| | |

Neulepaita ylhäältä alas (ohjevinkki)

IMG_2066

 

Olen joskus 15-20 vuotta sitten neulonut paljonkin, mutta en ole koskaan neulonut kunnolla itselleni neuletakkia tai paitaa. Tämä on kuitenkin ollut jo pitkään tavoitteenani, ja oikeastaan olen etsinyt sopivaa ohjetta siitä miten saisin neulottua paidan ilman saumoja, ehkä jopa ylhäältä alas, jotta sitä voisi sovittaa matkan varrella. Siispä paidan neulominen on jäänyt, kun sopivaa ohjetta ei ole löytynyt.

 

Ostin itselleni joululahjaksi Tuulia Salmelan kirjan “Neulo saumattomasti ylhäältä alas”, ja nyt parisen viikkoa sitten tutustuin kirjaan oikein kunnolla. Jo kaupassa minua hieman mietitytti, sillä yleensä haen kirjoista enemmänkin inspiraatiota kuvien kautta, ja tämä kirja sisältää yllättävän paljon excel-tyyppisiä kaavioita, ei niinkään kuvia. Kirjoittaja on itse nimennyt tavan “The Tailored Sweater method”-iksi, mutta tämä on kuitenkin ensimmäinen kirja jossa tapa on oikeasti esillä kunnolla eri malleina ja eri langoilla neulottuna.

 

IMG_2075

 

Päätin ennakkoluulottomasti tehdä kerrankin neuleen aivan ohjeiden mukaisesti alusta loppuun, sillä kirjan ohje vaikutti niin mielenkiintoiselta ja kätevältä, ja mielenkiintoni heräsi myös Tuulia Salmelan tapaan tehdä kaaviot mahdollisimman moneen eri kokoon ja eri langan paksuuteen. Pelkällä mallitilkun neulomisella ja omien mittojen ottamisella saa siis arvottua itselleen sopivan kohdan kaaviosta, ja näin ollen samalla ohjeella voi tehdä paidan tai neuletakin aivan eri kokoisille ihmisille ja aivan eri paksuisista langoista.

 

Tämän kirjan paras anti on nimenomaan se inspiraatio. Vaikka kirjassa on vähän kuvia, ovat mallit kuitenkin sellaisia joita voi todella helposti muokata itse omaan makuun sopivaksi. Peruspaitaan voi lisätä palmikkoa, pitsiä, erilaista tekstuuria, puhumattamaan niistä eri langoista, materiaaleista ja omista muista muokkauksista. Eli siis kaaviot ovat oikeastaan se kirjan paras osuus. Niiden avulla mallit ovat muokattavissa, ja juuri niiden avulla kirja on erittäin monipuolinen apuväline paidan neulomiseen.

 

Minä aloitin lapsen paidasta. Lanka oli hitusen ohuempaa kuin ohjeiden ohuin langan paksuus, mutta silti koko 110 vaikuttaa olevan lapselle juuri sopiva. Mahtavinta on saada määriteltyä paidan ja hihojen pituutta juuri oman maun mukaan, ja paidan miehustan neulominenkin sujui oikeastaan nopeammin kuin olin kokaan kuvitellutkaan. Nyt en malta odottaa että pääsen neulomaan paitaa vielä PikkuSiskolle, itselle ja ehkä lopulta miehellekin. Taidan tarvita myös pari hieman lyhyempää pyöröpuikkoa ja näköjään lankajemmakin kasvaa ihan huomaamatta.

 

Muistuttaisin vielä, että Mehukekkerien facebook-sivuilla on vielä tänään sunnuntai-iltaan asti lanka-arvonta, joten käythän kurkkaamassa sen suoraan sieltä. Myös Mehukekkereiden Instagramista löytyy lisää kuvia neulomisista ja muista käsitöistä myös keskeneräisinä. Mukavaa käsityöntäyteistä ystävänpäivää!

 

IMG_2071

IMG_2059

Similar Posts

6 Comments

 1. Kiitos hyvästä esittelystä! Olen tästä kirjasta lukenut jostain toisestakin blogista ja kovasti kiinnostaisi kokeilla tuota tekotapaa. Omat puseroviritelmät kun tuppaa aina olemaan… noh, viritelmiä! Olis kiva saada oikeasti sopivan kokoinen ja istuva pusero itse tehtynä.

  1. Kiva kuulla Paula että tästä oli hyötyä! Tälläkin tavalla ensimmäinen paita voi olla viritelmä, mutta uskoisin että tästä on hyvä muokata tosiaan juuri itselle sopiva menetelmä. Itse huomaan tämän ensmmäisen paidan kohdalla että teen aika tiukat rivien vaihdot, eli minulla ei esim. pääntie jousta kovinkaan paljon alaspäin. Joutunen itse siis hieman muuttamaan varmaan ainakin pääntietä seuraaviin. Mutta suosittelen tosiaan!

 2. Itse olen kerran aloittanut yläasteella paidan teon ja se taitaa edelleen löytyä jostain vanhempieni luota… Tämä näyttää kyllä kivalle, mikä lanka sulla on käytössä?

  1. Tämä on tosiaan helppo, sitten heti kun pääsee siitä pääntieltä alaspäin. Ja voihan siitä tehdä napapaidan tosi lyhyillä hihoilla jos ei jaksa neuloa loppuun asti 😉

   Minulla on tässä nyt Teeteen Helmi, 100% merinovilla. On tosiaan aika ohutta, seuraavaksi meinasin tehdä alpakasta.

 3. Kiitos vinkistä! Mun täytyy vilkaista löytyisikö tuo kirja paikallisesta kirjastosta ja ostaa sit oma, jos innostun neulomaan =) Kauniin värinen paita tulossa ♡

  Hyvää ystävänpäivää ♡

  1. Hei Johanna, kannattaa vaikka varata kirja kirjastosta! Minä ainakin törmäsin tuohon omassa kirjastossa, eli varmaan löytyy kyllä käsityöosastoilta. Minulle ainakin oli helpompaa lähteä nimenomaan vähemmillä silmukoilla olalta neulomaan, ei ole niin suuri kynnys kuin luoda joku 200 silmukkaa heti kättelyssä helmaan.

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *