| | |

Vaihtoehtoinen joulukalenteri (vinkkejä kalenterin luukkuihin)

IMG_1077

IMG_1102

Joko teillä on kaivettu ommellut kalenterit kaapeista, tai askarreltu taskut tälle vuodelle ihan erikseen? Kaikki on valmista, mutta et keksi mitä luukkuihin laittaisi sisälle? Ei mitään krääsää, jotain kivaa ja erilaista? Ehkä jotain ilmaista ja muuta vaan mukavaa?

 

Ei hätää, Mehukekkerit on apunanne. Tässä vinkit mitä voi laittaa itse tehtyyn joulukalenteriin.

 • Suosittelen miettimään kaikki 24 luukkua valmiiksi jo joulukuun alussa, ehkä jopa pari ylimääräistä luukkua ettei tule paniikki jos joku aihe ei sovikaan aikatauluihin joulukuussa.
 • Mieti miten perheessänne luukut avataan, kuka avaa minäkin päivänä ja avataanko ne aamulla vai vasta esim. päiväkotipäivän jälkeen.
 • Ajasta vaikka puhelimeen ajatus joka ilta ennen nukkumaan menoasi, jotta muistat sujauttaa seuraavan päivän yllätyksen luukkuun.

 

IMG_2051

 

Makukalenteri

Jos perheessä on jo totuttu suklaakalenterihin, voi suklaat vaihtaa vaikka Kemikaalicocktailin makujen kalenteriin. Uusia makuja joka päivä ilman sokeria.

 

Palapelikalenteri

Jos haluat ostaa uuden jännityksen joulukuulle, voi 50 palan palapeli käydä myös joulukalenteriin. Sujauta vain 1-3 palaa luukkuihin, ja kokoa lapsen kanssa palapeliä joka päivä. Suosittelen aloittamaan reunapaloista.

 

Legokalenteri

Vastaavasti luukkuihin voi piilottaa myös lapsen toivoman legopaketin paloja, ja koota paketista tuleva yllätys pala palalta joka päivä yhdessä. Yhdestä pienestäkin paketista riittää paloja koko joulukuulle. Jännitystä lisää se, jos mukaan ei piilota ohjeita ollenkaan.

 

Laulukalenteri

Musiikillinen joulukalenteri voi pitää sisältään yhden joululaulun joka päivälle. Jos perheessä osataan soittaa ja laulaa, voidaan laulut laulaa yhdessä. Vinkeiksi voi vaikka piirtää kuvat lauluista, tai jättää nuotit ilman sanoja luukkuun. Tai vaikka vaan pelkät sanat.

 

Ajatuskalenteri

Jokainen perheenjäsen voi myös kirjoittaa joulukalenteriin tarinan. Näin perhe saa 24 ajatusta tai tarinaa, ja ne voidaan lukea aina ennen aamun aloitusta jotta saa vauhtia päivään.

 

Liikkumiskalenteri

Jokaiselle päivälle voi myös keksiä erilaisen ja uuden urheilun. Esim. yhdellä jalalla hyppisen päiväkotiin, hiihtämistä, luistelua, pallon heittoa.

 

IMG_9773

 

Tehtäväkalenteri

Kaikki hyviä vaihtoehtoja, ja aivan varmasti voittavat perinteisen suklaakalenterin. Meillä on tänä vuonna luvassa kuitenkin tekemisen joulukalenteri. Tähän olemme yhdistäneet vähän kaikkia jo yllä mainittuja. Teemme siis yhdessä joka päivä jotain jouluista tai talvista. Olemme yhdessä, ja teemme ehkä myös jotain tavoillemme poikkeavia asioita. Ideoita siis myös ihan arkiseen touhuamiseen.

 1. Rattikelkalla päiväkotiin
 2. Lumilyhdyn / jäälyhdyn rakennus
 3. Lumihiutaleita ikkunaan, askartelua
 4. Bussimatka kirjastoon tai kahvilaan
 5. Joulukonsertti kirkossa tai kirjastossa, ilmaisia löytyy vaikka kuinka paljon
 6. Piparien leipominen
 7. Yhteinen lautapeli-ilta
 8. Jouluelokuvan katsominen
 9. Joulutorttujen leipominen joko perinteisesti tai uudella tavalla
 10. Joulukorttien lähettäminen ja askartelu
 11. Joulupuuro ja sekametelisoppa
 12. Kirje joulupukille
 13. Joulumusiikin kuuntelu cd:ltä (kirpputoreilla halpaa tarjontaa)
 14. Joulusatu (löytyy sieltä kirjastosta)
 15. Piparkakkutalon rakennus (valmis taikina on aina hyvää)
 16. Kuusen koristeiden askartelu
 17. Hyväntekeväisyyslahja lapsien valitsemaan kohteeseen
 18. Joulumyyjäiset tai muu joulutapahtuma
 19. Glögi-ilta ja kynttilöiden sytytys
 20. Taikataikinasta kuusen koristeita
 21. Uimahallireissu
 22. Perheen kanssa luistelu
 23. Joulukukkien hankkiminen kotiin tai sukulaisille, lapset voivat valita värit (vinkkinä Amaryllis ja sen säilyttäminen ensi vuoteen)
 24. Joulukuusen noutaminen (tai kuusen oksa)
 25. Kuusen koristelu omilla uusilla koristeilla
 26. Tonttulakkien ompelu (kaava tähän tulossa!)
 27. Hiihtoretki, tai lumettomana päivänä yhteinen kävely metsässä ja pähkinöitä oraville, itselle lämmintä mehua mukaan
 28. Lahjojen paketointi

 

Valitse itselle sopiva teema ja päivien aiheet, ja siitä se taas lähtee. Miten teillä hoidetaan tuo kalenteripuoli tänä vuonna?

Similar Posts

18 Comments

 1. Samantyylisiä tekemisiä näyttää olevan teidän kalenterissa, mitä tulee meillekin (ja mitä oli myös viime vuonna). Vanhempi lapsista osaakin jo odottaa tontun viestejä. “Pahan (=kiireisen) päivän varalle” ajattelin ostaa muutaman yllätyksen Punnitse ja säästä -kaupasta makukalenterin tyyliin. Tänään kävin ostamassa juuri ko. liikkeestä yllätyksiä sukulaisperheen joululahjakalenteria varten, melkoisia herkkuja tiedossa heillekin.

  1. Meilläkin lapset odottaa jo noita viestejä. Isompi jopa muisteli mitä viime vuonna tuli mistäkin luukusta, joten ensi vuodeksi meidän täytyy ehkä ottaa käyttöö tuo makukalenteri. Onko siinä sitten maistiaiset kaikille?

   1. On maistiaiset kaikille, aikuisille myös. Pitäähän sitä päästä kaikilla testaamaan uusia makuja. Minä en tosin ottanut ylös, mitä kaikkia makuja pusseihin laitoin, joten sielläpähän sitten makustelevat ja arvailevat kunnolla. 😀

    1. Toihan onkin hyvä ettei tiedä mitä maistelee, lisää kyllä jännitystä ja kilpailua että kuka keksii ensimmäisenä oikean vastauksen. Saattaa kyllä aiheuttaa myös perheriitoja 😉

 2. Mä jo vähän odottelin tätä sun postausta, kun mun piti aikoja sitten alkaa kerään meidän kalenteriin ylläreitä kirppikseltä, mutta kaikki on unohtunut. Nyt mulla ei ole mitään muuta luukkuihin kuin rusinoita =) Tuo tehtäväkalenteri on kyl aivan ihana ja veikkaan, että se olisi myös meidän pikkuväen mieleen ♡

  1. No hyvä jos oli odottamisen arvoinen, ja kaikkea tekemistähän voi keksiä koko ajan lisää. Tässäkin on tullut ilmi jo värityskuvat, mitkä taisi unohtua tuosta omastani kokonaan. Joku jouluinen värityskuva olisi ainakin meillä lasten mieleen.

 3. Meilläkin on ollut “tekemisen kalenteri”, tosin yhdistettynä herkkupaloihin ja pikkuyllätyksiin (esim. jouluinen palapeli). Näin ei tule stressiä kalenterista, jos tietää vaikka, että huomenna on kiirepäivä tai ollaankin kipeinä, kun oli tarkoitus mennä joulumarkkinoille, niin voi silloin sujauttaa vaikka pähkinäpussukat kalenteriin seuraavaksi päiväksi.

  Samantyyppisiä ovat olleet meilläkin nuo tekemiset. Sellaisen voisin vinkata, että tonttupolku oli meidän viime vuoden hitti, jota lapset muistelivat vielä pitkään. Käpöttelin reitin omaan kotipihan metsäämme, jossa oli muutama rasti ja reitin merkkasin pyykkipojilla puihin kiinnittämilläni punaisilla lappusilla. Rasteilla oli tontun viesti ja joku pikkutehtävä esim. ulkosaunassa piti auttaa saunatonttua siivouksessa hieman, metsässä kerätä käpyjä (lumettoman talven etuja ;D) jne. Heijastinsuunnistuskin voisi olla kiva kalenteriyllärinä.

  1. Wau, lapset on varmasti tuollaisesta polusta ihan pähkinöinä! Heijastinsuunnistus voisi olla kyllä todella kiva myös, sen voisi kulkea läpi taskulamppujen kanssa. Kiitos, näistä saa taas itsekin uusia ideoita 🙂

 4. Kiitos ideoista! Meillä vasta ensimmäistä kertaa kuvakalenterin rinnalla on lokerikkokalenteri.
  Mietin, jos tekemisten ja maistiaisten lisäksi joka päivä tehtävänä olisi vihjeiden perusteella etsiä päivän pala: leikkaisin jonkun jouluisen (ensin pahville liimatun) kuvan 24 osaan ja lopulta saisimme yhdessä koota kuvan kokonaiseksi. Omat lapseni ovat 3 ja 1v. joten tällainen yksinkertainen voisi toimia. Onneksi muutenkin tuon ikäisille kelpaa aika hyvin mikä tahansa. Yksi idea on myös kalenterin myötä laittaa yksi kerrallaan joulukoristeita esille ja koristella myös nukketalon joulua pikkuhiljaa päivien edetessä (esim. nukketalon joulukuusen askartelu yhden päivän hommana) . Oi ihanaa joulun odotusta!! <3

  1. Ihania ideoita teilläkin! Meillä ei ole ollut perinnettä esim. seimeen tms, mutta joku jouluinen rakennelma olisi kyllä myös todella kiva. Saisi rakennella sitä monta päivää 🙂

 5. Kivoja ideoita! Meillä on myös ollut perinteisesti itse tehty kalenteri ja aina on kova vaiva miettiä mitä laittaisi luukkuihin. Vanhimmalle tytölle (joka ei enää asu kotona) meinaan tehdä tänä vuonna luomu-tee-kalenterin ja laitan joka luukkuun myös jonkun tehtävän. Nuorelle aikuiselle onkin vaikea miettiä tehtäviä, mutta toisaalta voi pistää vähän vaikeampia tehtäviä kuin lapselle.

  1. Minun on myös keksittävä kotoa muuttaneen 19-vuotiaan taskukalenteriin yllätyksiä. Kiitos tehtävävinkistä, voisinkin laittaa muutamia lappusia “soita vaarille”, lähetä kortti kummille” (+postimerkki mukaan), “soita äidille”.

 6. Tosi kivoja ideoita! Meillä on yhdistelmä herkkuja ja tekemistä. Mitään lumeen liittyvää ei meillä päin valitettavasti uskalla suunnitella. Vaikka pulkkamäki on kyllä helppo lisätä lennosta, jos vaikka lunta sataisi!

  1. Kiitos! Tuon lumen puutteen takia lisäsimme noita muita juttuja vielä mukaan. Täällä oli jo talvista, mutta tänään tuli vesisade ja nyt on taas pimeää. Emme edes asu kuin alle 100km päässä pääkaupunkiseudulta, joten ihan kovin valkoista joulukuuta ei ole kai luvassa meillekään.

 7. Meilläkin oli viime vuonna tekemiskalenteri. Lapset kyselivät jo muutama päivä sitten, että onhan tänäkin vuonna. Lisäksi meillä on Neidillä pussikalenteri, johon tulee mukavia namuyllätyksiä. Poikien piti saada perinteiset suklaakalenterit. Neidillä on myös ihana väritettävä kalenteri, jonka hoksasin ostaa synttärilahjaksi.

  1. Oi väritettävä kalenteri, mistä olet sellaisen ostanut? Toki voisihan sellaisenkin väsätä itse, ehkä teen sen ensi jouluksi 🙂

 8. Aivan mahtavia vinkkejä! 🙂 juuri mietin, jaksanko tänä vuonna keksiä mitään kuvakalenterin rinnalle. Viime vuonna tein lorupussikalenterin, eli askartelin 24 lorukorttia, jotka laminon. Joka päivä pussissa oli sitten lorukortti ja tarra/pieni herkku kummallekin lapselle. Lorukortit kerättiin lorupussiin. Viimeksi tänään taas leikimme lorupussi-leikkiä ja loruttelimme.

  1. lorupussi onkin hyvä idea! Itse en ole keksinyt vielä teemaa tälle vuodelle ja taidan päätyä johonkin helppoon. Ehkä palapeli, lego tai joku itse tehty juttu. Ensimmäistä kertaa olemme hankkimassa joulukuusta, ja ehkä askarrellaan lasten kanssa joka päivä joku koriste?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *