-Supersuositut käsityöohjeet

Tonttulakin ompeluohje

Vuoden aikana tonttulakit katoavat yleensä mystisesti. Kukaan ei tiedä mihin ne katoavat, mutta vuoden päästä huomaa aina ompelevansa uusia vanhojen tilalle. Minä olen jo jonkin aikaa luottanut nopeisiin trikoisiin tonttulakkeihin, joihin tänä vuonna sain inspiraation Hupsistarallaa Terhiltä. Terhi oli bongannut iloisen raikkaan raitakuosin Paapiiltä, joten ostin samaa myös meille.

Tonttulakki syntyy siis parhaimmillaan parilla saumalla. Oikeastaan yhdelläkin pärjää, jos haluaa jättää reunan huolittelematta resorilla.

Tonttulakin kaava ja ompeluohje

Tarvitaan:

  • noin 50 cm  korkea pala (siitä saa yhteensä vähintään 4 lakkia, täysleveästä palasta)
  • 7 cm pätkä ohutta kuminauhaa tai muuta nauhaa
  • 1-2 kulkusta, tai tupsu
  • Resoria noin 10 cm korkea ja 44-46 cm leveä pala, riippuen lapsen päänympäryksestä
Tonttulakin Kaava

Leikkaa tonttulakin pala ohessa olevan kuvan mukaisesti. Palan korkeus on 45 cm, ja alareunan leveys taitteelta on 22-25 cm, riippuu lapsen pään ympäryksestä. Leikkaa ainakin pari cm kapeampi, kuin mitä lapsen päänympärys on. Siis mikäli kangas on joustavaa.

Pujota kuminauha tai muu nauha kulkusen pohjan läpi, ja neulaa nauhan toiset päät tonttulakin terävimmän kolmion päähän. Tämä tulee sisäpuolelle siten, että ommellessa kulkunen jää sauman sisäpuolelle.

Ompele lakin pitkät sivusaumat yhteen, oikeat puolet vastakkain. Samalla ompeleella kiinnittyy siis myös kulkunen nauhassaan.

Ompele resorin lyhyet sivut yhteen, oikeat puolet vastakkain. Käännä resori kaksinkerroin ja ompele se tonttulakin alareunaan kiinni, samalla venyttäen.

Käännä ympäri, silitä ja ota käyttöön. Mukavaa joulua!

Jaa ohje tai teksti myös eteenpäin?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Veera

Veera

Kokoonparsija, muotoilija ja aina jotain puikoilla.
Orvokkipelto Kaarrokepaita Kirjoneule Ohje

Käsityökekkerit 2020

Supersuositut käsityöohjeet kiinnostivat pandemian aikaan paljon. Mitkä olivat Käsityökekkerit-sivuston luetuimmat ohjeet, ja paljon sivuilla kävi lukijoita?

Lue lisää »

2 thoughts on “Tonttulakin ompeluohje”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tilaa Käsityökekkerit-uutiskirje!

Ilahdutan sinua käsityöohjeilla ja muilla vinkeillä suoraan sähköpostiisi noin 1-2 kertaa kuukaudessa. Tehdään käsitöitä yhdessä!

Muita kiinnostavia ohjeita?

Kesähaalari

Huomasin helteiden vihdoin saapuneen, ja isompi lapsi kaipasi jotain todella viileää asustusta päivän sukulaiskierrosta varten. Olin käynyt pari viikkoa aiemmin

Ompelukaavan muokkaus, helppoja ohjeita

  Ompelukurssini tiimoilta kävimme opiskelijoiden kanssa läpi erilaisia tapoja ommella mekkoja ja paitoja ihan yksinkertaisen peruspaitakaavan ohjeella. Paitakaavasta on moneksi,

Kierrätys Kånken, Re-Kånken

    Olen jo pitkään ihaillut vanhaa kunnon Kånkenia. Haaveillut sellaisesta lasten repuksi kouluun ja päiväkotiin, mutta joka kerta kieltäytynyt