| | | | | | |

Helppo ohje monikäyttöisiin lapasiin

Sisältää mainoslinkkejä, merkitty *merkillä

Minulta on jo pitkään pyydetty perusohjetta lapasiin. Blogin suosituin ohje on nimittäin jo pitkään ollut ohje säärystimiin, ja näitä vastaavia perusohjeita on siis toivottu lisää. Ja tässä tulee, tyylikkäät peruslapaset, joita voi kuitenkin muokata myös omaan makuun sopivaksi!

Lapaset, langan valitseminen

Langan olisi hyvä olla villalanka, jotta lapanen oikeasti lämmittää. Lapaset tulevat suoraan herkälle iholle, joten myös se kannattaa ottaa huomioon. Mikäli teet lapasia lapselle, suosittelen suosimaan merinovillaa, tai muuta iholle pehmeää villaa.

Näihin lapasiin voi käyttää myös kahta ohutta lankaa yhtä aikaa, jolloin värejä vaihtelemalla saa uusia kuvioita ja elävyyttä lapasiin. Lisäksi tämä tekniikka antaa myöten käyttää myös niitä pieniä jämäkeriä, joita on jäänyt muista töistä.

Itse käytin lapasiin Arwetta Classicia kaksinkertaisena. Sen tilalle sopii moni muukin ohut sukkalanka, jos haluaa neuloa kaksinkertaisella langalla.

Toisaalta tämä malli sopii myös paksummalle peruslangalle, kuten esim Novitan 7 veljestä sopisi mainiosti.

Kuinka peukalo neulotaan?

Peukalon neulomiseen on monta eri tapaa. Joskus neulotaan vain suora pötkö, jonka toiselle sivulle jätetään apulanka odottamaan peukaloa. On myös mahdollista neuloa peukalokiila, joka antaa tilaa peukalolle. Tällaisia kiilojakin löytyy monta erilaista, ja tässä lapasen perusohjeessa on käytetty lapasen sivuun tulevaa kiilaa.

Sivussa olevan kiilan paras puoli on se, ettei lapasen käyttökädellä ole tällöin merkitystä. Jos lapaset neuloo esimerkiksi lapselle, on silloin luonnollista ettei lapsi aina katso kumpi lapanen kuuluu kumpaan käteen. Siispä nämä lapaset sopivat molempiin käsiin!

Tämän lapasen ohjeesta löytyy viisi eri kokoa. Ne voi siis neuloa niin perheen pienimmälle kuin isoimmallekin.

Itse neuloin omille lapsilleni sekä pienimmän, että toiseksi pienimmän koon. Molemmilla on pieni käsi, ja he halusivat oikein napakat lapaset. Siksi siis ikä on suuntaa antava, ja lopputulos riippuu myös valitsemastasi langasta.

Hyvät lapaset perusohje

Ohje löytyy alta kaikille luettavissa olevassa muodossa. Mikäli haluat lapasten ohjeen myös tulostettavassa PDF-muodossa, niin se löytyy pientä maksua vastaan verkkokaupastani. Samoin sieltä löytyy myös muita ohjeita!

Mikäli neulominen kiinnostaa enemmän, löytyy Neulekekkerit-kirjastani myös lapasten (*) malleja.

KOOT: 2-6 v (6-9 v) 10-15v (aikuinen) iso aikuinen

TARVITAAN

Lanka: Filcolana Arwetta classic  50 g (50 g = 210 m) Huom! Neulotaan kahdella langalla yhtä aikaa, eli tuplalangalla, jolloin lanka voi olla myös 50 g = 100 m

Langan menekki: 35 (45) 60 (70-80) 100 g

Vaihtoehtoiset langat: kaksinkertaisena Sandnes garn Babyull Lanett, Novita Venla, Austermann Step Classic, Regia Merino Yak tms

Yksinkertaisena Novita 7 Veljestä, Austermann Step 6, Sandnes garn Perfect

Mallitilkku: 22-24 silmukkaa ja 32 kerrosta = 10 x 10 cm

Puikot: 4 mm sukka(tai pyörö)puikot                                                                                       

Kolme silmukkamerkkiä                                                                                                                

TEKNIIKAT

1Le/t = Neulo lisäys siten, että neulot silmukan ensin etureunasta, tiputtamatta sitä puikolta. Tämän jälkeen neulo sama silmukka uudelleen vielä sen takareunasta.

SM = Siirrä silmukkamerkki

LAPASTEN NEULEOHJE

Luo 36 (40) 44 (48) 52 silmukkaa ja yhdistä ne suljetuksi neuleeksi. Aseta silmukkamerkki. Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle. Neulo ensimmäinen kerros nurin ja toinen kerros oikein. Toista näin kolme kertaa siten, että nurjia kerroksia tulee yhteensä 3 kerrosta.

Neulo pyörönä oikein yhteensä 4,5 (5,5) 6 (7) 8 cm korkeaksi.

Aloita resori ranteen kohdalle ja neulo 1 s oikein, 1s nurin -resoria yhteensä 8 (8) 10 (10) 12 kerrosta. Neulo yksi kerros kokonaan oikein ennen peukalokiilan aloitusta.

PEUKALOKIILA

  1. lisäyskerros. Neulo oikein, kunnes puikolla 2 (magic loop-tekniikalla puikolla 1) on jäljellä 1s. Lisää silmukkamerkki, tee 1Le/t. Seuraavan puikon alussa neulo 1Le/t, lisää silmukkamerkki ja neulo kerros oikein loppuun.
  2. Neulo kerros oikein.
  3. lisäyskerros. Neulo oikein, ensimmäiseen SM saakka. SM, 1Le/t ja puikon loput silmukat oikein. Neulo puikon 3 (magic loop-tekniikalla puikolla 2) silmukat oikein, kunnes 1s ennen SM. Neulo 1Le/t, SM ja neulo kerros oikein loppuun.
  4. Neulo kerros oikein.

Toista kerroksia 3-4, kunnes silmukoita Silmukoita on silmukkamerkkien välissä on yhteensä 12 (14) 16 (18) 20.

Neulo silmukat oikein SM asti. Siirrä merkin jälkeen tulevat 12 (14) 16 (18) 20 silmukkaa apulangalle odottamaan (peukalo)  ja ota toinenkin silmukkamerkki pois käytöstä. Neulo kerros loppuun oikein.

Neulo oikein, kunnes pituus peukalon aukosta on 5 (6) 9 (12) 14cm korkea, aloita kärkikavennukset.

Aloita kärkikavennukset. Neulo ensimmäisen puikon alussa 1s oikein ja seuraava 2 o takaa yhteen. Neulo oikein, kunnes toisen puikon lopussa on kolme silmukkaa jäljellä. Neulo 2 o yhteen ja seuraava 1s oikein. Kavenna toisella puolella samoin.

Kavenna näin joka kerroksella, kunnes jäljellä on alle 8 silmukkaa. Neulo 1 s oikein ja vedä muut silmukat sen yli. Katkaise lanka ja vedä se viimeisenkin silmukan läpi.

PEUKALO NEULOMINEN

Siirrä peukaloa odottaneet 12 (14) 16 (18) 20 silmukkaa kolmelle puikolle (tai pyöröpuikoille magic loop tekniikalla) ja poimi peukalon juuresta vielä 3 silmukkaa mukaan siten, että silmukoita tulee tasaisesti eikä liitoskohtaan jää reikää. Poista apulanka.

Neulo oikein suljettuna neuleena, kunnes peukalo on 4 (5) 6 (6,5) 7,5 cm korkea.  Neulo 2 o yhteen, kunnes jäljellä on neljä silmukkaa. Neulo 1s oikein ja vedä muut silmukat sen yli. Katkaise lanka ja vedä se viimeisenkin silmukan läpi.

Neulo toinen lapanen samoin.

VIIMEISTELY

Päättele langanpäät molemmista lapasista. Höyrytä lapaset varovasti kostean harson läpi ja anna kuivua.

Peruslapaset Ohje

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.