| | | |

Kohti ekologisempaa sähkönkulutusta


img_0540

 

 

Talvi on saapunut myös meille, samoin omakotitalon sähkölaskut. Oma talomme on vain 17-vuotias, ja silti se tuntuu vanhalta huomioiden uudet talojen lämmitystavat. Yhteistyössä Vattenfallin kanssa päädyin pohtimaan uuden talomme energiasyöppöjä. Millaisia lamppuja ostamme, miksi väliovilla onkin merkitystä, kuinka lämmittää viisi metriä korkeaa olohuonetta, mihin lämmitysjärjestelmään olisi paras vaihtaa, ja millaisesta sähköstä me haluamme maksaa? Kuukauden asumisen jälkeen talosta on löytynyt sekä syöppöjä että myös omia tapoja korjata ne.

 

Kun haimme omakotitaloa, yksi iso ostopäätökseen vaikuttava asia oli nimenomaan talon lämmitysjärjestelmä. Emme oikein lämmenneet (ehheh) suorasähkölle tai kaukolämmölle, ja toisaalta taas tällä alueella maalämpö on vasta tulossa. Koska se on kuitenkin tulossa, oli meille tärkeää että oman talon voi vaihtaa mahdollisesti maalämpöön, tai muuhun ekologisempaan lämmitysmuotoon. Tämän talon nykyinen järjestelmä takaa sen, sillä kaikki huoneet lämpiävät vesikiertoisen lattialämmön kautta. Tällä hetkellä veden lämmittää vielä öljykattila, ja me tarkastelemme ekologisia vaihtoehtoja sen syrjäyttämiseksi. Talossa pyörii tämän lisäksi myös ilmalämpöpumppu.

 

Iso sähkösyöppö talossa on toki 5 m korkea olohuone. Olohuoneen ihanan avarat ikkunat talon molemmille puolille takaavat pakkasilla todella kylmän sohvan nurkan, johon aikeenani on neuloa lisää villapeittoja lämmikkeeksi. Myös verhot ehkäisevät tuulta suoraan niskoihin, eli vetoa ikkunasta. Verhoja en kuitenkaan ole vielä ripustanut, sillä olohuoneen seinät odottavat maalausta. Keskellä taloa nököttää toki myös takka, joka lämmittää yläkertaakin. Aikeissa on testata kuinka paljon takka säästää lämmityskuluissa kovemmilla pakkasilla.

 

img_0484

img_0465

 

 

Talon edellinen asukas on halunnut pitää kodin avarana. Ja sitähän se on, ihanan avara lähes 20-vuotiaaksi taloksi. Nyt kuitenkin väliovien puuttuessa huomaamme kaipaavamme niitä. Tuulikaappi ei ole toimiva ilman väliovea, ja huomaamme lämmittävämme eteistä siis osaksi aivan turhaan. Joka kerta ulko-oven avatessa kylmää ilmaa leviää koko asuntoon, ja lämmintä ilmaa asunnosta pois. Ja myös kissa on vaarassa livahtaa ulos. Ovien lisääminen vaatii tosin myös karmien vaihtamisen, sillä nyt saranat ovat todella epäkäytännölliseen suuntaan, joten sinänsä ymmärrän ovien irroittamisenkin. Lisäämällä ovet eteiseen tuulikaappiin sekä eteisen ja kodinhoitohuoneen väliin, tulemme kuitenkin todennäköisesti säästämään sähkölaskuissa.

 

Edellinen asukas on ollut myös kova saunomaan. Sauna on suuri energiasyöppö kiukaan ollessa aina lämpiävää sorttia. Meidän perhe saunoo noin kerran viikossa, ja aina lämpiävä kiuas kuluttaa siis aivan turhaa sähköä tarpeisiimme. Toki jos perhe saunoo yli kolme kertaa viikossa, tulee aina lämpiävä kiuas varmasti tarpeeseen. Aiommekin vaihtaa kiukaan toiseen malliin mahdollisimman pian, ja toivottavasti se näkyy hitusen myös sähkölaskussa.

 

img_0591

sahkonkulutus-marraskuu

 

Mieheni seuraa sähkönkulutustamme viikottain. Suurimmat piikit näkyvät aamuisin ja iltaisin meidän ollessamme kotona. Ylläoleva kuva on raporttimme omasta kulutuksestamme marraskuussa, ja siinä näkyy selkeästi kuinka paljon sähköä kuluu enemmän pakkasilla. Me näköjään kulutamme eniten sunnuntaisin, mikä ei ole kovin suuri yllätys, sunnuntain ollessa myös saunapäivämme. Ja ainoa päivä jolloin olemme koko perhe kotona koko päivän. Toki talo kuluttaa sähköä yölläkin, ja pakastin, jääkaappi, ilmalämpöpumppu, se kiuas ja ilmastointi kuluttavat koko ajan. Oli talossa ihmisiä tai ei.

 

Talven pahimmat pakkaspäivät ovat kuitenkin vielä edessä. Oma villasukkatehtaani tuskin auttaa täysin pitämään sähkölaskuja kurissa, mutta se on pieni alku. En ole myöskään innostunut polttamaan hyvää puuta järjettömiä määriä vain lämmitykseksi, ja katselemme aktiivisesti muita vaihtoehtoja. Naapuri on asennuttanut toisen puolen kattonsa täyteen aurinkopaneeleja ja me aiomme niiden lisäksi tutkia lisää maalämmön ja poistoilmalämpöpumpun mahdollisuuksista omaan taloomme.

 

Sähkölaskut maksamme toki tuulisähkölle, pesukoneita ei koskaan pyöritetä vajaita koneellisia, suihkuun ollaan hommaamassa munakelloa muistuttamaan viiden (tai kolmen) minuutin säännöstä, sekä lamppuja on vaihdettu aktiivisesti Led-valoihin. Ja toki asennamme ne väliovet. Mielenkiinnolla jäämme siis seuraamaan saammeko näillä toimenpiteillä sähkölaskut pienemmiksi. Lisää vinkkejä arkisiin valintoihin löytyy Vattenfallin sivuilta.

 

img_0514

 

 

Olisikin kiva kuulla teidän vinkkinne omakotitalon lämmitysmuodon vaihtamisesta ja toki parhaimmista vinkeistä sähkön säästöön ja ekologisiin vaihtoehtoihin. Mitkä ovat teidän parhaat sähkönsäästövinkkinne, tai oletko saanut säästöä maalämmöstä tai muusta ekologisesta lämmitysjärjestelmästä?

 

Kommentin jättäneiden kesken (aikaa 6.12.2016 asti) arvotaan La case de cousin Paul -sisustusvalosarja puuvillapallo-valosarjan, arvo 32,90€. Voittaja saa valita pallosarjan värin ja palkinto lähetetään suoraan voittajalle yhteistyökumppanin kautta.

 

Yhteistyössä Vattenfall

 

lifie-logo-rgb

 

 

 

 

 

 

 

 

Similar Posts

31 Comments

 1. Meillä on talossamme maalämpö, mutta aika paljonhan sekin lopulta sähköä syö, kun talvella maasta ei tule tarpeeksi lämpöä, joten sähkövastukset lämmittää loput.

 2. Asutaan kerrostalossa ja pahin sähkösyöppömme on tv ja ikivanha liesi. Siispä vähemmän tv-aikaa ja vähemmän ruuanlaittoa. No ei vaan. Ruokaa laittaessa täytyy vaan aina muistaa hyödyntää jälkilämpöä sekä keittäessä että uunia käyttäessä.

 3. Meillä on maalämpö. kaikki laitteet ovat uusittu ja sähkönkulutus on hyvällä mallilla, turhat laitteet sammutetaan ja valoja käytetään vain tarvittaessa.

 4. Sähköä menee liikaa mutta meillä käytetään saunaa ja uunia paljon, lisäksi meillä on vauva joten lämpöä on sisälläkin hyvin.

 5. Meillä on sähkölämmitys, joten takka lämpiää päivittäin ja kovilla pakkasilla aamuin illoin.
  Suihku sammutetaan saippuoinnin ajaksi, polttimot on vaihdettu ledeihin ja valot sammutetaan jos niitä ei oikeasti tarvita.

 6. Ei ole suurta sähkön kulutusta, tosin sähkö kuuluu vuokraan joka on 580 euroa 50 neliöstä, en haaskaa sähköä.

 7. Meillä lämmitys hoidetaan pääasiassa ilmalämpöpumpulla ja takkaa lämmittämällä, vaikka sähkölämmitys onkin. Suurimmat energiasyöpöt lienevät jatkuvasti päällä olevat elektroniikkalaitteeet. Ne pitäisi oppia sammuttamaan ainakin yöksi.

 8. Meillä on 1990-luvun omakotitalo, jossa on suora sähkölämmitys. Meillä käytännössä ainut sähkönkulutukseen merkittävästi vaikuttava asia on lämmitys. Lamppujen kuluttama energia on niin pientä lämmityksen rinnalla, ettei sillä ole käytännön merkitystä sähkölaskuun. Sähköpattereita ei ole vielä tänä talvena laitettu päälle, vaan käytössä on ajastettu ilmalämpöpuhallin, jonka lisäksi kodinhoitohuoneessa on lattialämmitys ja olohuoneessa varaava takka, jossa poltetaan 2-3 pesällistä joka päivä. Haaveilemme aurinkopaneeleista, joiden avulla voitaisiin lämmittää käyttövesi. Tämä tulee luultavasti ajankohtaiseksi vasta sitten, kun nykyinen lämminvesivaraajamme hajoaa.

  Eteisen (tuulikaapin) väliovi on aina suljettu ja ulko-ovien tiivisteitä vaihdoimme viime kesänä, koska työhuoneen ovenpielessä oli edellisen talven pakkaspäivinä lunta! Uunin lämmittäminen suunnitellaan niin, että yhdellä lämmityksellä valmistetaan enemmän ruokaa. Pyykin pesusta yösähköllä minun oli pakko luopua, kun lapset heräsivät pesukoneen merkkiääneen.

 9. Meillä on lämmitysmuotona hake. Sähkönkulutusta yritän vähentää sammuttamalla valot ja laitteet, jos ei olla huoneessa, esim. telkkari on päällä lähinnä pikku kakkosen ajan. Yhtenä vinkkinä vaihtaa/mitoittaa vesivaraaja vastaamaan käyttötarpeita, meillä käytössä todella pieni mutta riittää kaikkien pesuun kunhan pesee nopeasti. ei tarvitse erikseen munakelloa, kun muuten tulee kylmää vettä niskaan… =) sauna lämpiää myös puulla, puuta toki kuluu mutta niitä tehdään kesäisin omasta pikkumetsästä ja hyödynnetään esim. tuulikaadot. Villasukat on kovassa käytössä, lapsilla usein villakerrastot ja/tai mahd. villapaita lämmittämässä vaikka sisällä se n. 20 astetta onkin. Ovat ehdottomat ulkoillessakin! Ja sohvannurkassa villahuopa lämmittää.

 10. Itse asun kerrostalossa, mutta mökillä sähköä kuuluu hurjat määrät lämmitykseen. Säästän sähköä sammuttelemalla sähkölaitteita ja valoja aina kun en niitä tarvitse. Lisäksi vedän tv:stä johdot irti, kun en ole kotona (koska monet televisiot syövät sähköä, vaikka virta katkaistaisiin kaukosäätimellä). Mökillä ollessa lattiat ovat aina jääkylmät ja lämmitys vie aikaa, jos mökki on ollut hetkenkin kylmillään. Itse olen huomannut, että matot auttavat lattioita pysymään pidempään lämpiminä 🙂 Lisäksi takka on mainio tapa pitää tupa lämpimänä. Joskus jos en jaksa takkaa lämmittää, laitan takkaan koristeeksi lämpökynttilöitä. Ne tuovat lämpöä ja tunnelmaa ja lisäksi se on turvallinen tapa polttaa kynttilöitä etenkin pienten lasten kanssa 🙂

 11. Vanhassa omakotitalossa maalämpö käytössä. Lisäksi leivinuuni, jota talvipakkasilla lämmitetään joka toinen päivä. Siellä myös tehdään ruoka ja leivonnaiset talvella. Väliovet toimivat, pienet lapsetkin oppineet pitämään ovet kiinni. Ulko-ovesta kuljetaan sukkelaan koko porukka kerralla. Huonelämpö noin 20 astetta ja villasukat sekä kerrospukeutuminen käytössä myös sisällä.

 12. Lämmitysjärjestelmiä en osaa suositella, mutta tuo sähkönkulutuksen seuranta netissä/appsilla on ollut opettavaista meillä! Kotiäitinä pyrin seuraaman sähkön päivittäistä tuntihinnoittelua ja toimimaan sen mukaan jos mahdollista.

 13. Hei. Meillä on 30-luvulla rakennettu puutalo, joka lämpeni puulla ja öljyllä ( vesikiertoinen patterit) vielä muutama vuosi sitten, Vaihdoimme öljyn ilma-vesi-lämpöpumppu ja jätimme toimivat takat lisälämmitin lähteeksi. Samalla vaihdoimme vanhat yksi -rivistä patterit kaksi-rivisiin. Lämmitys muoto toimii loistavasti aIna noin -17 asteeseen, jonka jälkeen sähkö tulee avuksi veden lämmittämiseen. Lattialämmityksen kanssa tuo toimisi vielähtee paremmin, sillä lattialämmitys vaatii vähemmän lämpötilaa suurien pinta-alojen vuoksi. Kannattaa miettiä asiaa. Tsemppiä omakotiasumiseen.

 14. Yritän säästää lämmintä vettä, eli lyhyet suihkut on pop 🙂 Ja tietysti valot pois, kun tilassa ei oleilla, polttimot led-mallisiksi ja huoneiden lämpötilan ei tarvitse olla luokkaa tropiikki.
  Ihanat nuo isot ikkunat teillä <3

 15. Heti valmis kiuas pois päältä, meidän mallia voi ainakin käyttää samalla tavalla kun normaalia kiuasta:)

 16. Ilmalämpöpumppu riittää tosi pitkälle pienen asunnon lämmittämisessä.

 17. Meidäm koti on 50-luvun rintamamiestalo. Kaksi ensimmäistä asiaa muuttaessa tänne oli valaistuksen miettiminen ja sähkökaapin tarkistus. Vaihdoimme heti alkuun kaikki lamput ledeihin. Tämä vaikutti selkeästi sähkölaskuun ja lamput ovat todella kestäviä (kolmeen vuoteen ei ole tarvinnut vielä ainuttakaan vaihtaa). Lisäksi tarkistutimme sähkökaappimme ammattilaisella, joka teki tarpeellisia muutoksia sinne.

 18. Hankittiin just kotitaloon ilmalämpöpumppu pienentämään sähkölaskua. 200 neliötä ja sähkölämmitys on aika järjetön yhdistelmä. Liiteri on myös aina ollut täynnä puita, joilla lämmitetään talon keskellä olevaa leivinuunia. Sen jälkilämmössä voi sitten myös valmistaa ruokaa.

  1. Hei Sannamarianna, kiitos osallistumisestasi keskusteluun! Ilmoitathan minulle sähköpostilla osoitteesi ja väritoiveen valoista, niin yhteistyökumppanimme saa paketin matkaan.

   Mukavaa joulukuun alkua!

 19. Kiva kuulla teidän mietteistä talon lämmityksen ja sähkönkulutuksen suhteen. Valaistuksen kuluttama sähkön määrä on tosiaan marginaalista lämmitykseen verrattuna. Erityisesti lämmin vesi on suuri sähkösyöppö. Varaajan säätö kannattaa tarkistaa, että ei lämmitä turhan kuumaksi. Viralliset ohjelämpötilatkin löytyvät varmasti helposti netistä. Ja tietysti sitä lämmintä vettä säästämällä saa säästettyä suoraan lämmitysenergiassa. Hanoihin on olemassa sellaisia vaihdettavia säästö-versioita, joista tulee vettä vain noin puolet tavalliseen suihkuun verrattuna. Ovat todella toimivia, eikä eroa “tavalliseen” huomaa. Meillä ei munakelloa ole tarvittu ja viisivuotiaskin jo tietää, että hana suljetaan saippuoinnin ajaksi, ja että suihku on peseytymistä eikä oleskelua varten. 😉

  Meilläkin on sähkölämmitys, mutta se ei ole päällä, kosteita tiloja lukuunottamatta. Takka-leivinuuni riittää lämmittämiseen kovillakin pakkasilla ja siinä tehdään lisäksi suurin osa ruuasta ja paistetaan leipää yms. Puita kuluu vain n. 4-5 kuutiota/talvi ja nekin tehdään itse metsänhoitotyön seurauksena kaadetuista puista. Säästää kuntosalikortissakin. 🙂 Ilmanvaihtokoneessa on lämmön talteenotto ja lisäksi on ilmalämpöpumppu, joka riittää lämmittäjäksi noin nollaan asteeseen saakka.

 20. Kaukolämpö ja rivarikämppä, niin sähkölasku on aika maltillinen. Mutta valot pois jos ei tarvitse, turhat laitteen kiinni ihan kokonaan (eli meillä on sellainen kytkimellinen jatkojohto, missä on digiboksit ym. kiinni), kuivausrumpua ei käytetä vaatteiden kuivaukseen (paitsi kestovaipoista sisävaippojen, tulee niin ihanan pehmeitä), jääkaappia tai pakastinta ei tuuleteta vaan äkkiä se pois mitä tarvitaankin ja jälkilämpö hyödynnetään aina.

 21. Helppo vinkki on se, että sammuttaa valot poistuessaan huoneesta. Ja pattereita voisi säätää pikkuisen pienemmälle teholle (hups, mulla itselläkin patterit kyllä hohkaa hieman liian kuumana… :D).

 22. Yritämme sähkönsäästömielessä pitää telkkarin kiinni aina, kun emme sitä katso.. Näin omakotitalossa tulisija ja puilla lämmittäminen säästää myös paljon….

 23. Meillä vaihdetaan lamput pikkuhiljaa ledeiksi, takkaa lämmitetään pakkasjaksoina enemmän ja sisälämpötila on reilusti alle 20.

 24. Me vaihdoimme 70-luvun taloomme maalämmön, ja se on ollut loistava ratkaisu. Tosin toivomme aina leutoja talvia, sillä paukkupakkasilla lämmitys tarvitsee apuja sähköstä. Muutoin meillä yritetään olla maalaisjärkisiä: turhat valot pois, telkkaria emme omista, pesemme täysiä astianpesu-ja pyykkikoneellisia. Sähkölaskut ovat maltillisia verrattuna vastaaviin taloihin. Vielä olisi petrattavaa lämpimien suihkujen pituuksien suhteen…

 25. Lämmin pukeutuminen,”turhat”huoneet tai tilat pois käytöstä kylmällä säällä,tiiviimpi oleilu vähentää lämmitystarvetta-ja kuluja.

 26. Meillä on paljon vanhempi talo mutta ostettaessa lämmitys oli myös öljyllä. Vaihdettiin tilalle hybridisysteemi jossa on vesi-ilmalämpö sekä varalämmönlähteenä öljy. Pääasiassa siis talo lämpenee ilmalämmöllä joka tekee lämmintä vettä vesikiertoisiin pattereihin. Kovilla pakkasilla tai runsaasti lämmintä vettä käytettäessä öljypoltin hurahtaa käyntiin. Öljyä kuluu nyt noin 10-15 % siitä mitä myyjällä meni pelkällä öljyllä lämmittäessä. Vesi-ilmalämpö syö tietysti sähköä mutta kustannus on pienempi kuin pelkällä öljyllä olisi. Toki säästö on pienempi kuin hankintaa tehdessä laskettiin, koska öljy on tällä hetkellä todella halpaa. Järjestelmän valinnassa painoi kuitenkin myös ekologisuus ja halu vähentää öljyn kulutusta eikä ainoastaan kustannukset.

  Asennus meni kätevästi vanhan kattilan paikalle, uusi laite voitiin liittää vanhoihin systeemeihin eli lämmitysverkostoon tai öljysäiliöön ja -putkiin ei tarvinnut tehdä mitään muutoksia. Harkittiin myös maalämpöä mutta tämä vaihtoehto oli noin 6000 euroa halvempi hankintamenolta ja laskelmat lämmityskustannuksista oli kuitenkin samanlaiset, eli maalämpöä oltaisiin maksettu paljon kauemmin takaisin + tietysti poraukset pihalla + meidän tapauksessa olisi pitänyt myös poistaa öljysäiliö kun se on maassa eikä talon sisällä. Miinuspuolena alkuhankaluudet öljypolttimen säätöjen kanssa ja välillä oli vähän vaikea saada ketään kiinni hoitamaan asiaa, mutta lopulta homma saatiin kerralla kuntoon kun maahantuojan edustaja kävi hoitamassa. Lisäksi jotkut säädöt ovat ehkä vähän epäloogisia mutta kun niistä kerran jyvälle pääsi niin systeemi on kyllä tosi helppokäyttöinen. Ai niin ja tietysti v-ilpille tulee isompi ulkoyksikkö kuin tavallisella ilpillä on ja siitä jonkinmoinen hurina lähtee, sekin saattaa jollekin olla miinus.

 27. Hei Veera!
  Kiitos tästä kiinnostavasta postauksesta. Olen itsekin alkanut viime aikoina kiinnittämään huomiota perheemme energiankulutukseen ja miten talon lämmitys onnistuisi tehokkaammin. Uusiutuva energia kiinnostaa myös.
  Insiroiduin itsekin miettimään kotimme energiasyöppöjä. Meidänkin kodissa vähäiset väliovet varmasti vaikuttavat energian kulutukseen. Kesällä avaruus toimii, mutta kuten sanoit, talvisin kaipaa sitä, että saisi suljettua ovia tarvittaessa, jotta lämpö ei karkaisi. Pitää miettiä, jos muutaman välioven asennus olisi ratkaisu ja auttaisi pitämään lämmön tärkeissä huoneissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.