| | |

Neulominen parantaa aivoja ja mieltä

IMG_5985

IMG_7189

 

Luovalla alalla on välillä vaikea asennoitua työhön, jossa ei saa rauhaa omalle ajattelulle. Olen ollut töissä niin hälisevässä toimistossa kuin kaupan kassallakin, sekä myös valvovien silmien alla suhteellisen rauhallisessa toimistossa. On surullista ettei vieläkään tunnuta oikein ymmärrettävän taukojen ja aivojen levon tarvetta. Vastapainona hälisevälle asiakapalvelulle olen välillä paennut vessaan hengähtämään ja rauhoittumaan, sekä toimitotyössä taas nauranut sydämeni kyllyydestä kahvitauolla aivan muualla kuin tietokoneen äärellä. Työelämä vain kiihtyy, asioita mitataan ties millaisilla mittareilla, ja välillä unohdetaan kysyä niiltä työntekijöiltä kuinka omaa työtään voisi parantaa. Ajatellaan tehokkuus edellä, ei mielekkyys ja onnellisuus tasolla.

 

Tutkimustenkin mukaan esimerkiksi neulominen tai turhanpäiväinen piirtely ja värittäminen parantavat keskittymiskykyä varsinkin kuuntelutilanteissa. Aivotutkijat suosittelevat neulomista palavereihin, mutta jokin tehdasmainen kulttuuri johtotasoilla tuntuu olevan kehitystä vastaan. Kun taukojumppia alkaa pikkuhiljaa tulla myös työpaikoille (aivan loistavaa!), odotan innolla milloin värityskirjat tai neuletyöt alkavat hiipiä työpöytien ja kokoustilojen sisustuksiin. Sepä muuten olisikin idea, pari neuletyötä jotka ovat kiinteästi kokoustilassa, joihin jokainen innokas voisi jättää kädenjälkensä kesken kokouksen. Joissakin lankakaupoissahan näitä taitaa jo olla, mutta miksi ei työpaikoillakin?

 

IMG_5999

 

 

Jäädessäni tänä kesänä toista kertaa kesälomalle tajusin etten oikeasti kuitenkaan lomaile. Olin juuri saanut luovutettua kesän toisen hääpuvun morsiamelle, loma kolkutti jo mielessä ja syksy muutenkin osaksi suunnitelmissa. Lopulta ensimmäisenä lomapäivänä sain aikaan isohkon perheriidan ihan vain väsymyksestä. Olisin vain halunnut käpertyä sohvan nurkkaan neulomusten ja Downton Abbeyn kera, mutta tietokone odotti latauksia, blogityöt huutelivat sähköpostista ja itse tunsin vain väsymystä. Vaikka olen viimeisen hetken nainen, teen kuitenkin sovitut asiat aina ajallaan. Silti aivojen nollaus tuntui tarpeelliselta. Edes se pari päivää pelkkää neulomista, ennen kuin voi aloittaa uutta työtä.

 

IMG_6944

 

 

Myös kesken työpäivän tarvitaan siis taukoja. Jos neulominen tai värittäminen sujuu ilman sen suurempia ongelmia, parantaa se jopa keskittymiskykyä ja muistia luennoilla ja palavereissa. Neulominen tai värittäminen eivät tokikaan sulje pois myös muistiinpanoja, eikä puisilla tai bambusilla puikoilla neulominen suoraan sanottuna häiritse ketään. Jos vaan ei anna sen häiritä, ja ottaa vaikka omatkin käsityöt mukaan.

 

Myös lapset haluavat tehdä käsillään. Me saamme omat lapsemme rauhoittumaan kun otamme esiin värikynät ja paperin. Odotan milloin pääsen opettamaan oikeaa virkkaamista tai neulomista, vielä viisivuotiaan hermot eivät riitä montaa silmukkaa pidemmälle.

 

Olen siis alkanut kantamaan neulomuksiani mukana repussa. Yleensä työnä on jokin sellainen missä ei tarvitse laskea silmukoita, eikä kyseessä ole mitään muutakaan erikoista neuletta. Saa antaa ruokatauolla vain käsien mennä, ja antaa katseen seikkailla jossain kaukaisuudessa. Pieni meditaatiohetki kun vain parantaa loppupäivän keskittymiskykyäni, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jos ja kun lopulta saa työn joskus valmiiksi, on se vaan plussaa.

 

Miksi siis kiirehtiä ja stressata, kun välillä voi neuloa ja viettää rauhallisen hetken? Vaikka ihan vain kesken päivän.

 

IMG_7212

Similar Posts

4 Comments

  1. Mä aloitin helmikuussa työskentelyn toimistossa ja mulla on aina työpaikkaneule mukana. Sitä on helppo tikutella puhelimessa puhuessa, ja palavereissa ja koulutuksissa se todella parantaa mun keskittymistä. 🙂 Ihan parasta kun voi neuloa myös työaikana!

  2. Hyvä teksti, kiitos 🙂 Opiskeluaikoina muutamat tytöt neuloivat tunnilla, ja ainakin minua se auttoi keskittymään opetukseen ja pysymään hereillä. Jotkut opet antoivat neuloa, toiset eivät. Nyt kun työstän jotain tekstiä, helppo neuletyö auttaa syventymään tekstiin kunnolla. Sanankäänteet muovautuvat mielessä samalla kun silmukat syntyvät 🙂  

    1. Nimenomaan, itsekin mietin sanakäänteitä neuloessa, ja silloin saan usein parhaiten uusia ideoita myös muuhun. Aivot nollaantuu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *