| |

Kehittävät pelit lapsille

IMG_2138

 

Lapset opettavat usein vanhempiaan, vaikka saatamme luulla toista. Ihan huomaamatta viisivuotiaamme on oppinut lukemaan, laskee ekaluokkalaisten laskuja ja haluaisi jo kouluun. Hän pelaa isänsä kanssa Trivial Pursuitia vuodelta ´96, ja vie lelupäivänä päiväkotiin matikkapelin. Rakentaa legoja, opettaa PikkuSiskolleenkin laskujen alkeita ja on aika hyvä jo Muuttuvassa Labyrintissäkin.

 

Aina välillä mietin kuinka lapset tulevat pärjäämään koulussa. Kun päiväkodistakin myönnetään neuvolan suuntaan, että heidän haasteenaan on tarjota viisivuotiaalle tarpeeksi älyllisiä haasteita, joudun jo vakavasti harkitsemaan kuinka pitkään lapsi jaksaakaan odottaa koulun aloitusta. Kun alkuvuodesta syntynyt ei pääse vielä syksyllä edes eskariin, tai saati sinne kouluunkaan. Iltapalapöydässä käydyt keskustelut kertolaskuista tuntuvat ehkä aikaisilta, mutta välillä emme keksi muutakaan, sillä muut laskut eivät tuo enää tarpeeksi haastetta.

 

Kehittävien pelien lisäksi olen taipunut vihdoin ja viimein luovuttamaan kännykkäni lasten pelihetkiä varten. Kaksi peliä päivässä molemmille, ja tällä hetkellä Pikku Kakkosen lukemispeli, Matikkakunkku ja Disney hahmojen värittäminen on vielä aika hauskaa. Myös kolmevuotias saa pelattua Lolan matikkajunan ihan tuosta noin vaan läpi, joten otan vastaan lisää vinkkejä ilmaisista pelisovelluksista tai näistä perinteisimmistäkin peleistä.

 

Kolmevuotias rakentaa palikoista tornin, kun isompi laskee laskut. Leikkien lelukutsuilta ostettu Kuutigo on aika näppärä, kotimainen ja löytyy haastetta moneen eri tasoon. Minäkin sitten lopulta lähetin tiedustelun ihan virallisesti, voisiko lapselle irrota esikoulupaikka jo ensi syksylle. Tiedän valmiiksi jo vastauksen, mutta joskus hiillostaminen voi tuottaa tulostakin. Aion siis opettaa lapsilleni myös sinnikkyyttä.

 

IMG_2137

IMG_2149

 

Similar Posts

3 Comments

  1. Toivottavasti eskaripaikka irtoaa! Onhan se nyt vähän hassua ja varmasti lapselle turhauttavaa, jos joutuu “opettelemaan” asioita jotka jo osaa. Olen itsekin alkuvuodesta syntyneenä aloittanut kuusivuotiaana kouluun, mm. koska osasin jo 3-vuotiaana lukea. Meillä tällä hetkellä kova sana on ekapeli, jonka appissa opetellaan aakkosia ja tietokoneversiossa sitten jo vähän enemmänkin lukemista, suosittelen tutustumaan. 🙂

    1. Hei kiitos Jutta vinkistä!

      Minä taas pelkään että koko oppiminen ns. tyssää, kun ei pääse vielä edes eskariin. Virallista vastausta en ole saanut kuin kiertoteitse, ja haluan se nyt perustellusti kirjallisena. Täällä kai luotetaan siihen että voi hypätä jonkun asteen yli sitten kouluiässä, mutta ei se auta asiaa vielä siis pariin vuoteen.

      1. Sellainen tuli vielä mieleen, että kannattaa ehkä kokeilla vielä neuvolan kautta päästä koulu(eskari?)kypsyystesteihin jos se ei päiväkodin kautta onnistu. Tsemppiä kevääseen ja toivottavasti jotenkin onnistuu! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *