| | | | | | |

Millaista on kirjoittaa käsityökirja? (+arvonta)

Olin tosiaan haaveillut kirjan kirjoittamisesta jo pidempään.

Ensin mietin millaista olisi kirjoittaa ohjeita käsityölehtiin, ja parin ohjeen julkaisun jälkeen tajusin sen olevan samanlainen työ missä blogin ohjeiden tekeminenkin. Ehkä vielä piirun verran tarkempaa, mutta työ siinä missä muutkin.

Aikaa kirjan kirjoittamiseen tuli vähän yllättäen. Kun yhtäkkiä tajusin olevani työtön, tiesin myös heti kuinka tulisin sen ajan käyttämään. En tiedä olisiko minulla ollut aikaa ja energiaa tehdä kirjaa normaalin päivätyön ohessa, tuskin olisi. Ei ainakaan siten, että olisin pitänyt vielä blogia siinä rinnalla.

Te olette lähettäneet oivallisia kysymyksiä kirjaan liittyen, ja tässä niihin myös vastauksia. Tekstin lopussa on myös ohjeet Neulekekkerit-kirjan arvontaan!

Kustannussopimus

Itse olin tehnyt valmiiksi parikin eri sisällysluetteloa mahdollisista kirjan aiheista. Minulla oli myös kuvia, sekä olin tehnyt pari ehdotusta jo kansikuvaksi. Mietin jonkin verran eri kustantajien eroja, sekä siitä mitä itse saisin eri kustantamoilta. Käsityöalalla Otavan Moreeni on suuri toimija, mutta itse olin tykästynyt hieman enemmän muiden kustantamoiden kirjojen ulkonäköön. Siksi otin ensimmäisenä yhteyttä Tammen kustantajaan.

Lopulta aikaa kustannussopimuksen allekirjoittamisesta ja kirjan saapumisesta kauppoihin kului noin vuosi. Ensin syksyllä kirjan mallit kulkivat siinä muiden juttujen ohella mukana, pienenä salaisena projektina.

Talvella oli viikkoja, jolloin tein vain ja ainoastaan pelkkää kirjaa, järjestelin testineulontoja ja uskalsin jopa kertoa lukijoillenikin mitä olen tekemässä. Keväällä taas saattoi kulua viikkoja etten ajatellutkaan kirjaa, samalla kun se kiersi oikoluvuissa tai taittajan pöydällä. Omiin töihini kuului kuitenkin tehdä korjausehdotuksia, muuttaa tekstejä oikoluvun jälkeen ja suunnitella taittoa taittajan kanssa.

Mistä ideat ja mallit kirjaan?

Haluaisin sanoa, että ideat malleihin lähtee luonnosta, ulkoa tai heinäpelloilta. Todellisuudessa ideani tähän kirjaan lähtivät lasten toiveista, erilaisista neulekokeiluista, langoista ja niiden yhdistelmistä.

Minulla saattoi esimerkiksi olla tietty idea excelöitynä ja valmiina sisällysluettelossa. Kun tuli aika neuloa sitä, saattoi idea kuitenkin muuttua paljonkin puikoilla ja matkan varrella. Osaksi kuuntelin käyttäjien toiveita, muokkasin ideoita työn edetessä ja osan varsinkin asusteista tein aika pikaisella aikataululla.

Tärkeintä minulle oli tehdä käyttökelpoisia ja pitkään käytettäviä lastenvaatteita. Osa neuleista meni kirjan lapsimalleille käyttöön, ja osa jäi käyttöön omille lapsilleni.

Mieluisinta kirjan tekemisessä

Minulle mieluisinta oli toki uusien neuleiden suunnittelu, neulominen ja valokuvaaminen. Tehtiin lasten kanssa pari kolme kuvausretkeä, järjestin parit kuvauspäivät ystävien lasten kanssa ja toisaalta kuvailin myös kaikkea muutakin. Kuten kirjan kuvista näkyy.

Tärkeintä oli pitää kuitenkin erikseen omat kuvat ja kirjan kuvat. Käsittelin kaikki kuvat vasta aivan lopuksi, kun olin ensin päättänyt mitä kuvia käytän ja mitä en. Järjestelin kuvat kansioittain, jotta pystyin myös vaihtelemaan niiden järjestystä nimeämällä kansiot uudelleen.

Miten kirjasta saa kokonaisuuden ja miten pitää asiat hallinnassa?

Ennen kirjan kirjoittamista olin juuri lukenut Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-kirjan. Sieltä mieleeni oli jäänyt vinkit kirjan kirjoittamiseen ja excelöintiin. Onneksi aiemmassa työssä minä olin jo sen verran tottunut excelöintiin, että kirjan suunnitelman tekeminen sillä tuntui jo aika luonnolliselta.

Tärkeintä oli muistaa, että en kirjoittanut kirjaa. Kirjoitin ohjeita ja kappaleita. Jokainen yksi kerrallaan.

Olin siis tehnyt suunnitelman exceliin jokaisesta ohjeesta ja kappaleesta. Hahmottelin vähän mitä kokoja neulon ja kenen päällä ne kuvaan, jotta sain kirjaan vähän kaiken kokoisia ja ikäisiä lapsia. Kun malli oli neulottu ja ohje kirjoitettu, muutin exceliin värikoodeja kyseisiin kohtiin. Näin pystyin hahmottamaan koko ajan miten paljon tulee tehdä, ja samalla värikoodeilla vähän myös hahmottelin mitä neulon ja missä kuussa.

Eli tärkeintä oli tehdä suunnitelma jokaiselle kuukaudelle. Ihan näin orjallisesti en tietenkään pystynyt sitä noudattamaan, mutta toisaalta se antoi tilaa tehdä juuri aina yhden mallin kerrallaan. En siis mielessäni tehnyt kirjaa, tein vain kasan malleja ja ohjeita.

Vasta sitten ihan lopuksi kun kaikki oli jo testineulottu, kuvattu ja omissa kansioissaan, tein väliotsikot, mietin missä järjestyksessä mikäkin ohje tulee kirjaan ja mitä tulee mahdollisesti ohjeiden väliin. Lopulta järjestelin kansiot lopulliseen järjestykseen, josta taas taittajan oli helppo poimia hänen mielestään sopivimmat kuvat kirjaan.

Taittajana toimi ystäväni Kiira Mene Creativelta. Ilman tätä saumatonta (!) yhteistyötä kirja ei olisi onnistunut läheskään näin hyvin. Kokenut taittaja näki kokonaisuuden huomattavasti paremmin kuin teksteille sumentunut oma pääni, ja toisaalta hän näki myös kuvien sommittelut paremmin. Joihinkin kuvien järjestykseen pyysin toki muutoksia, mutta kokonaisuudessaan taittajan rooli on kyllä todella suuri kirjan kokonaisuuden kannalta. Kiitos siis Kiiralle!

Neulekekkerit myynnissä

Kirjan mallit löytyvät nyt myös Ravelrystä. Käy tykkäämässä omista suosikeistasi, merkitse niihin töitäsi ja valmiita kuvia. Syyskuussa järjestän myös #neulekekkerit yhteisneulonnan kirjan mallien pohjalta. Lue ohjeet tästä.

Neulekekkerit-kirjaa voi siis ostaa nyt kirjakaupoista, Mehukekkerit verkkokaupasta ja toivottavasti myös mahdollisimman monesta marketista ja lankakaupastakin. Itse myyn myös kirjoja yritykseni kautta, ja niitä voi ostaa minulta livenä ainakin seuraavista paikoista:

Neulekekkerit arvonta

Nyt on siis luvassa ensimmäinen Neulekekkerit-kirjan arvonta! Arvon yhden signeeratun Neulekekkerit-kirjan kaikkien arvontaan osallistuneiden kesken. Osallistu arvontaan vastaamalla alle kommentteihin kysymykseen:

Minkä mallin/ohjeen haluaisit neuloa Neulekekkerit-kirjasta?

Kirjan kaikki mallit näkyvät Ravelryssä.

Arvonta-aikaa on 8.9-22.9 klo 22:00 saakka. Arvonta suoritetaan 23.9, ja voittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Kun siis jätät kommentin, muistathan jättää myös sähköpostiosoitteesi. Osoite ei näy muille, eikä sitä tulla käyttämään muihin tarkoituksiin.

Mikäli voittajaan ei saada yhteyttä viikon kuluessa arvonnasta, arvotaan kirjalle uusi voittaja. Onnea arvontaan!


Similar Posts

81 Comments

 1. Rae kaarrokepaita sopisi meidän ipanoiden vaatevalikoimaan ja pipomalleista testaisin varmaan useampaakin, kummipojalle on tullut tehtyä jo monta vuotta putkeen pipo joululahjaksi ja perinne toivottavasti jatkuu. 😊

 2. Ensimmäiseksi puikoille pääsisi ehdottomasti pilke villahousut ja hiutale villapusero 🙂

 3. Luulen, että Routa-villapaita pääsee puikoille, kun sopivaa lankaakin löytyy jemmasta.

 4. Suova-pipo ja villahousuja ja paito ja ja ja 😁 aivan ihania ohjeita ❤️

 5. Hiutale villapaidan, aloin neuloa kun olin kymmenen vuotias ja tein täyttäpäätä jo tähtikuvio neulepaitoja, suunnittelin itse myös malleja joista tulikin myöhemmin hittejä jonkun toisen tekeminä.

 6. Jos osaisin neuloisin Kuiske villapaidan 🙂 Olipa kyllä ihania ohjeita useampi ja kivoja värejä.

 7. Kuiske villapaita näyttää ihanalta! Ehkä se pääsisi ensimmäksenä puikoille ja myöhemmin kummitytön joululahjapakettiin 😊

 8. Haluaisin neuloa paksun raglanvillapaidan kummi-pojalleni.

 9. Raisa-villahousut! Tukuwoolin ihanat värit ja sopivan ohut lanka.

 10. Kaarrokeneulepaitoja olen jo pitkään ihaillut. Sellaisen haluaisin itse neuloa tämän kirjan ohjeella.

 11. Nuoskalle olisi käyttöä tulevana talvena. 🙂

  Ihania ohjeita! Ja vielä kaiken lisäksi saumattomina!

 12. Kätkö neulehuppari tyttärelle, kuiske ja hiutale paidat sopisivat pojille. Pakko myöntää mutta kaikki mallit olisivat kokeilun arvoisia! 😊

 13. Suova-pipon ihan ekana! Myös monet paidat ja villahousut tulisi tarpeeseen.

 14. Ensimäisenä varmasti villspöksyt tytölle kun niitä tulee harvemmin kyllä tehtyä! Villapaitoja niin paljon ettei kerkeä edes pitämään.

 15. Ihania ohjeita <3, Muhku pipo varmasti pääsisi työn alle ihan ensimmäisenä. Sen jälkeen lapsille neulehuppari ja paita.

 16. Muhku-pipo näyttää oikein söpöltä joten siitä voisi olla hyvä aloittaa 😊

 17. Viola mekko ja pitkästä aikaa itselle sukat Vino -mallilla 😊

 18. Todella paljon kiinnostavia ohjeita, mutta ensimmaisenä kokeilisin Suova-pipoa 😍

 19. Monta hyvää ja kaunista ohjetta, mutta ensiksi puhti-lapaset ja viola-mekko.

 20. Villahousut ainakin, mutta kaikki pipo-ohjeetkin näytti ihanilta! 😊

 21. Haluaisin tehdä Kuiske-villapaidan. Näyttää mukavalta ja pehmoiselta.

 22. Rihma-pipo on sellainen, johon ihastuin eniten heti ekalla selaamisella ja sitä ihastelen edelleen. Kaikki ohjeet ovat kauniita ja kiinnostavia ja itse kirja mielenkiintoisen oloinen!

 23. Hiutale villapaita, kaikki villahousut ja beanie pipo….kauniita olet tehnyt. Kiitos❤

 24. Varmaankin Kätkö-neuletakki lähtis ekana puikoille, vaikka kyllä nuo asusteetkin houkuttaa, ja nyt kun syksykin alkaa viilenemään :).

 25. Hei!

  Ihana kirja! Haluaisin neuloa lapselleni Raisa -villahousut ja Hiutale -villapaidan talven varalle. ❄️❄️❄️

 26. Aloittaisin Nietos -tuubihuivista ja sitten seuraavaksi Kuiske-paita ja sitten.. 😀

 27. En itse osaa neuloa, mutta jos voittaisin, lahjoittaisin kirjan siskolleni ja äidilleni, joista varsinkin jälkimmäinen on himoneuloja. Toivoisin hänen/heidän innostuvan esim. Pilke-neulehousuista ja Kätkö-neuleesta niin paljon, että saisin jompaa kumpaa omillekin lapsilleni. 😅

 28. Pipot Liisa ja Muhku tulisi ainakin tarpeeseen. 🙂 Kauniita ja ajattomia malleja kaikki.

 29. Mun oma suosikki on Hiutale-villapaita, mutta koska lapseni ei valitettavasti ole villapaitojen ystävä, näistä neuloutunee todennäköisimmin Hehku- tai Eripari-lapaset. Tykkään kyllä myös villahousuista, saisinkohan ne myytyä tolle tokaluokkalaiselle… Joka tapauksessa kiva, että on isompiakin kokoja!

 30. Ekana neuloisin itselleni Liisa-kirjoneulepipon ja sitte alkaisin pähkäillä, minkä villapaidan tai -takin teen kullekin kummilapselle. Ihana kirja – onnea hienosta teoksesta!

 31. Kauniita malleja kaikki. Ekaksi neuloisin Kuiske villapaidan.

 32. Nietos tuubihuivin neuloisin ekana. Näyttää ihanalta kirjalta 🙂

 33. Onneksi olkoon kirjasta! Sain Tammelta arvostelukappaleen ja olen sitä tässä lueskellut ja vähän jo kuvaillut postaustani varten. Saumattomat neuleet ovat paras keksintö ikinä ja tykkään kovasti siitä, minkälaisia ohjeita olet kehitellyt niihin. Kiva oli lukea vinkkejäsi kirjan tekoa varten; tämä oli erittäin hyödyllinen postaus. Mukavaa syksyn jatkoa! t. Teresa/Craft Candidate -blogi

 34. Helpompi ois ehkä sano että mitä EI haluaisi neuloa.. Tai ei sittenkään, haluan neuloa ne kaikki. Mutta ensin Kätkö-huppari, Nietos-tuubihuivi,Vieno-frillamekko, Junasukat..

 35. Olet tehnyt todella upeita, onnittelen. Muhkupipot molemmille pojille teen nyt ensin, sitten eriparilapaset.

 36. Villasukat lapselle tai junasukat – pieni käsityö, jolla voisi muistaa raskaana olevaa kaveria.
  Kun on tehnyt aikuisten neuleita, lasten neuleiden mitoitukset ja silmukkamäärät ovat unohduksissa.

 37. Kuiske-villapaita 😍 Pipot ja huivit myös ihania. Lainasin kirjan kirjastosta, olisi mukava voittaa omaksi 😊

 38. Varpaista ylöspäin neulottavat sukat on olleet opettelulistalla jo kauan,joku sukkamalleista ois siis ekana puikoilla.

 39. Aloitan Routa-paidasta, koska olen aloittelija. Haluan kuitenkin tehdä monta muutakin ohjetta kirjasta.

 40. Eripari-lapasia neuloisin miehen siskonlapsille joululahjaksi. 😍 Onnittelut vielä tätäkin kautta hienosta kirjasta!

 41. Kansikuvan hempeän vaaleanpunainen huivi olisi ainakin se, jota kokeilisin. Rakastan erilaisia pintaneuleita ja tuo näyttää kivalta.

 42. Niin monia ihania ohjeita, etten itse osaisi valita. Lapsi valitsi mieluisimmaksi malliksi Trio-neuletakin joten sillä lähdetään liikkeelle. 🙂

 43. Muisto-neuletakki olisi juuri se mitä tarvitsisin vanhan tilalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.