| | | |

Ommel 2019, ompelijan festarit

Viikonloppuna ompelijaharrastajat ja ammattilaiset ovat kokoontuneet suurin joukoin Espooseen. Toista kertaa järjestettävät Ommel-festarit olivat entistä suuremmat, ja minä pidin siellä myös kurssin.

Olen seurannut ompelijoiden tapahtumia ja yhteisöllisyyttä pitkään, ja on aivan mahtavaa että festarit saivat vakiinnuttua paikkansa tässä yhteisössä. Oikeastaan tämähän tästä vasta paranee, sanokaan minun sanoneeni.

Tälläkin kertaa Espoon Opinmäki täyttyi siis lähes täyteen innokkaista ompelijoista. Laneilla oli noin 100 ompelijaa koko viikonloppuna, kurssit olivat mukavasti osa täynnä, ja esimerkiksi rintaliivikurssilaiset ompelivat kahtena päivänä pitkät päivät liivejä itselleen omien mittojen mukaan. Mukana oli myös kursseja lapsille, kaavanmuokkausta ja piirtämistä, ulkovaatteiden saloja ja minä pidin tosiaan kolmen tunnin valokuvauskurssin. Kaikille siis jotain!

Suurin positiivinen yllätys tänä vuonna oli ulkomaiset myyjät. Niitä tuli lähinnä Ruotsista, ja aivan mahtavaa että heitä saatiin mukaan myös tälle puolelle merta. Ja jos nyt pitäisi veikata tämän vuoden ompeluhittiä, niin erilaiset nauhat, Suomessa painetut puuvillat ja juuri tuo alusvaatteiden ja jalkineiden ompelu ovat kovassa huudossa.

Lisäksi myynnissä oli toki ompelukoneita, tarvikkeita, nahkaa, koulutusta ja kaavoja. Kaavamyyjiä oli jopa niin paljon, että mietin mahtuuko sille sektorille kuinka monta uutta vielä sekään. Lisäksi messuilla julkistettiin parikin uutta kaavakirjaa (NuppuPrintin Nuppunen ja Hellinin Girl Trip), joista toinen on tulossa arvosteluun ihan piakkoin. Niin ja kolmaskin oli nähtävillä ja ennakkotilattavissa (Namedin Uuden kaavan mukaan). Kiitin siis onneani, että vuosi sitten valitsin oman kirjani teemaksi yllättäen kuitenkin neulomisen.

Minulle päivän festarimeno meni vähänkin liian nopeasti. Jäin ihanan monta kertaa suustani kiinni tuttujen ja ystävien kanssa, pidin tosiaan kurssin, näin bloggaajakollegoita ja sain jopa kierrettyä myyntikojutkin ostosten toivossa.

Omaan ostoskassiini kertyi hävettävän (ihanan) vähän kankaita. Pohdin pitkään boxerikuminauhojen ostoa, mutta lopulta kun mielessä ei ollut selkeää mielikuvaa mallista tai ompelun lopputuloksesta, päädyin jättämään nauhat ostamatta. Sen sijaan löysin Nappinjan pisteeltä niin puuvillaista double gauzea (siis harsokangasta) kuin pellavaviskoosiakin. Molemmat ovat olleet toiveissani jo kevään, ja yksivärisiä lähdin vähän kuin hakemaankin. Lisäksi sain palan Ommel-festareiden kuosikilpailun voittajakangastakin. Lapset tilasivatkin siitä itselleen heti kesämekkoja ja paitoja.

Mitä Ommel-festareille lisää?

Nyt kun festarit näyttävät löytäneen oikean paikkansa ompelijoiden sydämistä, mitä kaipaisit sinne vielä lisää? Tätä minulta kysyttiin lauantaina, mutta en oikein osannut vastata mitään järkevää.

Ehkä Neulefestareiden hengessä joku yhteinen Ommel-mekkokaava, ja kaikkien kaavasta ommelleiden yhteiskuva? Aina kaiholla itse katson sitä hienoa yhteisöllistä neulomista Neulefestareilla, ja yhteinen Ommel-kaava jäi siis vielä kaihertamaan. Se voisi olla päähine, mekko tai vaikka huivikin.

Toisaalta myös kangastilkkujen kierrätyspaja olisi loistava lisä. Eli voisi tuoda omat tilkut kierrätykseen, ja samalla voisi ehkä penkoa pieniä muiden tuomia tilkkuja. Toki tämä ei sovi niin hyvin myyntitapahtumaan, mutta ehkä kierrätyskeskuksen kautta joku kankaiden keräys?

Kävitkö festareilla, ja mitä jäit vielä kaipaamaan? 😉

Omat messutuliaiset

Similar Posts

8 Comments

 1. Itse en ollut messuilla, mutta aika moni siellä käynyt tilkkukaveri jäi kaipaamaan tilkkukankaiden myyjiä. Tilkkuilijat(kin) ovat aikamoisia kangashamstereita 😉

  1. Kyllä, näitä olisin muuten itsekin kaivannut! Edes yksi tai kaksi, mutta ei näkynyt nyt ollenkaan. OIkeastaan kaipasimme näitä jo viime vuonna.
   Mutta hei, koostan tästä nyt jonkinlaisen toivelistan järjestäjille ensi viikolla 🙂

  2. Ei ollut tilkkukankaita myynnissä,vaikken itse tilkkuile.Mutta siellää oli Tilkkukillan upea tilkkunäyttely,isot päviäpeitot roikkuivat 2. kerroksen kaiteelta alas vieden meluakin vähän pois.

 2. Neulefestareilla yhteiskuvataan paljon ihan ns epävirallisia yhteiskuvia, muutakin kuin virallinen festarihuivi. Esim monet suunnittelijat ilmoittaa ajan ja paikan kun kuvata heidän neuleitaan ym ja näitä taitaa tulla ihan spontaanistikin. Eli vois vaikka joku kangasfirma ottaa kopin ja ehdottaa etukäteen yhteiskuvaa heidän kankaista tehdyistä vaatteista tms.

  Iltabileet ois kans kova!

  1. Tämä on muuten totta, yhteiskuvia on tosiaan paljon muutenkin kuin vain virallisen ohjeen taholta. Ne tuovat yhteisöllisyyttä lisää todella paljon. Mä teen näistä koosteen ja lähetän palautteen, toki muuten palautetta voi antaa kaikki muutkin Ommellisen palautelomakkeen kautta 😉

 3. Minä olisin kaivannut lisää kankaita ja ehkä kaavojakin 10+ pojille. PaaPiilta löytyy kivoja kuoseja nuoremmille, mutta esiteini-ikäiseltä Ommelin valikoimassa oli kovin vähän vaihtoehtoa…

  1. Tämä tuntuu olevan sama haaste monena vuonna. Pitkään oli puutetta aikuisille sopivista kankaista, mutta nyt niitä on alkanut olla jo aika mukavasti. Ehkä esiteini-ikäiset pojat ovat haasteellisia vaatetettavia muutenkin, ja joskus heille yksivärinen tai joku applikaatio tms on se paras vaihtoehto?

 4. Kiva kuulla terveisiä festareilla! Minulla jäi taas väliin, mutta jospa ensi vuonna pääsisin.. Valokuvauskurssi olisi houkuttanut mua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *