| | | | |

Raitavillapaita

virkattu pääntie

villapaita lapselle

 

Olen niitä jotka aloittavat neulomisen suuresta inspiraatiosta, mutta joille lopputulos tulee sivutuotteena. Tämä villapaita sai alkunsa noin vuosi sitten. Siitä piti tulla ensin neule minulle, sitten lapselle ja lopulta sekin meni uusiksi pari kertaa. Puolen vuoden päästä en olisikaan halunnut raidallista, mutta kyseiset värit oli myyty jo loppuun enkä saanut yhtä sävyä tarpeeksi lisää. Perinteinen hitaan neulojan syndrooma siis.

 

Viileisiin kevät, kesä ja syysiltoihin villapaita on kyllä aivan mahtava asuste. Meillä ei oikeastaan enää muuhun pukeudutakaan, ja talvisin villapaidat ovat aina osana välikerrastoa. Hyvin kestää ja tuulettumalla paranee!

 

Kaavoitan ja sarjon neulomani villapaidat nykyään itse. Teen mallitilkun, jonka jälkeen lasken oikean määrän silmukoita aloitukseen ja lähden neulomaan. Varsinkin raglanhihaisen aloitus ylhäältä alas on todella helppoa ja yksinkertaista. Lapsen paita onnistuu myös ilman etukappaleen pääntien alentamistakin, ja tässä pääntien jujuna on lopussa virkkaamalla viimeistelty pisara.

 

keltainen villapaita

aurinkoinen villapaita

 

 

Ohje koon 122/128 pehmeään neuleeseen on tässä yksinkertaisuudessaan. Lanka on ihanaa Onionin Silk Tussah lankaa.

Paita on neulottu 5 puikoilla ja koko on noin 122/128 lapselle sopiva. Omalleni se on vielä hitusen reilu, mutta onneksi lapsi kasvaa siihen sisään. Lankaa meni noin 240g.

Ylhäältä aloittaen silmukoita on 84

 • ensin 2 cm korkea 1o 1n resoria koon 4 puikoilla
 • Silmukkamerkit silmukoiden 16, 28, 54, 67 kohdalle
 • ennen silmukkamerkkiä neulo yksi silmukka sekä edestä että takaa
 • samoin neulo silmukkamerkin jälkeen yksi silmukka sekä edestä että takaa
 • tee näin joka toinen kerros
 • levennyskerroksia tulee yhteensä 20
 • kerää hihasilmukat (silmukkamerkkien 1-2 ja 3-4 väliset silmukat) erillisille kaapeleille tai langoille, ja luo samalla hihojen tilalle kädentielle 10 silmukkaa molempiin
 • helman pituus kainalosta helmaan on noin 30 cm
 • hihasilmukoita poimittu kädentieltä 14
 • hihakavennukset 6 kerroksen välein

 

katuliiduilla piirtelyä

 

Seuraavaksi aion kokeilla kaarrokepaitoja, sekä ylhäältä alas päin istutetulla hihalla. Olen niitä tehnytkin jo pari, mutta haluan oppia sarjomaan sellaista kunnolla. Kaarrokepaitoihin haen apua kesän Jyväskylän Knit festivaaleilta, jossa Veera Välimäki opettaa niiden saloja. Lippuja taitaa olla vielä jonkin verran saatavilla, ja suosittelen hankkimaan niitä pian jos meinaa haluta vielä mukaan.

 

Olisiko teillä kiinnostusta johonkin tämän tyylisen paidan ohjeeseen, ja millainen lanka olisi siihen omasta mielestänne helpoin? Mielelläni teen myös ohjeen, jos saan mukaan esim. testineulojia matkan varrella. Hieman paksumman paidan ohje löytyy jo valmiina, ja se on neulottu kaksinkertaisesta Tukuwoolista.

 

neulottu villapaita

peppipaita

neulotturaitapaita

Similar Posts

4 Comments

 1. Olen vasta aivan aloitteleva neuloja ja ohjeiden lukeminen on tosi hankalaa mutta tämän ehkä jopa ymmärsin, aion ainakin kokeilla! Innolla olisin testineulojana muissakin hommissa, silloin ehkä osaisinkin kun voisi aina kysellä neuvoa, ihan huippu juttu siis olis 🙂

 2. Mielenkiinnolla luin tämän, sillä minulla on langat varattuna pariin puseroon, jotka meinasin neuloa siskontytölle ja kymmitytölle. Etsin yksinkertaista raglanohjetta kaksivuotiaille, ja meinasin tuskastua. Mutta sitten tuli tämä kirjoitus… Mulla on Drops Floraa, eli 3 mm puikkoon sopiva. Ja sitten huomasin että sullahan on jo siihen ohje perusneulepuseroon! Jeee!

  Eli sulla on se ohuempi ohe (3/3,5 mm) ja sitten paksumpaan (4/5 mm), molemmat raglania. Jos tekisit kaarokepaidat samoihin puikkokokoihin?

  Olisin testineulojana mukana, pikkulapisa löytyy ympäriltä, vaikkei omia ole 🙂

  1. Kiitos Eeva kommentistasi, ja olet muuten oikeassa! Se ohje 3,5mm puikoille vaatii vaan kokemukseni mukaan hieman korkeamman pääntien resorin mitä ohjeessa, joten pitääkin muokata se heti ohjeeseen kun vielä muistan.

   Jos siis seuraavaksi kaarroke paita tai jopa istutetut hihat ylhäältä alas pyöröpuikoilla? Sekin ON mahdollista ja oikeasti jopa todella helppoa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.