-Supersuositut käsityöohjeet

Vanhasta neuleesta kierrätetty lanka

Tavallisesta sileästä langasta neulottu lanka on käyttökelpoinen usein todella pitkään. Varsinkin laadukas villa kestää myös purkamisen ja uudelleen neulomisen, kunhan vain tietää siihen helpot niksit. Suurin haaste on kiemurainen lanka, mutta onneksi siihenkin löytyy ratkaisu!

Neuloin joku vuosi sitten lapselle pipon, joka on käynyt jo pieneksi. En ollut neulonut vuosiin palmikoita, ja kehittelin parin eri palmikon yhdistelmästä lapselle käsinvärjätystä langasta kauniin ja pehmeän pipon. Joko lanka tai kärsivällisyys loppui kavennuksia tehdessä, joten niistä tuli hitusen liian tiukat, ja pipo nousi aika usein korvien yli.

Nyt pipo on kaikesta huolimatta jo muutenkin liian pieni lapselleni. Ajattelin neuloa siitä siis jotain muuta, uutta ja käyttökelpoista. Ainoa vaihtoehto saada uutta, on toki purkaa vanhaa.

Vanhaa ja käytettyä kiemuraista lankaa on kuitenkin ikävä neuloa, ja siitä on todella haastava saada uutta sileää pintaa. Sen vuoksi suosittelenkin tekemään langasta sileän ennen neulontaa!

Purkaminen

Aloita purkaminen sieltä, mihin olet tehnyt päättelyt. Eli tässä tapauksessa pipo oli lopetettu päälaelle, joten purkaminen oli helpointa aloittaa sieltä. Parhaiten neule siis purkautuu takaisin alkuun päin, ei alusta loppuun. Käytetty neule on myös hyvä pestä ennen purkamista.

 • Aloita selvittämällä päättelylangat nurjalta puolelta. Voit leikata ne pois, mutta suosittelen avaamaan ne kuitenkin neulalla tai ohuen puikon avulla.
 • Mikäli neule on neulottu monella eri langalla, tulee sinun purkaa kaikki päättelylangat myös matkan varrelta.
 • Vedä lankaa lopetuksesta lähtien, ja aloita samalla kerimään lankaa rullalle.
 • Kätevintä on pyörittää lankaa tasaisesti joko oman sormen tai kerintäpuikon ympärille viistosti.
 • Älä välitä, jos lanka on todella käppyrällä. Älä kuitenkaan yritä saada sitä suoraksi liiallisella tiukkuudella tai vedolla, vaan keri lanka löyhästi.

Noin puolessa välissä ota kaveriksi suihkupullo, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Suihkuta lankakerää, jotta lanka saa kosteutta. Älä suihkuta sitä kokonaan märäksi, vaan siten että kosteus tarttuu lankaan vähän. Anna vaikuttaa.

Jatka kerimistä, ja keri lanka loppuun. Suihkuta vielä lopuksi vettä kerän ympärille, jotta lanka saa vähän kosteutta. Pian huomaat, että kaikki mutkat ja langan kiemurat ovat sileytyneet!

Anna langan kuivua vapaasti ja neulo langasta uusi käytettävä tuote!

4 thoughts on “Vanhasta neuleesta kierrätetty lanka”

 1. Enpä ole ajatellut kosteuttaa kiharaista lankaa suoraan kerälle, oma konsti on ollut iso vyyhti veteen ja sitten valumaan, toimii sekin, useamman työvaiheen jälkeen. Irmeli

  Vastaa
  • No näin minäkin sen järkeilin aluksi, kunnes tajusin että se vesi toimii pieninä määrinä suihkutettunakin. Siksi päätin kokeilla näin, ja toimiihan se 🙂

   Vastaa
 2. Just vähän aikaa sitten suoristelin purkulankoja kostuttamalla. 🙂 Helppo niksi ja toimii. Sai sekin patalapuntekele, joka ei koskaan saanut toista puolta, uuden elämän.

  Vastaa
  • Loistavaa! Tämä on tosiaan yllättävän hyvä pikkuniksi, minkä olisin itse halunnut tajuta jo vuosia sitten. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😉

   Vastaa

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Viikko yhdessä vaatteessa? #lempivaate

Huomasin maanantaiaamun kunniaksi, että eettisen kaupan puolesta toimiva Eetti ry haastoi vaikuttajia mukaan #lempivaate haasteeseen. Tämä on siis ajatus pikamuotia

Kuinka lankavyyhti keritään

  Käsinvärjätyt, itse kehrätyt ja monet laadukkaat langat ovat nykyään vyyhdeillä. Jotta pääsee suunnittelusta itse neulomiseen, pitää vyyhti siis ihan

Raiteet lapaset – Raiteet Mittens

  Pehmeät lapaset kuuluvat syksyyn. Kun lapanen istuu käteen sopivasti, on sillä helppo pyöräillä, kulkea käsi kädessä syksyn lehtien kahistessa

Mustatorvisienipiirakka

  Olemme tänä syksynä päässeet kerran sienestämään. Olisimme varmaan saapuneet siltäkin reissulta tyhjin käsin kotiin, ellei lapsi olisi löytänyt suurta