| | | | | | | | |

Ommellut tiskirätit

 

Rätit, puhdistusliinat ja erilaiset rievut ovat tarpeellisia lähes joka kodissa. Niitä voi virkata, neuloa tai ommella itse, ja niitä voi pyytää esim. ompelevalta ystävältä lahjaksi. Tällaiseen jokapaikan rättiin kun saa helposti ommeltua palan jos toisenkin pois tilkkulaatikosta.

 

Meillä ei rättejä olla enää vuosiin ostettu kaupoista, vaan kaikki ompelen itse. Ompelen näitä myös paljon lahjaksi, arvottavaksi ja jopa vaaliteltalla jaettaviksi. Normaalissa käytössä meillä on aina noin 10 rättiä kierrossa, jokainen omassa käyttötehtävässään.

 

Ekologiset kodin puhdistusliinat, eli rätit, on tosiaan helppo hurauttaa saumurilla. Olen itse todennut käytössä parhaiksi noin 15*20 cm rätit, jotka on luonnomateriaaleista ommeltuja. Rätteihin käy oikeastaan kaikki materiaalit joita voi pestä 40-90 asteessa pesukoneessa, normaalin pyykin seassa. Sillä siten pestynä rätit ovat ekologisia, ja kestävät vuosia.

 

Suosittelen materiaaliksi siis esim:

 • luomupuuvillainen jacquard
 • hamppucollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • bambucollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • luomupuuvillacollege, nurja puoli käyttöpuoleksi
 • värikkäät luomujerseyprintit

 

Usein ompelen toiselle puolelle yksiväristä paksumpaa collegea tai jacquardia, ja toiselle puolelle värikästä printtijerseytä. Rätti on helpointa ommella saumurilla, ja siten että yksi kulma jää pyöristämättä. Tämä on sekä aloitus, että lopetuskulma. Siihen voi myös ommella oman ompelumerkin, jolloin rätin saa vaihtoehtoisesti siitä roikkumaan. Yksi rätti on usein käytössä noin pari viikkoa tai viikon, jonka jälkeen ne tosiaan pestään normaalin vaatepyykin mukana.

 

Ei kun siis vaan rätit töihin!

 

Similar Posts

6 Comments

 1. Meillä on keittiössä käytössä kasa (ehkä 8-10 kpl) bambujoustofroteesta 5 vuotta sitten ommeltuja kestorättejä (piti ommella lapselle kestovaippoja, mutta jäi tekemättä). Käytetään päivän tai pari ja nakataan pesukoriin, pesun ja kuivausrummun kautta odottamaan käyttöä. Loistavasti ovat toimineet, nyt alkavat vaan kulua (pitääpä kokeilla toimisivatko kaapista jo löytyvät matskut, olen itse jotenkin jumittanut tuohon bambufroteeseen ja siksi uusien teko on jäänyt kun en ole jaksanut metsästää sitä). Ihan parhaiten toimivia rättejä nämä kyllä ovat!

  Meillä on muutenkin innostuttu kestoversioihin kaapista löytyneistä ylimääräisistä materiaaleista. Vauva-ajalta ylijääneet harsot olivat meillä kesto-wipes käytössä usean vuoden (saumuroin ne about 20*25 paloiksi, käytössä kostuttaa hanan alla, pyyhkii lapsen naaman ja pyykkikoriin pesua odottamaan), vanhasta koppurasta käsipyyhkeestä sai tehtyä hyvät pesukintaat ja trikootilkuista kestovanulaput. Ihan parasta kun ei tartte ostaa näitä juttuja kaupasta 🙂

  1. Ihana kuulla, että teillä on vauvavuosien innoittamana päädytty ekologisiin tarvikkeisiin! Sama homma oli meillä, ja juuri nuo harsot olivat vauvavauosien jälkeen vielä yllättävän pitkään käytössä. Nyt ei nenäliinoinakaan käytetä muita kuin kankaisia, lapset eivät edes halua paperisia, sillä pehmeä puuvilla tuntuu toki ihanammalta myös nuhaisena 🙂

 2. Hei!
  Mistä olet ostanut luomu puuvilla ja hamppu kankaita?
  Haluaisin valmistaa ison pinon itse, mutta kankaita tuntuu olevan vaikeasti saatavailla. Osaisitko suositella jotain kotimaista verkkokauppaa, jossa olisi myytävänä jopa lähellä(Eurooppa) tuotettua kangasta?

  1. Hei, olen ostanut esim. Myllymuksuilta ja Eurokankaasta. En tiedä onko jälkimmäisessä nyt mitä, mutta on ainakin ollut bambufroteeta. Myös Jyväskylän kangaskauppaa kannattaa yrittää 🙂

   1. Moikka! Pääkaupunkiseudun Eurokankaissa oli vain bambuviskoosia ja sitä en halua käyttää sen epämääräisen valmistuksen takia. Taidan kääntyä Mylly Muksujen puoleen ja hamppu collegeen tai Hamppu fleeceen. Onko näistä kahdesta sulla jotain eroavia mielipiteitä?
    Onko nuo käyttämäsi luomujersey printit puuvillaa ja pidentääkö toisen kankaan tuki rätin käyttöikää myös? 🙂
    Kiitos tuhannesti jo aikaisemmasta vastauksestasi!

    1. Suurin ero on siinä, mitä puolta kankaasta aiot käyttää. Fleecen nukka kerää kosteuden sisään varmaan parhaiten, mutta toisaalta myös collegen nurjapuoli on käytössä ok. Itse ostaisin tuota hamppufleecea.

     Olen itse käyttänyt luomujerseytä toisella puolella ihan käytännön syistä. Olen ommellut siitä paljon käyttövaatteita, joten siitä löytyy myös paljon jämäkankaita ja pieniä tilkkuja. Olen siis samalla keksinyt niille käyttötarkoituksia rätteihin, sekä ne tuovat mukavaa väriä lisää. Mutta jos haluaa ottaa varman päälle rätin imeytymiset miettien, niin silloin kannattaa ommella molemmat puolet tuosta hampusta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.