| | | | | | | | | |

Sesonkireseptien ihanuudet

IMG_3683

IMG_3763

IMG_3771

 

 

Vihdoin ilmestyi keittokirja, joka on sekä minun että mieheni mieleen. Olemme parin vuoden aikana yrittäneet perehtyä sesonkiruokailuun, ja varsinkin näin toukokuussa se nostaa aina päätään. Suunnittelemme pienen kasvimaan yrttikantaa, mietimme mitä papuja kasvatamme kissaverkkoa pitkin ja montako erilaista kurpitsaa tänä vuonna jaksamme kasvattaa ruukuissa terassilla. Kävelyillä katse etsii automaattisesti jo nokkosia, ja salaatteihin eksyy takapihan rikkaruohoja.

 

Talvella kun Hannan Soppa etsi uuden reseptikirjansa resepteihin testaajia, lähdimme mukaan suurella innolla. Saimme testattavaksi kaksi reseptiä, jotka molemmat löytyvät nyt juuri julkaistusta Sesonkireseptit-kirjasta. Tämä mahtava kirja on tehty yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa, joten ensimmäistä kertaa reseptit on jaettu eri kuukausille niiden sesonkien mukaan. Loistavaa ajattelua ja käytännön ideointia.

 

Juuri nyt sesongissa on taas pian ihana nokkonen, ja olenpa bongannut jo ensimmäisiä voikukkiakin. Molempiin löytyy reseptejä kirjasta, ja itse aion testata ainakin nokkospestoa ja voikukka-fetasalaattia. Me söimmekin jo viikonloppuna vuohenputkia hampurilaisessa ja salaatissa. Ihan suoraan takapihalta kerättynä, ilmaista ja kauden mukaista. Vaikka kirja onkin loistavaa materiaalia näin kasvissyöjälle, ei se kuitenkaan ole pelkkä kasvisruokailijan kirja. Mukana on ohjeita joka lähtöön, ja niillä taatusti saa monipuolistettua omaa ruokavaliotaan.

 

IMG_3769

IMG_3765

IMG_3782

 

 

Haluan toki jakaa innostusta eteenpäin, ja nyt joku teistä saakin myös Sesonkireseptit kirjan omakseen. Osallistua voi kommentoimalla tähän alle mikä on oma suosikkikautesi, tai mitä kotimaista sesonkituotetta haluaisit oppia kokkaamaan paremmin. Voit myös tuplata mahdollisuutesi ja osallistua kirjan arpomiseen myös Mehukekkerit facebookissa. Arvonta on avoinna sunnuntaihin 8.5 kello 21:00 saakka. Onnea!

 

Kirjan saa myös tilattua suoraan Satokausikalenterin sivuilta, sillä takaan että tästä on iloa koko vuodeksi. Sesonkiajattelulla säästää niin rahaa, luontoa kuin omia hermojakin, sekä monipuolistaa omaa ruokavaliotaan suunnattomasti. Ei paljon vitamiinipurkkeja enää tarvita, kun sesongin mukaan vitamiinit saa suoraan aina kauden kasviksista ja vihanneksista.

 

Kiitos Hanna ja kiitos Satokausikalenteri. Onnea teille arvontaan!

 

IMG_3766

Similar Posts

30 Comments

 1. Kesä/syksy ovat parasta aikaa. Suosikkiaineksia ovat mm. uudet perunat, raparperi ja yrtit. Olisi kiva oppia käyttämään jotain pihan “turhakkeita”.

 2. Kyllä kesä herättää minut eloon keittiössä. Ihana saada tuoretta ja kotimaista ruokaa! Haluaisin oppia vielä paremmin hyödyntämään satokausia ja luonnon ilmaisia antimia.

 3. Villivihanneksista olisi tosiaankin kiva oppia tekemään ruokaa. Toistaiseksi olen pitäytynyt “kasvatetuissa” herkuissa mutta ehkä pikkuhiljaa.

 4. Raparperi, kesäkirpitsa ja punajuuri ovat suosikkeja. Mulla oli pieni kasvimaa kun asuin omakotitalossa, voi sitä reimua kun sai edes vähän oma maan tuotoksia.

 5. Kesäkurpisa on jotenkin niin vaikea raaka-aine ja haluaisin kuitenkin käyttää sitä ruuanvalmistuksessa.

 6. Uudet perunat ja raparperi ovat herkkuani. Fenkolia haluaisin opetella kokkaamaan.

 7. Syksy on kun sienet ja marjat ovat kypsiä. Omena ja luumureseptit kiinnostaa.

 8. Juuri nokkosen käytöstä olisin kiinnostunut. Viime vuonna ryöppäsimmekin yhden satsin ja ripottelimme sitä munakkaaseen, mutta lisää vinkkejä kyllä ehdottomasti kaipaisin!

 9. Suosikkejani sesonkiherkuista ovat marjat, ja niistö erityisesti mustikat ja vatut, mutta tarkoituksena olisi kyllä perustaa pieni kasvimaakin. Myös voikukkien ja muiden luonnosta löytyvien kasvien käyttö kyllä kiinnostaisi, sillä se alue on jäänyt aika vieraaksi….

 10. Syksy ja ehdottomasti haluaisin oppia hyödyntämään enemmän lähiluonnon “rikkakasveja”.

 11. Mukana arvonnassa – kuusenkerkät kiinnostaisivat. Nokkosta käytetään Muurinpohjalettuihin ja tänä keväänä Muurikan jo muutettua uuteen osoitteeseen on tarkoitus testata nokkosvohveleita äitienpäivänä.

 12. No kai se loppukesä on perinteisesti se suosikkisesonki, mutta minua kiehtoo kyllä kovasti myös loppukevät ja erilaisten rikkaruohojen hyödyntäminen. Toivottavast arpaonni osuu kohdalleni! 🙂

 13. Kyllä loppukesä/syksy on parasta sesonkiaika marjoineen ja sienineen. Kevättä ja alkukesää tosin voisi opetella hyödyntämään paremmin.

 14. Loppukesä sienineen ja marjoineen on lempparini! Silloin on ihana lomailla ja tehdä retkiä luonnonhelmaan keräilemään herkkuja.

 15. Parsakautena tulee mussuteltua niin paljon parsaa! Nam! Sitä innolla aina odotankin mutta on tuo marjakausi ehkä ykkönen kuitenkin. 🙂

 16. Loppukesän marja-aika sekä iki-ihanat juurekset ja kasvikset on parasta! 🙂 Haluisin oppia kokkailemaan nokkosesta ja muista “rikkaruohoista”.

 17. Rakastan kevättä, kun kaikki on vielä alussa ja villivihannekset alkavat puskemaan esiin 🙂
  Haluaisin opetella tekemään pinaatista jotain muutakin kuin pinaattikeittoa!

 18. Suosikkejani ovat sienet ja marjat sekä villivihanneksista nokkoset, joita pakastan paljon talveksi lettuihi, sämpylöihin ja keittoihin käytettäviksi. Haluaisin oppia käyttämään enemmän villivihanneksia.

 19. Toukokuu on vuoden parasta aikaa. Kesä on juuri heräämäisillään, ilmassa on ihana odotus ja ensimmäiset kaikki: lehdet, kukat, lämpö ja valo. Haluaisin oppia käyttämään villivihanneksia, niitähän on luonto pullollaan.

 20. Kyllä kesällä tulee niin paljon kaikkea ihanaa, uudet perunat, mansikat ja herkullisimpana herneet!

 21. Kesä ja syksy ovat parasta aikaa, silloin saa herkutella hyvällä ja terveellisellä sadolla. Haluaisin oppia käyttämään enemmän naurista ja lanttua 🙂

 22. Loppukesän/syksyn sadonkorjuuaika on ykkönen ja helpoin. Muiden vuodenaikojen haasteisiin toivon vinkkejä.

 23. Loppukesä on ehdottomasti mun suosikki. On uutta perunaa, marjoja ja vaikka mitä! <3

 24. Ihana arvonta! Oma suosikkikauteni on ihan tämä alkukesä. Ja nokkoset on ihan must-juttu. Olisi kiva oppia hyödyntämään ja tunnistamaan enemmänkin villivihanneksia, esim. Vuohenputkea.

 25. Kesäaika ja syksykin ovat helppoja, mutta talven ja alkukevään sesonkeihin olisi kiva saada lisävinkkejä 🙂

 26. Syksy on parasta aikaa, mutta haluaisin oppia myös muina vuodenaikoina hyödyntämään luontoa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *