| | | |

Lankku- tai parkettilattian hionta, vahaus ja sävytys

Yläkerran aula, päällä laminaatti
Alla mäntylankku

Jo yli kaksi vuotta sitten talokaupoilla kierrellessäni minulle kävin nopeasti selväksi, että halusin kodin jossa on paljon puupintoja. Tämän kodin ilmeessä ihastuin toimivaan pohjaratkaisuun, maalattuihin puupaneeleihin ja yläkerran parkettilattiaan. Minua kiehtoi ajatus parkettilattian hiomisesta ja uudelleen sävyttämisestä, jota olin pohtinut jo edellisessä asunnossammekin.

Talossa on tehty paljon remontteja, osa ei niinkään viimeistellysti. Lattian osalta alakerrassa on siis parketin päällä myös laminaatti, mutta yläkerrassa laminaatti oli asennettu vain yläkerran aulaan. Näimme ja koimme siis makuuhuoneissa puulattian tunnun, joka ihastutti ja lämmittää yhä.

Mikä lattia omaan kotiin

Kaksi vuotta kypsyttelimme ajatusta lattian uusimisesta. Samaan aikaan sain myös tikkuja varpaisiin pariinkin otteeseen työhuoneeni lattialta, siitä kuluneimmasta kohtaa puulattiaa. Minua myös ärsytti todella kellastunut pinta, sekä aulassa parketin päällä ollut laminaatti. Samaa laminaattia on kyllä myös koko alakertakin täynnä, mutta ajattelimme testata lattian hiomista ensin yläkertaan.

Kun syksyllä lapset alkoivat toden teolla pyytää omia huoneitaan, laskimme säästötilimme varat ja pyysimme tarjouksia. Saimmekin niitä, sekä paljon eri vaihtoehtoja lattian huoltoon.

Ensinnäkin sain kuulla, että lattia ei ollutkaan parketti. Alkuperäinen omistaja oli asennuttanut peräti lankkulattiat, eli paksun täyspuisen mäntylattian. Kiitos heille, sillä sitä on ilmeisesti mitä parhain huoltaa ja sävyttää uudelleen.

Alkuperäinen 90-luvulla asennettu lattia

Lattian hiominen

Viikko sitten purimme yläkerran aulan päälle asennetun laminaattilattian. Alta paljastui yhtä keltainen lattia kuin muistakin huoneista, mutta samalla myös aivan erilainen lämpö, mitä siinä oli aiemmin ollut. Puhdas puu tuntuu siis luonnollisen lämpimältä, toisin kuin laminaatti.

Me siis päätimme luottaa puulattian hiomisen ja sävyttämisen ammattilaisten käsiin. Tyhjensimme yläkerran, poistimme listat, kynnykset ja väliovet, ja muutimme viikoksi alakertaan.

Ensimmäisenä päivänä puulattia hiottiin. Jo sen jälkeen lattian ilme muuttui täysin. Jo pelkkä keltaisuuden hävittäminen teki siis ihmeitä, ja siinä vaiheessa olisin hyväksynyt lattian jo melkein sellaisenaankin.

Oikeilla koneilla ja työvälineillä lattian hiomiseen ei mennyt kovinkaan kauaa, alue on noin 50-60 neliötä. Suojasimme ylä- ja alakerran välissä olevan portaikon, sekä yläkerran aulan näkymän alakertaan. Itse tein töitä alakerrassa, mutta muita huonekaluja ei tarvinnut suoja pölyltä, sillä sitä ei juuri tullut.

Kesken hiomisen, reunoilla vielä vanhaa pintaa
Heti hiomisen jälkeen
Hiomisen ja lipeän jälkeen

Lattian lipeäkäsittely ja vaalennus

Seuraavana päivänä lattialle levitettiin lipeä. Lipeä avaa puupinnan ja estää puuta kellastumasta. Pelkällä hionnalla ja sävyttämisellä saatu pinta ei siis kestä vaaleana tai valkoisena niin pitkään, mitä se kestää lipeäkäsittelyn jälkeen.

Lipeäkäsittelyn voi tehdä joko ilman sävytystä, tai vaalealla sävytyksellä. En ole täysin varma kumpi meille valittiin, veikkaan vähän sävytettyä versiota. Ja ennakkoluuloistani poiketen tämä työvaihe ei edes juurikaan haissut!

Lipeän jälkeen

Lattian sävytetty öljyvahaus

Kun lipeä oli kuivunut vuorokauden, lattiaa hiottiin kevyesti uudelleen ennen öljyvahausta. Toiveenamme oli kuultavan vaalea lattia, josta saisi kyllä näkyä puun syyhyt. Valinta oli todella vaikea, vaikka saimme kyllä myös näytepalan toiveidemme perusteella. Kun vertasin sitä keltaisen ruskeaan lattiaan, tuntui aivan uskomattomalta, että samasta lattiasta voisi saada niin vaalean pinnan ilman peittävää maalausta.

Valitsimme vaalean sävyn, emme siis kuitenkaan täyspeittävää. Toivoimme lisäksi lattiasta mattapintaista.

Lattialle tehtiin kaksi öljyvahausta, ja niiden välissä pidettiin vuorokauden kuivumisaika. Tämä oli se pahin osuus, sillä pari tuntia öljyvahauksen jälkeen talossa haisi todella pahalle. Tuuletimme siis paljon, ja monta päivää annoimme talon ilmastoinnin käydä täysillä. Nukuimme kuitenkin alakerrassa nämäkin yöt.

Yhden öljyvahauksen jälkeen

Puulattian huoltaminen

Nyt lattia saadaan vasta kohta kunnolla käyttöön. Saimme kuitenkin lattian huoltoa varten öljysaippuan. Sillä on tarkoitus pestä lattia noin kerran tai pari vuodessa, jotta pinta pysyy hyvänä ja vähemmän liukkaana. Lattiat sietävät kyllä vähän vettä ja kestävät varmasti hyvin tavallista elämää.

Lattian öljyvahaus tulisi tehdä uudelleen noin 5 kuluttua, jonka jälkeen sen tulisi kestää hyvänä vielä ainakin noin 10-15 vuotta.

Hionta ja vahaus itse, vai ammattilaisen avulla?

Kuten sanoin, en tiedä itse lattioista mitään. Saimme kyllä purettua vanhan laminaatin pois, irrotettua listat ja ovet yms. Mutta emme varmastikaan olisi osanneet käyttää oikeita laitteita lattian hiomiseen samalla tavalla ja nopeudella, miten se sujui ammattilaisilta. Lisäksi hionta oli tosiaan pölytön eli pystyimme hyvin elämään talon alakerrassa samaan aikaan, vaikka yläkerrasta on täysi näkyvyys olohuoneeseen.

Nyt haaveilen jo samasta remontista koko alakerran lattioillekin. Tämä tietäisi kuitenkin ainakin viikon tai kahden poissa olemista. Lisäksi taisimme käyttää remonttisäästömme lähes tyhjiin, joten ihan heti lähiaikoina uutta lattiaremonttia ei ole näköpiirissä.

Kuivumisen ja kahden öljyvahan jälkeen

Hiotun ja vahatun lattian lopputulos

Halusin siis puun näkyvän lopputuloksessa, mutta selkeästi myös vaaleamman pinnan. Lopulta sain nämä molemmat. Sain samalla myös hieman mökkimaista tuntua yläkertaan. Siellä näkyy nyt oikeasti kunnon puulattia kaikissa huoneissa, ja siihen törmää jo portaiden yläpäässä. Tuntu on todella lämmin, ja uskon että vaaleilla listoilla tämä tulee korostumaan vielä lisää.

Lisäksi vaaleat lattiat tuovat selkeästi lisää valoa huoneisiin. Uskon, että käytössä tulen rakastamaan lattiaa yhä enemmän ja enemmän. Nyt seuraavaksi vuorossa on seinien tapetointia, listojen maalausta ja muuta pikkuhommaa ennen kuin voimme muuttaa kokonaan takaisin yläkertaan.

Kiitos monimuotoinen puu ja lankkulattia, sekä suuri kiitos ammattilaisille!

Meillä lattian teki siis Parketti Suvala.

Similar Posts

4 Comments

 1. Hienolta näyttää! Meillä vanhat 30-luvun lattiat ovat suopakuuratut ja myös yhden huoneen uuteen puulattiaan teimme suopakuurauksen. Lattia on mukavan lämmin jalalle ja kaunis. Lattiaa hoidetaan suopakuuraamalla ja se patinoituu ajan myötä kauniimmaksi ja kestävämmäksi.

  1. Hienoa! Kuulin tuosta suopakuurauksesta myös jo sen jälkeen kun homma oli melkein valmis, ja se jäi kiinnostamaan itseäni. Saako siinä sävytettyä lattiaa, vai onko se aina ns aidon värinen? 🙂

   1. Meillä on ihan tavallista pellavaöljysuopaa, jolla siis pestään/käsitellään lattiaa aina uudelleen. Katsoin Domus classican sivuilta, että sävytettyäkin suopaa on tullut markkinoille. Luulisin, että tämä ei tee lattioita kuitenkaan valkoiseksi, mutta säilyttää puun vaalean sävyn. Voi olla, että lattiaa voisi sävyttääkin, mutta en ole perehtynyt.

    https://www.domusclassica.fi/tuote/pellavaoljysuopa-valkoinen/860-074-13/

    Me teimme yhteen remontoitavaan huoneeseen uuden lattian kierrätetyistä,lakatuista mäntylaudoista. Lakattu, kellastunut mäntylattia ei ole oikein mieleemme, joten hioimme lattian ja sen jälkeen suopakuurasimme lattian. Puu ei kellastu samalla tavoin kuin lakattu lattia ja on ihanan lämmin. Eron huomaa esimerkiksi maalattuunkin lautalattiaan hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *