| | |

Minä itse vai ammattilainen?

Opiskeluajoista lähtien pyörin pitkään kaupoissa tai markkinoilla yleensä ostamatta mitään. Perustelin usein “osaisin itsekin tehdä tuon”-lauseella, mutta todellisuudessa harvoin kuitenkaan tein. Tämä lievitti toki ostoshysteriaa, ja sai jo silloin pohtimaan mitä kaikkea oikeasti tarvitsen.

Vaatepuolella olen ommellut lähes kaikkea. Vaikka ostammekin kaupasta tai kirpputoreilta ulkovaatteet käytettyinä, välillä pohdin yhä niidenkin ompelemista. Riittäisikö oma kärsivällisyys, tai jostain takaraivosta löytyvä ammattitaito?

Omakotitaloon muuttaessamme olemme opetelleet yhtä sun toista. Maalaamme ja tapetoimme itse, olemme testanneet vähän kaikkea kasvimaan hoidosta lähtien omatoimisesti, ja toisaalta lähdinpä yrittäjäksikin ilman suurta ennakkokokemusta.

On kuitenkin asioita, joissa luotamme ammattilaisiin. Lapset saavat soitinopetusta ammattilaisilta, leikkautan hiukseni nykyään parturissa ja huollatamme hampaamme hammaslääkärissä. Kun tuli aika pohtia lattiaremonttia yläkertaan, emme kertaakaan edes pohtineet tekevämme sitä itse.

Joskus itse tekemällä säästää. Useimmiten kuitenkaan ei, sillä jo tarvikkeet ja eri välineet maksavat. Pienen asian korjaaminen ammattilaiselta sujuu käden käänteessä, kun itseltä sen hoitamiseen menee monta päivää. Vaikka google on täynnä ohjeita, täytyy ne silti sieltä löytää ja lukea. Ne pitää ymmärtää, vuokrata ehkä välineet, hakea ja palauttaa ne työn jälkeen.

On myös valittava ajankäytölliset haasteet. Haluatko elää remontin keskellä monta kuukautta, vai maksatko siitä että saat sen ohi noin viikossa? Tai haluatko purkaa monta kertaa, vai seurata testineulottua ja hyväksi todettua ohjetta?

Olen siis itsekin ollut pitkään tee-se-itse-tyyppi. Nyt meillä on kuitenkin yläkerran lattian kimpussa ihan alansa ammattilaiset. Minä taas yritän myöntää olevani tekstiilialan ammattilainen. Olen ollut sitä jo vuosia, mutta miten se onkaan niin vaikeaa myöntää sitä ääneen?

On toki hetkiä, jolloin itse tekemällä ehkä säästää, tai pääsee hommaan nopeammin. Kannattaa kuitenkin harkita missä se raja menee, ja milloin ammattilaisen palkkaaminen tulee oikeasti edullisemmaksi, tai ainakin nopeammaksi.

Minun rajani menee siis näköjään puutöissä. Missä sinun rajasi menee?

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.