| | | |

Miksi äänestää kunnallisvaaleissa?

IMG_1324

 

Vaalien aikaan ihmisten tärkein tehtävä on äänestää. Moni kuitenkin unohtaa, ei jaksa seurata mistä vaaleissa on kyse, ei tunne paikallista ehdokasta, tai ajattelee ettei kunnallisvaaleilla ole juurikaan merkitystä. Varsinkaan siinä omassa kunnassa, oman elämisen kannalta.

 

Miksi äänestää kunnallisvaaleissa?

Kuntavaaleilla on kuitenkin suurikin merkitys. Kunnissa päätetään mikä koulu pysyy paikoillaan ja mikä kenties lakkautetaan. Kunnissa mietitään miten päiväkotien, vanhainkotien ja koulujen ruokailut järjestetään, ja millaisia aterioita heille tarjotaan. Ja myös se, kuka näitä palveluita yleensäkin saa edes käyttää. Kunnat myös päättävät katujen hiekotuksesta, kulttuurin tarjoamisesta, harrastuspaikkojen vähyydestä tai yltäkylläisyydestä, ja siitä mikä kenttä jäädytetään ensimmäisenä pakkasten tullen.

 

Sen pelottavan sotenkin jälkeen kuntiin jää paljon päätettävää. Valtuustoissa päätetään oman kunnan veroprosentista ja budjeteista. Mihin saadaan rakentaa ja millaista tönöä, palkataanko kouluihin kouluavustajia oppilaiden ja opettajien iloksi vai säästetäänkö siinä, ja rakennetaan kenties joku halli tai uusi tie? Kunnissa päätetään mihin autot parkkeerataan ja kenen kustannuksella, miten joukkoliikenne järjestetään ja kuka auttaa nuoria koulupudokkaita. Annetaanko kunnan maita yrityksille, miten kuntaa kehitetään vetovoimaisemmaksi ja kuinka paljon ennaltaehkäistään esim. tapaturmia tai ei toivottuja raskauksia. Kunnissa siis päätetään juuri siitä arjesta, josta monella meistä on paljonkin ajateltavaa ja sanottavaa.

 

IMG_1759

 

 

Kuinka valita itselle sopiva ehdokas?

Sinun ei tarvitse olla itse poliitikko voidaksesi äänestää. Kunnallispolitiikassa moni äänestää tuttua opettajaa, kiinteistönvälittäjää tai vaikka entistä naapuria. Ja tärkeintä on yhä se äänestys, se on totta vie tärkeää.

 

Suosittelen kuitenkin tekemään edes yhden vaalikoneen. Suomen vaalijärjestelmässä ääni menee aina myös puolueelle, joten periaatteessa voit kuvitella antavasi kaksi ääntä. Toisen annat puolueelle, ja toisen ehdokkaalle. Vaikka oma ehdokkaasi ei pääsisikään valtuustoon, on hänen puolueensa saanut sinun äänesi, jonka turvin joku toinen on saanut puolueelta paikan valtuustoon. Lue siis myös puolueen vaaliohjelma tai edes sen pääkohdat, jotta voit olla varma että äänesi näkyy myös kunnanvaltuuston äänestyksissä ja päätöksissä juuri toivomallasi tavalla.

 

IMG_5448

 

Mikäli et osaa päättää sinulle sopivaa ehdokasta, voit aina tiedustella esim. juuri vaalikoneissa lähimmäksi tulleiden ehdokkaiden mielipiteitä. Kysy heiltä lisää sähköpostilla tai somessa, tai tiedustele lisää puolueen teltalta torilla tai kaupan edustalla. Älä pelkää kysyä tai pyytää puolueen esitettä, saat ihan varmasti vastauksia kaikilta puolueilta asialliseen kysymykseen.

 

Monessa kaupungissa ja kunnassa homekoulut ovat suuri ongelma. Jokainen puolue myöntää tämän, ja suurimmat erot eivät tule siitä pitäisikö koulut korjata, vaan siitä millä rahalla koulut korjataan ja miten. Eli mieti sinulle tärkeä teema, ja kysy esim. somessa miten kuntasi puolueet tulevat asian hoitamaan. Näin saat eroja ja voit helpommin päättää oman puolueesi.

 

Sinun ei tarvitse olla kaikesta 100% samaa mieltä, kuin henkilö jota haluat äänestää. Minä olen uusissa kaupungeissa valinnut itselleni sillä hetkellä sopivimman puolueen (olen äänestänyt kolmessa eri kaupungissa, kolmea eri puoluetta), ja vasta sen jälkeen ehdokkaan. Kadun etten ole uskaltautunut kyselemään enemmän itse ehdokkailta, ja toivon että mahdollisimman moni uskaltaisi kysellä ja kertoa omista kaupungin kehittämistarpeistaan lisää. Ehdokkaat ovat juuri sitä varten tekemässä omaa kampanjaansa.

 

IMG_6759

 

Missä saan äänestää?

Itse äänestäminen on helppoa, ja tehty nykyään vaivattomaksi. Ei ole pakko muistaa tarkkaa vaalipäivää, vaan voit käydä ennakkoäänestämässä vaikka kauppareissun tai työmatkan varrella 4.4.2017 asti. Mukaan tarvitset vain henkilöllisyystodistuksen. Tarkat ennakkoäänestyspaikat näet vaalit.fi sivulta, ja vaalikopissa on myös aina nähtävillä sen kunnan ehdokaslistat, jossa äänestys tapahtuu. Eli sinun ei edes tarvitse muistaa ehdokkaan numeroa ulkoa, kunhan nimi ja puolue on muistissa.

Äänestyspäivänä sunnuntaina 9.4 saat äänestää vain kotiin tulleen äänestyslipukkeeseen merkityssä äänestyspaikassa. Jos siis tiedät ettet pääse äänestämään virallisena äänestyspäivänä, käy äänestämässä jo ennakkoon!

 

Ja kyllä, lapsen voi ottaa mukaan äänestyskoppiin. Näin lapsikin oppii että kyseessä on jopa juhlallinen tapahtuma, jonka jälkeen on toki suotavaa nauttia vaaliherkut 😉

 

IMG_6569

IMG_6282

Similar Posts

2 Comments

  1. Viime vaaleissa minua nimenomaan kiellettiin ottamasta lasta äänestyskoppiin, kun natiainen oli mukana ja meinasi seurata mukana. Tämä Espoossa.

    1. Kiitos SannaHa tästä, tarkastin asian kommenttisi jälkeen! Eli vaalilautakunnissa työskentelevien neuvo on: Jos lapsi mahtuu kävelemään kopin alta, voi hän tulla mukaan. Tällöin ei ole vaaraa, että lapsi näkee mitä vanhempi kirjoittaa lappuun, ja pahimmillaan huutaa numeron ääneen.

      Jos lapsi on jo niin pitkä ettei pääse mukaan, voi hänet varmaan jättää vaalivirkailijan viereen odottamaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *