-Supersuositut käsityöohjeet

Kuivatut omenat, helppo ohje!

 

Monilla on näin syksyisin suuri mietintä mitä kaikkea oman pihan (tai naapurin, työkaverin tms) omenapuun sadosta oikein tekisi. Hilloa kuluu vain tietty määrä vuodessa, ja mehuasemiakaan ei löydy enää joka pitäjästä. Sen sijaan kuivattuja omenoita voi tehdä helposti ilman kuivuriakin!

Meillä omenapuun sato oli tänä vuonna hitusen rupinen. Toinen pienempi puu teki isoja, mutta mätiä omenoita, ja toinen taas on ollut vauhdissa vasta nyt vähän myöhemmin syksyllä. Sen omenat ovat olleet paikoin hyviä, paikoin todella rupisia. Parhaimmisto on siis käytetty kuitenkin piirakoihin, hilloon ja kuivattu talvea varten.

Lapset harrastavat monta kertaa viikossa, ja tarvitsevat siis pieniä ja yleensä hyvin säilyviä eväitä. Kuivatut omenat ovat hyvä lisä, kera pähkinöiden ja tuoreiden hedelmien tai esim. näkkileivän. Nämä kuivatut omenat syntyvät lähes itsestään, ja suurin työ on omenoiden pilkkominen.

Mikäli kodista ei löydy saunaa, voi tässä käyttää myös uunia. Tällöin olisi toivottavaa, että uunista löytyy kuivatukseen tarvittavat säädöt.

 

Kuivatut omenat

Poista omenoiden siemenkodat joko siihen tarkoitetulla välineellä, tai halkaise omenat keskeltä puoliksi, ja poista molemmilta puolilta siemenkodat.

Puolita omena, ja pilko omena noin 0,5 cm levyisiksi viipaleiksi. Levitä ne leivinpaperin päälle. Yhdelle leivinpaperille mahtuu noin 4-6 omenan viipaleet. Mikäli haluat omenoihin lisää makua, voit sirotella päälle vielä kanelia.

Kuivata omenoita saunan “jälkilämmössä” noin 2-3 vuorokautta. Sopiva lämpötila on noin 40-50 astetta. Omenat ovat valmiita, kun ne on selkeästi kuivaneita, ja hitusen nahkeita.

Ota kuivatettuja omenoita mukaan retkille tai pakkaa pieniin rasioihin joululahjoiksi!

 

 

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.

1 thought on “Kuivatut omenat, helppo ohje!”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Päiväpeitot kierrätysfarkusta

  Lasten kerrossänky on odottanut jo pari kuukautta päiväpeittoja. Lapset saattavat leikkiä sängyissään, tuoda sinne leluja ja lopulta raahata peittojaan

Kaitaliinasta ruukunsuojus

  Minulla on vähän liian monta rautaa tulessa. Viisi keskeneräistä käsityötä, tunteikas työviikko ja juoksuputkikin päällä. Tällä viikolla tekstiilikierrätys vinkkini

Raparperipiirakka Vegaaninen Maukas

Karamellisoitu raparperipiirakka, vegaaninen

Raparperipiirakan helmi löytyy karamellisoidusta sokerista, joka saa makua uunissa raparepereista. Vegaanipohja on helppo ja nopea, ja tämä piirakka maistuu kauravispin kanssa tai ilman!