| | | | |

Kuivatut omenat, helppo ohje!

 

Monilla on näin syksyisin suuri mietintä mitä kaikkea oman pihan (tai naapurin, työkaverin tms) omenapuun sadosta oikein tekisi. Hilloa kuluu vain tietty määrä vuodessa, ja mehuasemiakaan ei löydy enää joka pitäjästä. Sen sijaan kuivattuja omenoita voi tehdä helposti ilman kuivuriakin!

Meillä omenapuun sato oli tänä vuonna hitusen rupinen. Toinen pienempi puu teki isoja, mutta mätiä omenoita, ja toinen taas on ollut vauhdissa vasta nyt vähän myöhemmin syksyllä. Sen omenat ovat olleet paikoin hyviä, paikoin todella rupisia. Parhaimmisto on siis käytetty kuitenkin piirakoihin, hilloon ja kuivattu talvea varten.

Lapset harrastavat monta kertaa viikossa, ja tarvitsevat siis pieniä ja yleensä hyvin säilyviä eväitä. Kuivatut omenat ovat hyvä lisä, kera pähkinöiden ja tuoreiden hedelmien tai esim. näkkileivän. Nämä kuivatut omenat syntyvät lähes itsestään, ja suurin työ on omenoiden pilkkominen.

Mikäli kodista ei löydy saunaa, voi tässä käyttää myös uunia. Tällöin olisi toivottavaa, että uunista löytyy kuivatukseen tarvittavat säädöt.

 

Kuivatut omenat

Poista omenoiden siemenkodat joko siihen tarkoitetulla välineellä, tai halkaise omenat keskeltä puoliksi, ja poista molemmilta puolilta siemenkodat.

Puolita omena, ja pilko omena noin 0,5 cm levyisiksi viipaleiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle. Yhdelle leivinpaperille mahtuu noin 4-6 omenan viipaleet. Mikäli haluat omenoihin lisää makua, voit sirotella päälle vielä kanelia.

Kuivata omenoita saunan “jälkilämmössä” noin 2-3 vuorokautta. Sopiva lämpötila on noin 40-50 astetta. Omenat ovat valmiita, kun ne on selkeästi kuivaneita, ja hitusen nahkeita.

Ota kuivatettuja omenoita mukaan retkille tai pakkaa pieniin rasioihin joululahjoiksi!

 

 

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *