| | | | | |

Vino merinovillasukat varpaasta varteen

Pinkit sukat ilahduttavat varmasti ketä tahansa. Nämä sukat neuloin äidilleni tästä ihanasta La Fee Fil langasta, josta neuloin kesällä itselleni kullankeltaiset sukat. Niitä onkin pidetty koko talvi putkeen, ja ne ilahduttavat minua edelleen päivittäin. Tästä syystä myös äitini sai nyt samaa sarjaa ihanat pinkit sukat!

Näiden Vino-sukkien erikoisuus on nostetuissa silmukoissa. Etupuolen kuvio on saatu aikaan nostamalla silmukoita neulomatta, kuljettaen lankaa kuitenkin oikealla puolella. Tämä on erittäin helppoa, eikä vaadi mitään erikoista taitoakaan. Sukat on vielä sarjottu neljään eri kokoon, ja lankana voi käyttää mitä tahansa muuta fingerin paksuista sukkalankaa. Tätä La fee fil lankaa löytyy esim. Titityystä. Itse suosin nykyään merinovillaa, joka on sekä pehmeää että lämmintä. Ohje näihin ihanan ohuisiin ja kevyisiin merinovillasukkiin varpaasta varteen löytyy kuva alta. Iloisia neulomishetkiä!

 

 

Ohje Vino sukkiin varpaasta varteen:

Koot: 36/37 (38/39) 40/41 (42/43)

Tarvitaan 1 kerä La Fee Fil sukkalankaa, tai muuta vastaavaa lankaa

Nro 2,5 puikot

Sukat neulotaan magic loop- tekniikalla pyöröpuikoilla, joko yksi tai kaksi sukkaa kerrallaan. Sukat neulotaan varpaasta varteen

tiheys 30 silmukkaa = 10cm

L1 = Neulo silmukka oikein etureunasta, tiputtamatta sitä puikolta. Neulo sama silmukka vielä uudelleen sen takareunasta.

NN2= nosta nurin neulomatta, eli nosta 2 silmukkaa neulomatta, langan kulkiessa silmukoiden edessä oikealla puolella.

 

Luo 8 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin, ja toinen kerros oikein. Oikean kerroksen jälkeen jatka vastakkaiselta puolelta, nostamalla 8 silmukkaa alussa luomistasi silmukoista. Katso ohje esim. täältä. Jos jatkat pyöröpuikoilla neulomista, on sinulla siis silmukat nyt kahdella puikolla. Luo toinen samanlainen aloitus saman kerän sisältä.

Jatka neulomalla L1 aina puikon toiselle silmukalle ja toiseksi viimeiselle. Muut silmukat neulotaan oikein. Eli näin jokaiselle puikolle tulee joka kerros aina 2 silmukkaa lisää.

Sukkapuikoilla neuloessa neulo aina puikkojen 1 ja 3 toinen silmukka sekä etu että takareunasta, sekä puikkojen 2 ja 4 toiseksi viimeinen sekä etu- että takareunasta.

Jatka näin, kunnes sinulla on yhteensä 60, (64), 64, 72 silmukkaa.

Neulo yksi kerros oikein.

Aloita kuvion tekeminen. Neulo kaksi silmukkaa oikein. Neulo NN2, 5 silmukkaa oikein, NN2 ja 5 silmukkaa oikein jne, kunnes jäljellä on puikon lopussa kaksi silmukkaa. Neulo ne oikein. Neulo toinen puikko kokonaan oikein, se jää jalkapohjaan ja neulotaan aina oikein.

Neulo 3o, NN2 ja 5o, NN2 ja 5o ja näin taas puikon loppuun, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo ne oikein. Neulo toinen puikko kokonaan oikein.

Jatka näin, siten että joka kerroksella nostettavat silmukat jatkavat vinoraidan muodostamista. Jatka näin, kunnes jalkapohjan mitta on kärjestä mitattuna 18,5, (20), 21,5, (23) cm.

 

Kantapääksi suosittelen tiimalasikantapäätä. Ohje tiimalasikantapäähän on helppo, ja suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Hyvä video löytyy esim. täältä.

Jokaisen kerroksen alussa silmukat nostetaan nurin neulomatta, ja on tärkeää että silmukkaa nostaessa lanka vedetään hyvin kireälle reikien estämiseksi.  Kun lanka vedetään kireälle, silmukka ”nuljahtaa” ympäri niin, että puikolle puikolle tulee ns. kaksoissilmukka. Kaksoissilmukkaa käsitellään kuitenkin yhtenä silmukkana, eikä sitä saa neuloa kahtena silmukkana.

Jaa pohjan silmukat kahteen osaan, siirtäen silmukat yhdelle puikoille, ja tarkasta että aloitat jalkapohjan jommalta kummalta sivulta. Tätä ei tarvitse tehdä erikseen, jos neulot pyöröpuikoilla, vaan pyöröpuikolla kantapää tehdään puikolle 2. (niitä NN2 kuvioita on tehty puikolle 1)

 1. Neulo ensimmäinen kerros oikein. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo muu kerros tältä puikolta nurin loppuun.
 2. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 3. Käännä työ, kiristä lanka niin että silmukka nuljahtaa ympäri, ja nosta kaksoissilmukka neulomatta. Neulo kerros loppuun oikein, kunnes vastaan tulee edellisellä kerroksella luotu kaksoissilmukka ja käännä työ.
 4. Jatka näitä lyhennettyjä kerroksia näin, kunnes keskellä on jäljellä 1/3 osa koko kantapään silmukoista.
 5. Kantapää näyttää nyt kolmiolta
 6. Neulo yksi kerros kokonaan oikein, eli neulo myös kaksoissilmukat oikein, mutta vain yksi silmukka yhteen kaksoissilmukkaan. Muista neuloa NN2 kuviota toisella puikolla.

  Pidennetyt kerrokset

  1. (oikea puoli) Neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat oikein. Käännä työ.
  2. Tee kaksoissilmukka ja neulo keskimmäisen kolmanneksen silmukat nurin. Käännä työ.
  3. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ.
  4. Tee kaksoissilmukka ja neulo kaksoissilmukkaan saakka oikein, neulo vielä kaksoissilmukka ja sitä seuraava silmukka oikein. Käännä työ. Jatka näin, kunnes kaikki kaksoissilmukat on neulottu loppuun. Jatka tämän jälkeen normaalisti varteen.

 

 

Jatka neulomista molemmilla puikoilla. Voit jatkaa myös NN2 kuviota varteen, tai jatkaa niitä vain niiden vinoraitojen osalta, jotka olet aloittanut. Itse lopetin tässä vaiheessa uusien vinoraitojen aloittamisen, ja jatkoin vain niitä jotka olin jo aloittanut. Jatka niitä siis puikolla 1.

Puikolla 2 neulo 3 cm oikein. Sen jälkeen neulo 2o, jonka jälkeen 1n,1o resoria, kunnes puikolla on 2 silmukkaa. Neulo ne oikein. Toista tätä yhteensä 8, (8), 9, (9) cm.

Jatka samaan aikaan puikolla 1 NN2 kuviota vielä niin pitkään, kunnes vinoraitoja riittää. uusia ei tosiaan kannata enää aloittaa. Minulla vinoraidat loppuivat loppulta noin puoleen väliin resoria.

Heti resorin jälkeen neulo puikon 2 alussa 1o ja L1, ja neulo muut oikein kunnes puikon lopussa on 2 silmukkaa. Neulo 1L ja 1o. Neulo puikko 1 oikein.

Neulo seuraava kerros oikein molemmilla puikoilla.

Neulo puikon 2 alussa 1o ja L1, ja neulo muut oikein kunnes puikon lopussa on 2 silmukkaa. Neulo 1L ja 1o. Neulo puikko 1 oikein.

Jatka neulomista oikein molemmilla puikoilla yhteensä 5- 6 cm resorin reunasta mitattuna.

Neulo vielä 1o 1n resoria yhteenä 2-3 cm molemmilla puikoilla.

Päättele silmukat löyhästi ja päättele langat nurjalle puolelle. Kostuta sukat ja pingota muotoonsa sukkaplokin avulle, tai höyrytä silitysraudalla sukat oikeaan muotoonsa.

 

Similar Posts

2 Comments

 1. Kauniit sukat! Yritin joskus varpaista aloitettavia sukkia mutta en oikein sisäistänyt ohjetta ja homma ei vaan edennyt..

  1. Kiitos Raisa! Parhaiten sen sisäistää vaikka katsomalla youtube videon. Niin itsekin tein ihan alkuun, ja videoita siihen löytyi paljon. Suosittelen, ja siitä se lähtee 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *