| | | |

Kuinka lankavyyhti keritään

villavyyhti

villavyyhti-avattuna

 

Käsinvärjätyt, itse kehrätyt ja monet laadukkaat langat ovat nykyään vyyhdeillä. Jotta pääsee suunnittelusta itse neulomiseen, pitää vyyhti siis ihan aluksi keriä. Tähän löytyy monia tapoja, mutta myös monia vinkkejä, eikä kerimistä kannata ujostella. Se on jopa terapeuttista, ja antaa samalla aikaa suunnitella työtä enemmän.

 

Monessa lankakaupassa on kerinpuut myös asiakkaiden käytössä. Kerinpuut ovat siis apuväline, jolloin vyyhtiä pitämään ei tarvita polvia, aviomiestä, poikaystävää tai tuolin jalkoja. Näitä myydään yleensä puisina, mutta saatavilla on myös muovisia. Omani olen ostanut viime keväänä Metsänkylän Navetalta, ja vaikka niistä puuttuukin pari puuta, toimivat ne silti mallikkaasti. Oikeanlaiset kerinpuut menevät myös kasaan, jolloin ne on helppo säilyttää esim. laatikossa tai vaatehuoneen nurkassa.

 

keriminen

villavyyhdin-keriminen

 

 

Siinä missä oikean leveyistä tuolinnojaa tai jalkojen leveyttä saa etsiä, taipuvat kerinpuut yleensä kaikkien eri leveyksien vyyhtien purkamiseen. Omastani löytyy kunnon säätövarat, vaikka yleensä vyyhdit ovatkin aikalailla samaa mittaa. Välinettä puiden säätöön niissä ei kuitenkaan ole, joten säätövarana toimii hakaneula tai naula.

 

Lukijan ja erään lankamyyjän toiveesta päätin jakaa vinkit helppoon vyyhdin kerimiseen.

 

 1. Tärkeintä on kiinnittää kerinpuut sen verran avaraan tilaan, että niitä pystyy pyörittämään vaivatta, ja että ne pysyvät tukevasti paikoillaan
 2. Avaa vyyhti varovasti, ja kieritä se auki.
 3. Sujauta vyyhti puiden läpi, ja pingota kerinpuut siten että langat lepäävät keskellä.
 4. Vyyhti on kiinnitetty usein kahdella langalla. Toinen lanka on ihan irrallinen lanka, ja sen voi irroittaa. Toisessa taas on kiinni vyydin molemmat päät, ja se on tärkeintä saada avattua ilman saksia, tai ainakin siten että tietää mitä on tekemässä.
 5. Kun solmut on avattu, tarkasta että vyyhdin kaikki langat ovat suorassa, ja käännä vyyhti siten, että toinen pää lähtee ulospäin keskeltä.
 6. Kieritä lankaa varovasti ja löyhästi parin sormen ympärille, jonka jälkeen voit jatkaa kierittämistä keräksi.
 7. Kerinpuut liikkuvat tasaisesti ja vetämättä, samalla kun kierität lankaa kerälle.
 8. Varo tekemästä kerästä liian tiukkaa, ettei lanka ole koko ajan venytyksessä. Löyhästi keritty kerä on paljon parempi ja lanka pysyy joustavana.
 9. Keri niin pitkään, kunnes lanka loppuu kesken.
 10. Vyyhti ei putoa kerimisen aikana kerinpuilta, mikäli puut ovat olleet sopivalla leveydellä

 

villapallo

tukuwool-socks

 

Kerinpuut maksavat noin 30-130 euroa. Riippuen toki puiden materiaalista, käytettävyydestä ja kunnosta. Niitä saa jonkinverran myös käytettynä, kuten omanikin siis ovat. Niihin on saatavilla myös kerijälaitteita, jolloin pallolle keriminen jää välistä, ja lopputuloksena on neliön muotoinen siisti kerä. Itse koen vanhan ajan lankapallot kuitenkin terapeuttisina.

 

Vyyhdin voi toki keriä ilmaiseksikin. Sen voi virittää polvien väliin, pyytää kumppania avuksi tai yrittää löytää kodista juuri oikea tuoli. Minä olen löytänyt hyvän tuolin ompelupöytäni tuolista, johon vyyhdin saa juuri oikealle kireydelle kun sen virittää kolmen jalan ympärille. Tämä tapa on ilmainen, ja toinen tyyli on virittää vyyhti selkänojan ympärille. Kaikki tavat siis sallittuja ja suositeltavia, mutta suurin vinkkini on kuitenkin pysyä rauhallisena. Älä ikinä kuvittele lopettavasti tarpeeksi ajoissa, sillä aina on mahdollisuus että langat  menevätkin viimeisillä metreillä solmuun, jota saa selvitellä seuraavan vartin. Tai älä missään nimessä aloita työtä kerimättä. Siinä hukkaat vain hermot ja hyvän langan.

 

Muitakin vinkkejä kerimiseen saa antaa, tai jos on linkata hyvä paikka kerinpuiden ostoa suunnitteleville!

 

tuolista-vyyhdinpuut

tuolinjalkavyyhdinpuut

handunvyyhti

Similar Posts

5 Comments

 1. Itse kerin vyyhdin aina näin : laitan sen tuollaisen ekassa kuvassa näkyvän pinnatuolin selkänojan ympärille. Tiukalla ei vyyhti koskaan ole. Siitä sitten rauhassa kerin sen käsin. En anna vyyhdin pyöriä, vaan käteni pyörii niin että saan lankaa kerittyä. Koskaan ei ole ollut mitään ongelmaa, ei edes pitsivahvuisten tai itse värjäämieni sekaisin olevien vyyhtien kanssa.

  Oishan vyyhdinpuut kieltämättä nopeemmat, joskus sitten…

 2. Muuten hyvä, mutta kun kuvassasi on kerinpuut, ei vyyhdinpuut. Vyyhdinpuilla tehdään vyyhtejä, ne on yleensä tuulimyllyn näköiset, ja näiltä kerinpuilta keritään se vyyhti.

 3. Vinkiksi, siivellinen pyykinkuivausteline toimii myös vyyhdin pitäjänä.
  Hyvää kesän jatkoa sinulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.