, usein helmat ja hihatkin. Pääntie on helppo ommella alla olevilla ohjeilla. Toivottavasti myös kuvat selventävät asiaa. HUOM! Kurkkaa myös uudempi postaukseni erilaisista tavoista tikata pääntie kaksoisneulalla.

Miten kaksoisneulalla ommellaan?

 1. Ompele toinen olkasauma saumurilla
 2. Ompele noin 4cm leveää resoria koko pääntien matkalle, koko ajan venyttäen. Itse leikkaan resorin vasta lopuksi, ompelun jälkeen.
 3. Tikkaa kaksoisneulalla resori kiinni, voit auttaa neulaamalla nuppineuloilla ennen ompelua
 4. leikkaa nurjalta puolelta tikkauksen yli tulevat kangaspalat pois pienillä terävillä saksilla
 5. ompele toinenkin olkasauma
 6. päättele olkasauman saumurointi neulalla
 7. ompele muu työ loppuun normaalisti
 8. Voit lopuksi vielä tikata pääntien saumuroinnin päälle pari tikkiä

Monta lankaa kaksoisneulaan tarvitaan?

Jos sinulla on vain yksi lanka juuri sitä oikeaa väriä, ei hätää. Puolaa oikeasta väristä kaksi puolaa, ja käytä toista puolaa toiseen neulaan. Konetta langoittaessa on yleensä tärkeää, että langat menevät kiristyslevyn molemmilta puolilta. Jos saat siis suttuista tikkiä, tarkastathan langoituksen!

IMG_2790

IMG_2784

IMG_2786

20160320_115902

Ompele sarjatyönä

Koska itselläni ei ole tarpeeksi leveä ompelupöytä ja nostelen koneita ylös ja alas, ompelen usein sarjatyönä saman värisiä tikkauksia aina yhtä aikaa. Näin lankoja ei tarvitse vaihtaa aina välissä, vaan samoilla langoilla voi ommella monta eri vaatetta kerralla. Säästää aikaa huimasti, ja tulee suunniteltua työt hieman paremmin.

Toivottavasti tästä oli teille hyötyä ja inspiraatiota. Kaksoisneulalla ompelu saa aikaan siistiä jälkeä, kun vain harjoittelee tarpeeksi. On kärsivällinen ja ei vaadi itseltä alkuun liikoja. Sillä säästää rahaa yhden koneen verran, ja saa kuitenkin todella siistiä ja kestävää jälkeä.

20160320_121350

IMG_2803

Similar Posts

26 Comments

  1. Suosittelen, mutta EI sitä Eurokangasta! Siellä on vaan niitä Prymin neuloja. Nettikaupoista Ompelijanmaailma on kattavin. Tai Karnaluks.

 1. Voi apua! Siinähän se nyt tuli kaikessa yksinkertaisuudessaan. Pitää lähteä kokeilemaan samointein. Iso kiitos!

 2. Kiitos. Ja olisipa tämä tullut eilen kun vietin koko päivän suunnattoman epätoivon vallassa juurikin tuon viheliäisen kaksoisneulan parissa. Toinen tikkaa kuin unelma, toiseen tulee hyppytikkiä. Kannan sen huomenna huoltoon, kun ei neulan vaihdot, tahi langoitukset tms. auta. Uhkasin ostaa uuden koneen niin ompelee edes suoraa tikkiä moitteetta.. p.s. anteeksi vuodatut ja tuo pääntien ompelu on aikas näpsä. Kiitti vielä siitä. Ritu

  1. no voi ei 🙁 Minullakin Prymit siis ompelee hyppytikkiä, kesti hetken ja aika monta neulaa ennen kuin tajusin että ero voi olla siis merkissä. Kyllä, yhdessä merkissä.

   Toivottavasti ongelma kuitenkin selviää, ja huolto auttaisi! 🙂

 3. Hyvä kirjoitus! Itse havaitsemiani kikkoja mainitsemiesi lisäksi ovat myös langoittamisessa se, että ylälangat rullaavat eri suuntiin. Toinen siis myötäpäivään ja toinen vastapäivään. Jätän myös aina vasemman puoleisen neulan langan vetämättä viimeisen langanohjaimen läpi. Nämä kikat ehkäisevät lankojen sotkeutumista toisiinsa. Lisäksi on tärkeä muistaa laskea neula aina alas ennenkuin lähtee ompelemaan, myös tikkauksen keskellä, jos on pysähtynyt irroittamaan nuppineulan tms. Oma koneeni tekee hyppytikin aina pysähdyskohtiin, ellen ole muistanut laskea neulaa alas.

  1. Kiitos Johanna!

   Minulla ei ole ihan noin kranttu kone, mutta hyviä vinkkejä jos jollain on samanlaisia ongelmia. Kiitos!

 4. Moi. Kiitti ohjeista. Mulla on janomen kone. Onko haisua millainen neula sopis vai lähdenkö vaan umpimähkää kokeilemaan.

  1. Jaa-a, tähän onkin paha sanoa mitään. Itselläni on Pfaff joten kokemukset on vain siitä, ja mitä olen muilta kuullut. Suosittelen ostamaan kahden eri merkin ja aloittamaan testailun niillä!

  2. Kiitos vinkeistä! Juuri eilen pohdiskelin, että mitä teen kun ei ole kahta kappaletta samaa lankaa ja pitäisi kokeilla ensimmäistä kertaa kaksoisneulaa. Tämä oli päivän pelastus 😄.

 5. Kiitos hyvästä postauksesta! Miten kaksoisneulaommel päätellään?

  1. Moikka Heli,

   Minä päättelen vetämällä kaikki langat nurjalle (3 lankaa aloituksesta ja 3 lopetuksesta, jos kyseessä on vaikka helman tikkaus), ja solmin ne keskenään ja katkaisen langat. Ne voi myös solmimisen jälkeen vetää tikkauksen “sisään” neulalla.

   Mutta esim. tällainen pääntie jossa viimeisenä tulee päälle vielä saumurointi, en päättele mitenkään.

 6. Hei,

  Minullan on ongelma saumurin neulojen kanssa. Olen ommellut lapselleni vaatteita velourista, mutta muutaman käyttökerran jälkeenkangas lähtee purkautumaan pienille rei’ille saumurin tikkauksen kohdista. Onko vika neuloissa, vai missä. En ole huomannut tätä reikäongelmaa muissa kankaissa, vaikka en ole vaihtanut neuloja eri kankaiden välillä.

  1. Moikka Kaisa,

   onko velour ollut 100% puuvillaa? Joskus 100% puuvilla saattaa reikiintyä, mutta sitä voi ehkäistä hieman esipesemällä kankaan ennen ompelua, ja vaihtamalla neulat ihan oikeasti uusiin 70 kokoisiin neuloihin. Tylsä tai rikkoontunut neula voi reikiinnyttää helposti, ja ihan kaikissa kankaissa sitä ei ehkä huomaa. Suosittelen siis vaihtamaan neulat!

  2. Hei, laitan aina eri neulat normaali puuvilla kankaalle ja eri trikoille. Aikoinaan lasten ollessa pieniä, näin puuvillaiset golitsi puvun. Saumat kaikki reillä. Samoin ostin toiselle lapselle valmis vaatteen. Ja pikkuhiljaa tuli reikiä saumoihin. Neula pitää vaihtaa säännöllisin väliajoin. Se on sanottu jossain ohjeistuksessa tuntimääränä.

 7. Ja kannattaa kokeilla pallokärkisiä (jersey) ompeluneuloja. Ne ei riko kankaan lankoja ja siten aiheuta reikiintymistä.

 8. Voiko kaksoisneulan laittaa mihin tahansa ompelukoneeseen? Voiko laittaa myös vanhaan metallikoneeseen vaikka Husqvarnaan?

  1. Kyllä sen periaatteessa voi. Tärkeintä on, että koneessa on paikka myös toiselle ylälangalle. Eli yleensä toinen lankapidike tarvitaan myös 😊

 9. kohta 3 : Tikkaa resori kiinni kaksoisneulalla.Tikataanko suoralla ompelella vaan, sehän ei jousta? Vai jousto-ompeleella?

  1. Ihan suoralla ompeleella. Kaksoisneulatikkaus nimenomaan joustaa, kun nurjalle puolelle tulee aina automaattisesti siksak ommel. Eli tavallinen suora ommel, piston pituus noin 2,5-3 😊

 10. Wow! Kiitos postauksesta ja näistä kommenteista. Tuli paljon uutta tietoa, jonka voi heti soveltaa ja kokeilla käytännössä.
  T. Päivi Oulusta

 11. Heippa

  Kohta 2 Ompele noin 4cm leveää resoria koko pääntien matkalle, koko ajan venyttäen. Itse leikkaan resorin vasta lopuksi, ompelun jälkeen.

  Oikealle vai nurjalle… ööö.? 🙈 ja millä ompele tämän?

  Miten tuo on edestä niin siisti? Ootko sen kääntänyt jotenkin vai mitä en nyt tajua 😅

  1. Hei Jenni!

   Helpointa on siis aluksi ommella. Resori pääntielle oikeat puolet vastakkain, joko saumurilla tai vaikka sillä kaksoisneulalla. Toimii kummallakin.

   Sen jälkeen resoria taitetaan nurjalle noin 1 cm leveydeltä. Neulaa se kiinni kuitenkin oikealta puolelta. Ja siihen sitten oikealta puolelta kaksoisneulatikkaus päälle. Lopuksi pienillä terävillä saksilla siistitään nurjan puolen resoria 🙂

 12. Hei, olipa hyvin selitetty kaksoisneulan käyttö. Minäkin olen huomannut että Prymin neulat on ihan surkeita. Kerran Eurokankaasta niitä ostin ja löysimme myyjän kanssa monta pakettia missä neulat oli ihan vinossa. En osta toista kertaa. Minua jäi askarruttamaan, että kuinka paljon langan kireyttä pitää säätää? Onko siihen mitään ohjetta vai pitääkö vain kokeilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *